Crypto nieuws

Vitalik Buterin: AI kan 'grootste technische risico' van Ethereum helpen oplossen

Redactie

2024-02-19

Leestijd: 2 minuten

*

Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin heeft zijn enthousiasme gedeeld over de rol van AI. Buterin zegt dat het mogelijke fouten in de codebasis van Ethereum kan opsporen.

"Grootste technische risico's"

Buterin gelooft dat AI cruciaal kan zijn om één van Ethereum's "grootste technische" risico's aan te pakken. Dit zijn bugs die diep in zijn code verborgen liggen.

In een bericht van 18 februari op X deelde Buterin zijn opwinding over AI-gedreven audits. Dit om foutieve code in het Ethereum netwerk te identificeren en te herstellen.

Dencun upgrade op 13 maart

Buterin beschreef de bugs als één van de grootste technische risico's voor het netwerk. Ethereum is dichtbij het implementeren van de langverwachte Dencun upgrade.

De upgrade staat gepland voor lancering op 13 maart. Dencun werd op 17 januari geïmplementeerd op het Goerli testnet. Een bug gooide echter roet in het eten.

Een bug in Prysm verhinderde dat het netwerk 4 uur lang op het testnet werd gefinaliseerd. Upgrades aan het Ethereum netwerk zijn cruciaal voor de lange termijn roadmap.

Niet iedereen gelijkgestemd

Niet iedereen is het erover eens dat AI een betrouwbaar hulpmiddel is om bugs in op Ethereum gebaseerde code op te sporen. Er zijn ook minder gelijkgestemden.

In juli 2023 voerde OpenZeppelin een reeks experimenten. Daarbij werd OpenAI GPT-4 gebruikt om beveiligingsproblemen in Solidity smart contracts te identificeren.

Dit is de moedertaal van Ethereum code. Tijdens deze experimenten identificeerde GPT-4 met succes kwetsbaarheden in 20 van de 28 uitdagingen.

Als GPT-4 geen fouten kon identificeren, kon het vaak worden aangezet tot correctie. OpenZeppelin vond dat AI een kwetsbaarheid had uitgevonden die nooit had bestaan.

Meer problemen creëren dan oplossen

Chief security officer bij CertiK Kang Li zegt dat het gebruik van AI tools bij het coderen vaak meer beveiligingsproblemen creëert dan dat het oplost.

Li raadt aan dat AI alleen gebruikt moeten worden als assistenten voor ervaren coders. Dit omdat ze nuttig zijn in het snel uitleggen aan ontwikkelaars wat een regel code betekent.

"Ik denk dat ChatGPT een geweldig nuttig hulpmiddel is voor mensen die codeanalyse en reverse engineering doen. Het is een goede assistent en zal de efficiëntie verbeteren."

Voorzichtig zijn met hoog-risico apps

Hoewel Buterin optimistisch is over AI, heeft hij ontwikkelaars eerder al gewaarschuwd om voorzichtig te zijn bij het implementeren van AI met blockchain-technologie.

Vooral bij het inzetten naast "hoog-risico" applicaties, zoals orakels.

"Het is belangrijk om voorzichtig te zijn. Als iemand bijvoorbeeld een voorspellingsmarkt of een stablecoin bouwt die een AI-orakel gebruikt en het blijkt dat het orakel aanvalbaar is, dan is dat een enorme hoeveelheid geld die in een oogwenk kan verdwijnen."

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.