Crypto nieuws

GSX Gibraltar wordt eerste geïntegreerde beurs na een make-over

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Belastingparadijs Gibraltar bereidt zich voor op een make-over van zijn financiële sector. In 2022 wil het Brits overzees gebied een belangrijke cryptocurrency hub worden.

Gibraltar Stock Exchange

Valereum is klaar om de Gibraltar Stock Exchange te kopen. Het in Gibraltar gevestigde blockchain bedrijf krijgt een behoorlijke make-over. 

De GSX moet ’s werelds eerste geïntegreerde beurs worden. De beurs noteert zowel conventionele obligaties als top cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Hub of belastingparadijs

Gibraltar moet daarvoor nog wel een aantal obstakels overwinnen. Eén daarvan is de minuscule regelgevende instantie. Deze stap is belangrijk en doorslaggevend. 

Enerzijds kan het Gibraltar veranderen in een wereldwijde crypto hub. Anderzijds kan het gebied ook worden gemeden als toevluchtsoord voor financiële misdaden.

Slecht imago

Gibraltar is de afgelopen jaren actief bezig geweest met het reguleren van zijn cryptocurrency sector. Toch komt het nemen van de laatste horde misschien te vroeg. 

Het Brits overzees gebied worstelt nog steeds met zijn imago als belastingparadijs. Gibraltar biedt onder andere belastingvoordelen voor offshore bedrijven. 

Recent is het door Spanje van de lijst met niet-meewerkende naties gehaald. Gibraltar moet de EU-wetgeving voor belasting transparantie volgen. Ook moeten financiële misdrijven worden voorkomen.

Beleid is herzien

Het bovenstaande is ook benadrukt door Albert Isola. De minister van Gibraltar merkt op dat het gebied zijn belasting uitwisselingsbeleid heeft herzien.

Ook zegt hij dat de cryptocurrency regulatie effect heeft. Mede op het uitroeien van slechte actoren en het beschermen van investeerders.

Isola zegt:

“Ik begrijp niet waarom er een verhoogd risico is in Gibraltar. Je kunt vandaag naar elk ander Europees land reizen en dezelfde zaken doen. Zonder toezicht, zonder vergunning en zonder gereguleerd te zijn.”

Richard Poulden van Valereum deelt deze mening en voegt daar iets aan toen. Voor het reguleren van de beurs zou de kracht van de technologie nodig zijn. Eerder dan de ondersteuning van mensen.

Hij merkt op dat het uitvoeren van anti-witwas controles een vergelijkbaar mechanisme vereist. Dat geldt voor zowel cryptocurrency als reguliere valuta. 

Poulden zegt:

“In sommige gevallen kun je via de blockchain precies nagaan waar dat geld vandaan komt. Het is eenvoudiger dan te moeten achterhalen waar het geld bij een bank vandaan komt.”

Grote make-over op komst

Het reviseren van de GSX vereist hoe dan ook een make-over van de regelgeving. Het  kan tevens een enorme gok zijn voor Gibraltar. 

De wettelijke goedkeuring van cryptocurrency bedrijven kan leiden tot sancties tegen Gibraltar. Bijvoorbeeld door landen als de Verenigde Staten.

Deze bedrijven bieden misschien onbewust onderdak aan financiële criminelen. Zoals witwassers of terroristen die gebruikmaken van cryptocurrencies.

Cryptocurrency paradijs?

Ook de Financial Action Task Force zou een dergelijke wraakactie kunnen ontketenen. Een grijs gebied zou kunnen resulteren in de verwoesting van de economie in Gibraltar.

Dit omdat de aangesloten landen de zakelijke banden moeten verbreken. Er is nog een ongewenst scenario. Gibraltar kan ook een cryptocurrency paradijs worden.

Bijvoorbeeld als mensen het gebied als toevlucht gebruiken om weg te komen van regelgevers. In de afgelopen 3 jaar hebben 14 crypto bedrijven goedkeuring gekregen van toezichthouders in Gibraltar.

De regering heeft besloten om blockchain te integreren in haar administratiesystemen. Dit om de levering van openbare diensten in de regio te verbeteren.

 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.