Crypto nieuws

Grim Reapers nieuw leven ingeblazen voor misdaadonderzoek Terra

Admin

Leestijd: 2 minuten

*

Na ruim 2 jaar wordt de gevreesde financiële misdaad eenheid Grim Reapers nieuw leven ingeblazen. Het team is aangesteld door president Yoon Seok-yeol van Zuid-Korea. 

Terra puinhoop

Grim Reapers of Yeoui-do is een alias voor het Securities Crimes Joint Investigation Team. De komende tijd ontfermen ze zich over de puinhoop die Terraform Labs heeft veroorzaakt.  

De juridische problemen stapelen zich op voor Do Kwon. De medeoprichter van het mislukte Terra crypto project heeft met de wederoprichting van het team alles te vrezen.

Do Kwon heeft te vrezen

Het speciale Grim Reapers team bestaat uit leden van verschillende financiële toezichthouders. Het is hun missie om fraude met effecten en handels constructies te vervolgen. 

De potentiële risicodragers zijn de medeoprichters Do Kwon en Shin Hyun-seong. Ook andere kernleden van het Terra team lopen een risico. 

Onder de loep

De Koreaanse media bevestigt dat Terra de eerste zaak is die het heropgerichte team onderzoekt. Een vertegenwoordiger van het team laat in een interview weten:

"De zaak Terra heeft de gemiddelde burger ernstige schade toegebracht. Dat heeft ons ertoe gebracht om deze zaak als eerste onder de loep te nemen."

Politieke zet of noodzaak?

De hervorming van het gevreesde onderzoeksteam kan een politieke zet zijn. Daarmee draait de nieuwe conservatieve president het besluit van de vorige regering terug.

Moon Jae-in besluit 2 jaar geleden om het team op te heffen. Dat Terra als eerste voor een onderzoek in aanmerking komt zegt iets over de ernst van de situatie. 

Geruchtmakende zaken

De bijnaam Grim Reapers dankt het team aan de geruchtmakende zaken uit het verleden. Het Lime Asset Management is één van de meest spraakmakende.

Het verduisteringsschandaal kostte ruim 1,2 miljard dollar. Nog voor het onderzoek is afgerond wordt het team opgeheven. Ook deze zaak wordt dus opnieuw geopend. 

Voor de opheffing verricht het team 346 arrestaties in 965 zaken. Dit speelt zich af binnen een tijdsbestek van 2013 tot 2020.

Miljardenverliezen

Terra LUNA is een layer-1 blockchain. Luna en de stablecoin Terra USD UST behoren elk tot de top 10 cryptocurrencies per market cap. Tot op 8 mei de doodsspiraal volgt. 

De vrije val leidt tot miljardenverliezen. Op 8 mei heeft Terra een market cap van $24,8 miljard. Nu bedraagt de marktwaarde nog slechts $959 miljoen.

Kwon meervoudig aangeklaagd

De gemeenschap houdt Do Kwon verantwoordelijk voor de ineenstorting van het project. In Zuid-Korea daagt een groep Terra investeerders de medeoprichter voor het gerecht. 

Do Kwon wordt aangeklaagd voor een schadevergoeding en voor fraude. De investeerders eisen ook dat de rechtbank beslag legt op de activa van Do Kwon.

Vervolging volgens Capital Market Act

Het betrokken juridische team stelt een vervolging in. Dat gebeurt op basis van de bepalingen in de Capital Markets Act. 

Deze wordt gebruikt voor de regulatie van de financiële aspecten binnen de crypto industrie. Mogelijk wordt deze wet vervangen door specifieke cryptocurrency wetten.

Persoonlijk belang

Het juridische team dat de zaak behandelt heeft een persoonlijk belang in dit project. Kim Hyeon-kwon van LKB & Partners verklaart daarbij het volgende:

"Sommige advocaten van dit advocatenkantoor zijn Terra investeerders."

De juridische problemen van Do Kwon reiken ver buiten de landsgrenzen van Zuid-Korea.  Een inwoner van Singapore spant recent ook een rechtszaak aan tegen Kwon.

Dat doet hij ook namens 1.000 andere inwoners die investeren in het Terra ecosysteem. 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.