Crypto nieuws

  Grayscale wint rechtszaak tegen SEC voor Bitcoin ETF beoordeling

  Femke Wassink

  2023-08-30

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Grayscale wint een belangrijke rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Rechter Neomi Rao noemt de afwijzing van de SEC arbitrair en wispelturig. Het is nog niet zeker of de Grayscale Bitcoin ETF uiteindelijk zal worden genoteerd.

  Belangrijke overwinning

  Crypto vermogensbeheerder Grayscale heeft een belangrijke overwinning behaald tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Dit is een stap dichter bij de omzetting van hun over-the-counter Grayscale Bitcoin Trust.

  GBTC is een genoteerde Bitcoin exchange-traded fund ofwel, ETF. Een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld en een makkelijke manier biedt om in bijvoorbeeld Bitcoin te investeren zonder deze daadwerkelijk te bezitten.

  Eerdere beslissing teruggedraaid

  Eerder had de SEC het GBTC aanvraagformulier van Grayscale afgewezen. Ze vonden dat de producten niet waren "ontworpen om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen".

  Grayscale liet het daar niet bij zitten en spande een rechtszaak aan. Die eerdere beslissing is nu teruggedraaid.

  Arbitrair en wispelturig

  Volgens de gerechtelijke documenten van 29 augustus heeft rechter Neomi Rao bevolen dat de petitie voor beoordeling van Grayscale moet worden ingewilligd. Het bevel van de SEC om de GBTC aanvraag te weigeren moet worden ingetrokken.

  Eerder had de rechter gezegd dat de SEC niet had "uitgelegd" waarom Grayscale fout was. Het terugdraaien van deze beslissing betekent niet automatisch dat de Grayscale Bitcoin ETF nu ineens genoteerd gaat worden. Dat is nog afwachten.

  Reacties uit de crypto wereld

  Michael Sonnenshein is de CEO van Grayscale. Op X (voorheen Twitter) liet hij weten dat zijn juridische team de uitspraak "actief aan het beoordelen" is. In juni 2022 had de SEC Grayscale's aanvraag voor de omzetting van GBTC naar een ETF afgewezen.

  Donald B. Verrilli Jr., de voormalige U.S. Solicitor General en nu senior juridische strateeg bij Grayscale, had meteen een petitie ingediend voor een herziening. Michael Sonnenschein zei destijds dat ze "diep teleurgesteld" en het "vurig oneens" waren met de beslissing van de SEC.

  Financiële impact

  Grayscale Bitcoin Trust is het grootste Bitcoin fonds dat over-the-counter wordt verhandeld. Op dit moment heeft het meer dan 14 miljard dollar aan activa onder beheer.

  Door alle juridische gedoe en zorgen over de financiële stabiliteit van hun moederbedrijf Digital Currency Group (DCG), werden GBTC aandelen eerder dit jaar verhandeld tegen een korting van bijna 50%.

  Turbulente tijden en andere obstakels

  In oktober 2022 beëindigde Grayscale belangrijke overeenkomsten met zijn partner en digitale valutamakelaar Genesis Global. Daartoe pauzeerde Genesis in november de opnames. Te midden van de ineenstorting van de cryptocurrency beurs FTX en andere marktperikelen.

  In januari 2023 werd bekend dat DCG, het moederbedrijf van Grayscale, een schuld van meer dan 3 miljard dollar heeft en overweegt een venture capital wallet van 500 miljoen dollar te verkopen. Voor nu lijkt het erop dat Grayscale een stap in de goede richting heeft gezet.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.