Grote bedrijven en Retail concurreren om Bitcoin
Robin Plus
Leestijd: 2 minuten
De institutionele beleggers brengen miljarden dollars en recordhoge Bitcoin (BTC) prijzen met zich mee. Dit is iets wat de markt al jaren verwachtte, maar nu het eindelijk is aangekomen brengt het zowel risico’s als voordelen met zich mee. Zijn grote institutionele beleggers misschien minder ‘loyaal’ aan de Bitcoin dan beleggers uit de Retail? Of zijn grote instellingen misschien meer gebonden aan de HODL-cultuur en -mentaliteit waarbij zij voor een langere tijd de cryptomunten vasthouden? Zou het feit dat de grote bedrijven miljoenen of miljarden Bitcoins bezitten de markt in gevaar brengen voor een grote daling als een of meer van hen hun bezit zouden ontladen?
Analisten zeggen dat het antwoord op al deze vragen ‘nee’ is. In feite zullen instellingen waarschijnlijk meer een stabiliserende invloed hebben op de Bitcoinmarkt dan Retail-handelaren, van wie velen transacties met hefboomwerking gebruiken en niet in staat zijn om dips in dezelfde mate op te vangen als grote fondsen en bedrijven.
Grote instellingen investeren voor lange termijn
Recent onderzoek van JPMorgan wees uit dat Retail-beleggers in het eerste kwartaal van 2021 meer Bitcoins kochten dan instellingen, met een verhouding van 187.000 tot 173.000. Aan de andere kant kochten grote instellingen in het vierde kwartaal van 2020 ongeveer 307.000 BTC, terwijl detailhandelaars ‘slechts’ 205.000 BTC kochten.
Kijkend naar het grotere plaatje, onthulde het regelgevingsdossier bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission dat het aandeel van de detailhandel in de Bitcoin-aankopen in de loop van de tijd gestaag is gedaald. Het gaat om een daling van 80% in het eerste kwartaal van 2018 tot 36% in het vierde kwartaal van 2020. Dit geeft aan dat instellingen een groter deel van het aantal Bitcoins opkopen. Het is een trend die alleen maar kan doorgaan en misschien zelfs versnellen in de toekomst.
Handelsvolume en volatiliteit van cryptoactiva
Het is inmiddels duidelijk dat veel grote instellingen hun toetreden tot de markt hebben gedaan. Maar blijven zij op de markt voor lange termijn of zouden ze erop uit kunnen zijn om de korteremijnwinsten te maximaliseren? De meeste commentatoren en experts lijken te neigen naar de eerste optie.
“De meeste instellingen zullen er voor de lange termijn of HODL in zitten, omdat het voor hen geen eenvoudig proces is om goedkeuringen te verkrijgen om de Bitcoin te kopen,” zei Samson Mow, Chief Strategy Officer bij Blockstream.
Ben Lily, een crypto-econoom en partner bij Jarvis Labs, zei dat het zware proces binnen grote instellingen ervoor zorgt dat weinigen bereid zijn om snel beslissingen te maken met betrekking tot het verkopen van de Bitcoin. “Nadat de stakeholders zijn opgeleid en aan boord zijn om in een bepaalde hoedanigheid betrokken te raken bij Bitcoin en/of crypto, dan is er het implementatieproces. Het gaat hierbij om juridisch advies en corporate governance-discussies die zorgen voor regelgeving en beleidsoverwegingen”, zei hij. Lilly voegde eraan toe dat een instelling vervolgens de vragen moet beantwoorden over hoe de Bitcoin gekocht gaat worden, hoe deze opgeslagen gaat worden en welke toewijzing je eraan moet geven. “Het is niet zo eenvoudig als het maken van een login op Coinbase en het indrukken van de koopknop. Het vereist contracten, uitbestede algoritmen, handelsdesks en zelfs bewaarders,” zei hij.
Gezien het gedetailleerde karakter van dit proces creëren instellingen uiteindelijk een investeringstijdlijn die aan de horizon van jaren ligt, niet weken tot maanden. Als zodanig is er weinig kortetermijndenken over hun Bitcoin-investeringen. “Wanneer de rente extreem laag is en de inflatie naar verwachting zal stijgen dan zijn de institutionele beleggers op zoek naar een waarde opslag en de Bitcoin groeit in die rol,” zei Bendik Norheim Schei, hoofd onderzoek bij Arcane Crypto.
Volatiliteit en angst
Voor sommige analisten brengt een groter deel van de Retail-beleggers grotere risico’s op volatiliteit met zich mee. “Retailhandelaren kunnen tot 125x profiteren van sommige beurzen en we hebben enorme liquidaties gezien tijdens deze bullmarkt. Deze handelaren met een hefboomwerking dragen zonder twijfel bij aan een meer volatiele markt”, aldus Norheim Schei.
Dat gezegd hebbende, is het niet zeker welk percentage van de detailhandelaars hefboomwerking gebruikt, waarbij andere analisten denken dat een relatieve balans tussen detailhandel en instellingen een goede zaak zou zijn. “Het is goed dat Retail- en institutionele aankopen in evenwicht zijn, of meer scheef staan ten opzichte van Retail. Het feit dat grote entiteiten te veel Bitcoins vasthouden is slecht voor de Bitcoin en slecht voor het nieuwe financiële systeem dat op de Bitcoin wordt gebouwd,” aldus Samson Mow.
Conclusie
Al met al kan er dus geconcludeerd worden dat het toetreden van grote instellingen tot de cryptomarkt kan leiden tot een hoge prijsstijging en meer stabiliteit op de cryptomarkt. Echter, doordat grote instellingen een steeds groter aandeel aan Bitcoins bezitten is het wel belangrijk dat Retail beleggers blijven vechten voor hun positie.
Dit vind je misschien ook leuk
Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet
Redactie
Leestijd: 2 min
EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.
Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert
Redactie
Leestijd: 2 min
Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.
Bitcoin halvering 2024 is een feit
Femke Wassink
Leestijd: 2 min
Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.