Crypto nieuws

Negatieve instroom spot Bitcoin ETF's: GBTC verliest $642 miljoen in één dag

Femke Wassink

2024-03-19

Leestijd: 2 minuten

*

GBTC van Grayscale heeft zojuist de grootste uitstroom genoteerd sinds de lancering. Toch blijven ETF-analisten optimistisch dat BTC ETF's pas net beginnen aan hun momentum.

Grootste uitstroom sinds lancering

Op 18 maart stroomde er meer dan $640 miljoen aan Bitcoin uit de spot Bitcoin ETF van activa beheerder Grayscale. Dat is de grootste uitstroom sinds de lancering op 11 januari.

Grayscale registreerde op 18 maart een totale uitstroom van $642,5 miljoen. Tegelijkertijd daalden de instromen in de Bitcoin ETF van Fidelity. Het op één na grootste fonds.

De instromen van Fidelity daalde tot slechts $5,9 miljoen. Dat is de laagste dag ooit. Dit resulteerde in een netto uitstroom voor spot Bitcoin ETF's van $154,3 miljoen.

Daling van 10,5% op dit moment

Op dit moment handelt de prijs van Bitcoin op $64.458. Dat is een daling van 10,5% van zijn meest recente recordhoogte van $73.797. Deze recordhoogte bereikte het op 14 maart.

Kenners wijzen op de vertragende Bitcoin ETF instroom, het aankomende halvering evenement en de vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC).

Deze vindt op 20 maart plaats als rechtvaardigingen voor de onderdrukte prijsactie van BTC in de afgelopen dagen. Andere analisten hebben een optimistische visie gedeeld.

Optimisme blijft

Vicepresident van investeringsfirma Carlson Group Grant Englebart zei dat slechts een "handvol" van zijn adviseurs klanten had gezien die fondsen toewezen aan Bitcoin ETF's.

Hij zei dat van die allocatie er een gemiddelde investeringsratio was van 3,5% van de totale fondsen. Als commentaar zei Eric Balchunas dat uitgevers van ETF's er net zo over denken.

"Handvol vroege adoptanten"

Balchunas bevestigde dat slechts een handvol vroege adoptanten een significante allocatie had gemaakt naar spot Bitcoin ETF's. Daarop had de ETF analist het volgende te zeggen:

"Tot nu toe zijn het alleen degenen die al in BTC zitten. Het zijn een 'handvol' van vroege adoptanten die vragen stellen en vervolgens allocaties maken. Adviseurs benaderen nog niet de rest van hun cliënten. Al deze instromen komen van binnenkomend verkeer."

Hiermee suggereert hij dat de instroom in ETF's in de toekomst kan blijven toenemen.

"Dit tempo kunnen ze niet lang volhouden"

Andere kenners wezen op de resterende hoeveelheid Bitcoin in de boeken van GBTC. Dit zijn ongeveer 370.000 Bitcoin. Dit als rechtvaardiging voor een lange termijn bullish perspectief op ETF instromen. Crypto kenner Allesandro Ottavani deelde een bericht op X:

"GBTC had 378k Bitcoin en heeft vandaag 9.6k Bitcoin verkocht. Het goede nieuws is dat ze dit tempo niet lang kunnen volhouden."

Grayscale Bitcoin Trust werd op 11 januari omgezet van een institutioneel fonds naar een spot ETF. Dit viel samen met de goedkeuring van 9 andere spot Bitcoin ETF's.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.