Crypto nieuws

Grayscale wint rechtszaak tegen SEC voor Bitcoin ETF beoordeling

Femke Wassink

2023-08-30

Leestijd: 2 minuten

*

Grayscale wint een belangrijke rechtszaak tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Rechter Neomi Rao noemt de afwijzing van de SEC arbitrair en wispelturig. Het is nog niet zeker of de Grayscale Bitcoin ETF uiteindelijk zal worden genoteerd.

Belangrijke overwinning

Crypto vermogensbeheerder Grayscale heeft een belangrijke overwinning behaald tegen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Dit is een stap dichter bij de omzetting van hun over-the-counter Grayscale Bitcoin Trust.

GBTC is een genoteerde Bitcoin exchange-traded fund ofwel, ETF. Een ETF is een beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld en een makkelijke manier biedt om in bijvoorbeeld Bitcoin te investeren zonder deze daadwerkelijk te bezitten.

Eerdere beslissing teruggedraaid

Eerder had de SEC het GBTC aanvraagformulier van Grayscale afgewezen. Ze vonden dat de producten niet waren "ontworpen om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen".

Grayscale liet het daar niet bij zitten en spande een rechtszaak aan. Die eerdere beslissing is nu teruggedraaid.

Arbitrair en wispelturig

Volgens de gerechtelijke documenten van 29 augustus heeft rechter Neomi Rao bevolen dat de petitie voor beoordeling van Grayscale moet worden ingewilligd. Het bevel van de SEC om de GBTC aanvraag te weigeren moet worden ingetrokken.

Eerder had de rechter gezegd dat de SEC niet had "uitgelegd" waarom Grayscale fout was. Het terugdraaien van deze beslissing betekent niet automatisch dat de Grayscale Bitcoin ETF nu ineens genoteerd gaat worden. Dat is nog afwachten.

Reacties uit de crypto wereld

Michael Sonnenshein is de CEO van Grayscale. Op X (voorheen Twitter) liet hij weten dat zijn juridische team de uitspraak "actief aan het beoordelen" is. In juni 2022 had de SEC Grayscale's aanvraag voor de omzetting van GBTC naar een ETF afgewezen.

Donald B. Verrilli Jr., de voormalige U.S. Solicitor General en nu senior juridische strateeg bij Grayscale, had meteen een petitie ingediend voor een herziening. Michael Sonnenschein zei destijds dat ze "diep teleurgesteld" en het "vurig oneens" waren met de beslissing van de SEC.

Financiële impact

Grayscale Bitcoin Trust is het grootste Bitcoin fonds dat over-the-counter wordt verhandeld. Op dit moment heeft het meer dan 14 miljard dollar aan activa onder beheer.

Door alle juridische gedoe en zorgen over de financiële stabiliteit van hun moederbedrijf Digital Currency Group (DCG), werden GBTC aandelen eerder dit jaar verhandeld tegen een korting van bijna 50%.

Turbulente tijden en andere obstakels

In oktober 2022 beëindigde Grayscale belangrijke overeenkomsten met zijn partner en digitale valutamakelaar Genesis Global. Daartoe pauzeerde Genesis in november de opnames. Te midden van de ineenstorting van de cryptocurrency beurs FTX en andere marktperikelen.

In januari 2023 werd bekend dat DCG, het moederbedrijf van Grayscale, een schuld van meer dan 3 miljard dollar heeft en overweegt een venture capital wallet van 500 miljoen dollar te verkopen. Voor nu lijkt het erop dat Grayscale een stap in de goede richting heeft gezet.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.