Crypto nieuws

Goudliefhebbers halen uit naar Bitcoin nu het gele metaal een recordhoogte bereikt

Redactie

2024-04-04

Leestijd: 2 minuten

*

Goudbeleggers hebben de aanval geopend op Bitcoin. Dit gebeurde nadat het kostbare metaal een nieuwe recordhoogte bereikte. De spotprijs bereikt een historisch hoogtepunt.

Heropleving spot richting Bitcoin

De recordhoogte van het edelmetaal leidde tot een heropleving van spot richting Bitcoin vanuit de hoek van de goudinvesteerders. Op 3 april bereikte het $2.304 per ons.

Dat betekent een stijging van 11,5% sinds het begin van het jaar. Een flinke stijging voor dit doorgaans langzaam bewegende actief. De stijging begon halverwege de maand februari.

Medio februari steeg goud van ongeveer $2.000 per ons naar meer dan $2.200 eind maart.

Stijging door toenemende wereldwijde spanningen

De goede prestaties werden veroorzaakt door toenemende wereldwijde spanningen en de onzekerheid over mogelijke renteverlagingen en de-dollarisatie.

Dat liet investeringsstrateeg Nanette Abuhoff Jacobson van Hartford Funds weten.

Bitcoin wordt soms 'digitaal goud' genoemd, maar de prijspiek van het echte goud wakkerde hernieuwde spot aan van goudliefhebbers en Bitcoin kritikasters.

Bitcoin overstijgt goud toch met factor 5

Voorstander van goud en criticus van Bitcoin Peter Schiff deelde zijn mening in een X post op 3 april. Hij zei dat Bitcoin in het tweede kwartaal van 2024 tot nu toe met 7% is gedaald.

Dat terwijl zilver en goud respectievelijk met 8,7% en 3,4% zijn gestegen. Schiff beweerde:

"De resultaten spreken voor zich." Het tweede kwartaal was op het moment van zijn post slechts 3 dagen oud. Dat terwijl BTC dit jaar al een winst van 55% had behaald.

Daarmee overtreft het goud in dezelfde periode met een factor 5. Schiff zei "dit is de laatste kans om je Bitcoin te verkopen en goud en zilver te kopen tegen gunstige prijzen."

"Mocht je niet handelen, veel plezier met arm blijven" voegde hij eraan toe.

Voor- en tegenstanders reageren op elkaar

Het ironische hiervan ging niet verloren bij sommige respondenten. Een crypto handelaar zei dat ze "geen 60 jaar de tijd hebben om te wachten tot goud nog eens met $1.500 stijgt."

Charlie Morris van Bytetree haalde ook uit naar Bitcoin in een X-post op 3 april. Hij zei dat goud zijn all-time high heeft bereikt "zonder elektriciteitsverbruik."

Daarmee verwijst Morris naar het energie-intensieve mining proces van Bitcoin.

"Goud heeft groter milieueffect"

Milieuactivist en Bitcoin onderzoeker Daniel Batten was er snel bij met een reactie. Hij zei dat de energie die nodig is voor goudwinning afkomstig is van fossiele brandstoffen.

"Goud heeft een veel grotere milieueffect en emissie-intensiteit dan Bitcoin mining. Deze is volledig geëlektrificeerd en laat geen kwik of arseen achter in de grond- en watervoorraad."

Swan mede oprichter Brady Swenson zei in reactie: "Hoe kun je een goudliefhebber zijn en het proces niet begrijpen? Ik heb eens een goudmijn bezocht en het was apocalyptisch."

Ondertussen hadden de 14 toonaangevende goud-tracking ETF's vanaf het begin van het jaar tot half februari $2,4 miljard verloren. Dat in tegenstelling tot spot Bitcoin-fondsen.

Die hebben in dezelfde periode $3,89 miljard aan instroom gezien.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.