Crypto nieuws

  GSX Gibraltar wordt eerste geïntegreerde beurs na een make-over

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Belastingparadijs Gibraltar bereidt zich voor op een make-over van zijn financiële sector. In 2022 wil het Brits overzees gebied een belangrijke cryptocurrency hub worden.

  Gibraltar Stock Exchange

  Valereum is klaar om de Gibraltar Stock Exchange te kopen. Het in Gibraltar gevestigde blockchain bedrijf krijgt een behoorlijke make-over. 

  De GSX moet ’s werelds eerste geïntegreerde beurs worden. De beurs noteert zowel conventionele obligaties als top cryptocurrencies zoals Bitcoin.

  Hub of belastingparadijs

  Gibraltar moet daarvoor nog wel een aantal obstakels overwinnen. Eén daarvan is de minuscule regelgevende instantie. Deze stap is belangrijk en doorslaggevend. 

  Enerzijds kan het Gibraltar veranderen in een wereldwijde crypto hub. Anderzijds kan het gebied ook worden gemeden als toevluchtsoord voor financiële misdaden.

  Slecht imago

  Gibraltar is de afgelopen jaren actief bezig geweest met het reguleren van zijn cryptocurrency sector. Toch komt het nemen van de laatste horde misschien te vroeg. 

  Het Brits overzees gebied worstelt nog steeds met zijn imago als belastingparadijs. Gibraltar biedt onder andere belastingvoordelen voor offshore bedrijven. 

  Recent is het door Spanje van de lijst met niet-meewerkende naties gehaald. Gibraltar moet de EU-wetgeving voor belasting transparantie volgen. Ook moeten financiële misdrijven worden voorkomen.

  Beleid is herzien

  Het bovenstaande is ook benadrukt door Albert Isola. De minister van Gibraltar merkt op dat het gebied zijn belasting uitwisselingsbeleid heeft herzien.

  Ook zegt hij dat de cryptocurrency regulatie effect heeft. Mede op het uitroeien van slechte actoren en het beschermen van investeerders.

  Isola zegt:

  “Ik begrijp niet waarom er een verhoogd risico is in Gibraltar. Je kunt vandaag naar elk ander Europees land reizen en dezelfde zaken doen. Zonder toezicht, zonder vergunning en zonder gereguleerd te zijn.”

  Richard Poulden van Valereum deelt deze mening en voegt daar iets aan toen. Voor het reguleren van de beurs zou de kracht van de technologie nodig zijn. Eerder dan de ondersteuning van mensen.

  Hij merkt op dat het uitvoeren van anti-witwas controles een vergelijkbaar mechanisme vereist. Dat geldt voor zowel cryptocurrency als reguliere valuta. 

  Poulden zegt:

  “In sommige gevallen kun je via de blockchain precies nagaan waar dat geld vandaan komt. Het is eenvoudiger dan te moeten achterhalen waar het geld bij een bank vandaan komt.”

  Grote make-over op komst

  Het reviseren van de GSX vereist hoe dan ook een make-over van de regelgeving. Het  kan tevens een enorme gok zijn voor Gibraltar. 

  De wettelijke goedkeuring van cryptocurrency bedrijven kan leiden tot sancties tegen Gibraltar. Bijvoorbeeld door landen als de Verenigde Staten.

  Deze bedrijven bieden misschien onbewust onderdak aan financiële criminelen. Zoals witwassers of terroristen die gebruikmaken van cryptocurrencies.

  Cryptocurrency paradijs?

  Ook de Financial Action Task Force zou een dergelijke wraakactie kunnen ontketenen. Een grijs gebied zou kunnen resulteren in de verwoesting van de economie in Gibraltar.

  Dit omdat de aangesloten landen de zakelijke banden moeten verbreken. Er is nog een ongewenst scenario. Gibraltar kan ook een cryptocurrency paradijs worden.

  Bijvoorbeeld als mensen het gebied als toevlucht gebruiken om weg te komen van regelgevers. In de afgelopen 3 jaar hebben 14 crypto bedrijven goedkeuring gekregen van toezichthouders in Gibraltar.

  De regering heeft besloten om blockchain te integreren in haar administratiesystemen. Dit om de levering van openbare diensten in de regio te verbeteren.

   

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.