Crypto nieuws

Herstel van fysieke monumenten in Oekraïne wordt gefinancierd met NFT verkopen

Cheval de Vie

2022-07-23

Leestijd: 2 minuten

*

Monumenten die tijdens de oorlog in Oekraïne beschadigd raken worden gerestaureerd met het geld dat afkomstig is van NFT verkopen. Dat maakt Alexander Borniakov bekend. 

NFT draagt bij aan economisch herstel

De onderminister van Digitale Transformatie zegt dat NFT geen Russische raketten tegenhoudt. De blockchain kan wel bijdragen aan het economisch herstel van Oekraïne. 

De Oekraïense regering gebruikt de opbrengst van de verkoop van een online NFT museum gebruiken om kunstwerken in de echte wereld te kunnen restaureren.

Opbrengst van 1,3 miljoen dollar

De onderminister maakt dit vrijdag bekend. Borniakov zegt dat het regering platform Meta History Museum of War circa 1,3 miljoen dollar ophaalde met de verkoop van NFT. 

Het platform is gericht op het bewaren van de tijdlijn van belangrijke gebeurtenissen in de oorlog van Rusland met Oekraïne. De opbrengst wordt besteed aan een goed doel. 

6 miljard euro schade

Het ministerie zei dat de opbrengst naar het restaureren van Oekraïense culturele instellingen gaat. Velen zijn beschadigd of vernietigd door raketaanvallen vanuit Rusland.

In een reactie laat minister Oleksandr Tkachenko van Cultuur en Informatie weten:

"Tijdens deze 6 maanden durende oorlog hebben de Russen honderden van onze musea, theaters en culturele instellingen vernietigd. De Oekraïense cultuur en het nationale erfgoed zijn voor bijna 6 miljard euro beschadigd. Als we afgaan op de intenties van de Russen zal dit bedrag oplopen."

Alexander Borniakov voegt daar het volgende aan toe:

"NFT zullen de Russische raketten niet tegenhouden, maar blockchain-technologie zal bijdragen aan het economisch herstel en de ontwikkeling van Oekraïne als een innovatie-vriendelijk land."

Meta History Project

De Oekraïense regering lanceerde het Meta History project in maart. Precies een maand nadat de eerste raketten Oekraïense doelen troffen in het lopende conflict. 

De 1,3 miljoen dollar gaat naar Aid For Ukraine. Een platform dat crypto donaties accepteert. Het is gelanceerd door de regering. Zo kunnen mensen worden ondersteunt in hun strijd om vrijheid. 

Toch heeft het ministerie van Cultuur en Informatiebeleid gezegd dat het geld zal worden gebruikt voor restauratie in plaats van voor benodigdheden voor het leger van de natie.

164 monumenten vernietigd

UNESCO meldt dat 164 culturele monumenten in Oekraïne gedeeltelijk beschadigd of vernietigd zijn als gevolg van de oorlog met Rusland. 

Het gaat onder andere om musea, religieuze plaatsen, bibliotheken, historische bouwwerken en monumenten. Ook zijn er gebouwen voor culturele activiteiten vernietigd. 

In een reactie laat Audrey Azoulay van UNESCO weten:

"Deze herhaalde aanvallen op Oekraïense culturele bouwwerken moeten stoppen. Cultureel erfgoed, in welke vorm dan ook, mag onder geen enkele omstandigheid het doelwit worden."

Crypto donaties

De Oekraïense regering heeft meer dan $ 100 miljoen opgehaald in crypto donaties sinds het begin van de oorlog. Het geld wordt rechtstreeks naar wallet adressen gestuurd.

Deze adressen worden door het ministerie van Digitale Transformatie verstrekt. Volgens Aid For Ukraine gaan crypto donaties naar de bevoorrading van het leger en humanitaire hulp.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.