Crypto nieuws

  Grim Reapers nieuw leven ingeblazen voor misdaadonderzoek Terra

  Admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Na ruim 2 jaar wordt de gevreesde financiële misdaad eenheid Grim Reapers nieuw leven ingeblazen. Het team is aangesteld door president Yoon Seok-yeol van Zuid-Korea. 

  Terra puinhoop

  Grim Reapers of Yeoui-do is een alias voor het Securities Crimes Joint Investigation Team. De komende tijd ontfermen ze zich over de puinhoop die Terraform Labs heeft veroorzaakt.  

  De juridische problemen stapelen zich op voor Do Kwon. De medeoprichter van het mislukte Terra crypto project heeft met de wederoprichting van het team alles te vrezen.

  Do Kwon heeft te vrezen

  Het speciale Grim Reapers team bestaat uit leden van verschillende financiële toezichthouders. Het is hun missie om fraude met effecten en handels constructies te vervolgen. 

  De potentiële risicodragers zijn de medeoprichters Do Kwon en Shin Hyun-seong. Ook andere kernleden van het Terra team lopen een risico. 

  Onder de loep

  De Koreaanse media bevestigt dat Terra de eerste zaak is die het heropgerichte team onderzoekt. Een vertegenwoordiger van het team laat in een interview weten:

  "De zaak Terra heeft de gemiddelde burger ernstige schade toegebracht. Dat heeft ons ertoe gebracht om deze zaak als eerste onder de loep te nemen."

  Politieke zet of noodzaak?

  De hervorming van het gevreesde onderzoeksteam kan een politieke zet zijn. Daarmee draait de nieuwe conservatieve president het besluit van de vorige regering terug.

  Moon Jae-in besluit 2 jaar geleden om het team op te heffen. Dat Terra als eerste voor een onderzoek in aanmerking komt zegt iets over de ernst van de situatie. 

  Geruchtmakende zaken

  De bijnaam Grim Reapers dankt het team aan de geruchtmakende zaken uit het verleden. Het Lime Asset Management is één van de meest spraakmakende.

  Het verduisteringsschandaal kostte ruim 1,2 miljard dollar. Nog voor het onderzoek is afgerond wordt het team opgeheven. Ook deze zaak wordt dus opnieuw geopend. 

  Voor de opheffing verricht het team 346 arrestaties in 965 zaken. Dit speelt zich af binnen een tijdsbestek van 2013 tot 2020.

  Miljardenverliezen

  Terra LUNA is een layer-1 blockchain. Luna en de stablecoin Terra USD UST behoren elk tot de top 10 cryptocurrencies per market cap. Tot op 8 mei de doodsspiraal volgt. 

  De vrije val leidt tot miljardenverliezen. Op 8 mei heeft Terra een market cap van $24,8 miljard. Nu bedraagt de marktwaarde nog slechts $959 miljoen.

  Kwon meervoudig aangeklaagd

  De gemeenschap houdt Do Kwon verantwoordelijk voor de ineenstorting van het project. In Zuid-Korea daagt een groep Terra investeerders de medeoprichter voor het gerecht. 

  Do Kwon wordt aangeklaagd voor een schadevergoeding en voor fraude. De investeerders eisen ook dat de rechtbank beslag legt op de activa van Do Kwon.

  Vervolging volgens Capital Market Act

  Het betrokken juridische team stelt een vervolging in. Dat gebeurt op basis van de bepalingen in de Capital Markets Act. 

  Deze wordt gebruikt voor de regulatie van de financiële aspecten binnen de crypto industrie. Mogelijk wordt deze wet vervangen door specifieke cryptocurrency wetten.

  Persoonlijk belang

  Het juridische team dat de zaak behandelt heeft een persoonlijk belang in dit project. Kim Hyeon-kwon van LKB & Partners verklaart daarbij het volgende:

  "Sommige advocaten van dit advocatenkantoor zijn Terra investeerders."

  De juridische problemen van Do Kwon reiken ver buiten de landsgrenzen van Zuid-Korea.  Een inwoner van Singapore spant recent ook een rechtszaak aan tegen Kwon.

  Dat doet hij ook namens 1.000 andere inwoners die investeren in het Terra ecosysteem. 

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Tether: beleid bevriezen wallets voor personen die gesanctioneerd zijn door OFAC

  Redactie

  dec. 10, 2023

  Leestijd: 2 min

  Tether neemt een grote stap in de samenwerking met regelgevende instanties. Vanaf 1 december biedt Tether op de secundaire markt de mogelijkheid om activiteiten te bevriezen.

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.