Crypto nieuws

Hashdex schudt Bitcoin ETF markt op met unieke aanpak

Femke Wassink

2023-08-26

Leestijd: 2 minuten

*

Hashdex komt binnen als een frisse wind in de strijd om de allereerste spot Bitcoin ETF te lanceren in de Verenigde Staten. De strategie van de crypto vermogensbeheermaatschappij is net even anders en al even uniek.

Exchange Traded Fund

ETF staat voor Exchange-Traded Fund. Dit is een soort investeringsfonds dat handelt op een traditionele effectenbeurs, zoals de NYSE. De waarde van een ETF wordt afgeleid van een onderliggende mand van activa. Zoals aandelen, obligaties of commodities.

Een Bitcoin ETF werkt eigenlijk op dezelfde manier. Het volgt alleen de waarde van Bitcoin of BTC. Ook handelt een Bitcoin ETF handelt op traditionele beurzen in plaats van op crypto exchanges.

Innovatieve strategie van Hashdex

Hashdex pakt het anders aan dan de rest. Ze leunen niet op de Coinbase surveillance sharing overeenkomst. Dit is een veelgebruikt mechanisme om marktmanipulatie te detecteren. In plaats daarvan kopen ze spot Bitcoin rechtstreeks van beurzen binnen de CME markt.

Dat houdt in dat ze echte Bitcoins kopen en niet de futures contracten die veel andere aanvragers gebruiken. Volgens een 19b-4 indiening bij de Amerikaanse SEC zal Hashdex spot Bitcoin opnemen in zijn Bitcoin futures ETF en de naam wijzigen naar "Hashdex Bitcoin ETF."

Kans op goedkeuring SEC is groter

De nieuwe aanpak van Hashdex trekt de aandacht. Experts denken dat deze unieke strategie de kans op goedkeuring door de SEC kan verhogen. Mede omdat Hashdex enkel gebruik maakt van Exchange for Related Positions (EFRP) transacties.

Dat houdt in dat ze futures contracten omwisselen voor een gelijke spot exposure. Daarnaast zijn ook andere specialisten positief over de aanpak. Zoals Nate Geraci, Alistair Milne en financieel advocaat Scott Johnsson

Ze denken dat de strategie van Hashdex bepaalde zorgen van de SEC kan wegnemen, vooral op het gebied van marktmanipulatie en liquiditeit.

Nog geen feedback SEC

Momenteel heeft de SEC, onder leiding van Gary Gensler, nog geen feedback gegeven over spot Bitcoin ETF-aanvragen. Maar één ding is zeker: de ogen van de crypto wereld zullen gericht zijn op de verdere ontwikkelingen. Is Hashdex de eerste die een spot Bitcoin ETF lanceert?

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.