Crypto nieuws

Grim Reapers nieuw leven ingeblazen voor misdaadonderzoek Terra

Admin

Leestijd: 2 minuten

*

Na ruim 2 jaar wordt de gevreesde financiële misdaad eenheid Grim Reapers nieuw leven ingeblazen. Het team is aangesteld door president Yoon Seok-yeol van Zuid-Korea. 

Terra puinhoop

Grim Reapers of Yeoui-do is een alias voor het Securities Crimes Joint Investigation Team. De komende tijd ontfermen ze zich over de puinhoop die Terraform Labs heeft veroorzaakt.  

De juridische problemen stapelen zich op voor Do Kwon. De medeoprichter van het mislukte Terra crypto project heeft met de wederoprichting van het team alles te vrezen.

Do Kwon heeft te vrezen

Het speciale Grim Reapers team bestaat uit leden van verschillende financiële toezichthouders. Het is hun missie om fraude met effecten en handels constructies te vervolgen. 

De potentiële risicodragers zijn de medeoprichters Do Kwon en Shin Hyun-seong. Ook andere kernleden van het Terra team lopen een risico. 

Onder de loep

De Koreaanse media bevestigt dat Terra de eerste zaak is die het heropgerichte team onderzoekt. Een vertegenwoordiger van het team laat in een interview weten:

"De zaak Terra heeft de gemiddelde burger ernstige schade toegebracht. Dat heeft ons ertoe gebracht om deze zaak als eerste onder de loep te nemen."

Politieke zet of noodzaak?

De hervorming van het gevreesde onderzoeksteam kan een politieke zet zijn. Daarmee draait de nieuwe conservatieve president het besluit van de vorige regering terug.

Moon Jae-in besluit 2 jaar geleden om het team op te heffen. Dat Terra als eerste voor een onderzoek in aanmerking komt zegt iets over de ernst van de situatie. 

Geruchtmakende zaken

De bijnaam Grim Reapers dankt het team aan de geruchtmakende zaken uit het verleden. Het Lime Asset Management is één van de meest spraakmakende.

Het verduisteringsschandaal kostte ruim 1,2 miljard dollar. Nog voor het onderzoek is afgerond wordt het team opgeheven. Ook deze zaak wordt dus opnieuw geopend. 

Voor de opheffing verricht het team 346 arrestaties in 965 zaken. Dit speelt zich af binnen een tijdsbestek van 2013 tot 2020.

Miljardenverliezen

Terra LUNA is een layer-1 blockchain. Luna en de stablecoin Terra USD UST behoren elk tot de top 10 cryptocurrencies per market cap. Tot op 8 mei de doodsspiraal volgt. 

De vrije val leidt tot miljardenverliezen. Op 8 mei heeft Terra een market cap van $24,8 miljard. Nu bedraagt de marktwaarde nog slechts $959 miljoen.

Kwon meervoudig aangeklaagd

De gemeenschap houdt Do Kwon verantwoordelijk voor de ineenstorting van het project. In Zuid-Korea daagt een groep Terra investeerders de medeoprichter voor het gerecht. 

Do Kwon wordt aangeklaagd voor een schadevergoeding en voor fraude. De investeerders eisen ook dat de rechtbank beslag legt op de activa van Do Kwon.

Vervolging volgens Capital Market Act

Het betrokken juridische team stelt een vervolging in. Dat gebeurt op basis van de bepalingen in de Capital Markets Act. 

Deze wordt gebruikt voor de regulatie van de financiële aspecten binnen de crypto industrie. Mogelijk wordt deze wet vervangen door specifieke cryptocurrency wetten.

Persoonlijk belang

Het juridische team dat de zaak behandelt heeft een persoonlijk belang in dit project. Kim Hyeon-kwon van LKB & Partners verklaart daarbij het volgende:

"Sommige advocaten van dit advocatenkantoor zijn Terra investeerders."

De juridische problemen van Do Kwon reiken ver buiten de landsgrenzen van Zuid-Korea.  Een inwoner van Singapore spant recent ook een rechtszaak aan tegen Kwon.

Dat doet hij ook namens 1.000 andere inwoners die investeren in het Terra ecosysteem. 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Crypto zakelijk kopen

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

De wereld van crypto is uitgegroeid tot een grote handelsplaats. Veel mensen investeren in crypto en proberen hier een slaatje uit te slaan. Dit geldt voor veel particulieren, maar ook voor bedrijven.

*
Nieuws

Hoe crypto kopen & investeren in crypto?

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

Hoe crypto kopen & investeren in crypto als een beginner? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn handige aandachtspunten en tips?

*
Nieuws

Grote Solana Exploit - Ongoing

*

Robin

aug. 2, 2022

1 minuut

BREAKING: Solana wallets worden geconfronteerd met een voortdurende exploit met tot nu toe meer dan $ 5.000.000 gestolen.