Crypto nieuws

  Heeft de Bitcoin intrinsieke waarde?

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Vaak genoeg hoor je mensen om je heen zeggen ‘’de Bitcoin heeft geen intrinsieke waarde’’. Bitcoin sceptici en critici beweren dat de Bitcoin slechts een simpele code is waarvan de toekomst is gedoemd te mislukken.  Echter, kenners van de cryptomarkt weten dat dit niet de waarheid is. Immers, als de Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft dan is zijn meest fundamentele kern niets anders dan fraude. Maar waar komen de beweringen dat de Bitcoin geen intrinsieke waarde heeft dan vandaan?

  Wat is traditionele intrinsieke waarde?

  Het verschil in mening over de intrinsieke waarde kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Eén van deze factoren is de definitie van de term ‘intrinsieke waarde’. Als de definitie van deze term verschilt tussen de Bitcoin aanhangers en de Bitcoin sceptici dan is het logisch dat zij tot een verschillende mening komen over de waarde van de Bitcoin. Om meer duidelijkheid te krijgen over de definitie van intrinsieke waarde zullen we eerst kijken naar het traditionele concept van intrinsieke waarde. We zullen kijken naar het concept van intrinsieke waarde zoals het van toepassing is op goud, omdat critici vaak de vergelijking maken met goud in hun argumenten.

  In het geval van goud is de intrinsieke waarde gebaseerd op twee verschillende onderdelen: toepassingen en fysieke eigenschappen, waarbij de eerste voortkomt uit de laatste. ‘Goud zal altijd waarde hebben’ luidt het argument van de critici. Dit komt volgens hen omdat er zal altijd vraag zijn naar sieraden, vergulde consumenten- en industriële elektronica, medische toepassingen, satelliet afschermingscomponenten, enzovoort. Dit komt omdat de aard van het gouden atoom een superieure elektrische geleidbaarheid, corrosiebestendigheid, ductiliteit, glans en dichtheid produceert. Zelfs de schaarste van goud is een soort fysieke eigenschap, vanwege de relatieve zeldzaamheid van de neutronensterbotsingen en supernova’s die in staat zijn om het element in de eerste plaats te vormen.

  Het is moeilijk te ontkennen dat het voorgaande argument logisch of begrijpelijk is. Alleen al de dichtheid van goud geeft iemand het gevoel, met zelfs een kleine staaf in de hand, dat dit echt is. Je kan goud zien, je kan het voelen, het heeft gewicht en het heeft een kleur. Het idee dat iets waardevol is omdat je er dingen mee maken of doen is meteen begrijpelijk voor iedereen,  zelfs voor onze oudste voorouders.

  De Bitcoin is abstract

  De Bitcoin kent geen intrinsieke waarde zoals deze beschikbaar en herkenbaar is bij een stuk goud. De Bitcoin bestaat slechts uit letters en cijfers op een scherm. Je kan de Bitcoin niet aanraken, niet oppakken of ergens heen gooien. Echter, er is ook een abstract concept wat betreft de intrinsieke waarde.

  Om de abstracte betekenis van intrinsieke waarde te kunnen begrijpen moeten we een stap terug doen en monetaire intrinsieke waarde in concept bespreken. Dit betekent dat het een eigendom is van verzet tegen verandering door menselijke grillen. Dat is wat monetaire intrinsieke waarde werkelijk is: een opkomende meta-eigenschap die de integriteit van de kwaliteiten van een geld garandeert.

  Het is niet de glans van goud, elektrische geleidbaarheid of ductiliteit op zich die het zo wenselijk maakte als een geld; het is het feit dat deze kwaliteiten (bij wijze van spreken) in steen zijn gezet door fysische natuurwetten, ongeacht het besluit van een koning, politieke connecties of militaire macht. Deze framing van intrinsieke waarde beweert dat wat het echt beschrijft een eigenschap is die dieper is dan een bepaalde kwaliteit van fysiek nut: het is de verzekering dat degenen die handelen in het geld weten dat, ervan uitgaande dat ze het echte artikel krijgen, het waardevol zal zijn. Dit zal zowel op het moment van transactie zijn als in de toekomst.

  Wanneer we het hebben over fysieke items zoals goud, zilver, enz., die als geld kunnen worden gebruikt, is deze nieuwe definitie van intrinsieke waarde niet bijzonder wereldschokkend. We begrijpen dat de fysische eigenschappen van een monetair metaal iets zijn dat niet door de mens, maar door de wet van het universum zelf wordt afgebakend en beperkt. Wanneer we Bitcoin echter door deze nieuwe lens bekijken, zien we iets dat tot nu toe onzichtbaar was: de intrinsieke waarde van een geld kan uit deze fysieke eigenschappen voortkomen, maar het zijn niet de fysieke eigenschappen zelf. Wat dit betekent voor de wereld van “just a code” en “numbers on a screen” is monumentaal, want het Bitcoin-netwerk is geladen met intrinsieke waarde, ondanks dat de fictieve individuele Bitcoin helemaal niet vol fysieke eigenschappen zit. De onvergeeflijke schaarste van de Bitcoin is in feite de grootste door de mens gemaakte vooruitgang in monetaire intrinsieke waarde die de wereld ooit heeft gezien.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.