Investeren

Het crypto-ecosysteem van Venezuela

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Nog voor 2020 had Venezuela al een aantal bedrijven die verschillende cryptocurrencies als betaling accepteerden. In het afgelopen jaar zijn er echter aanzienlijk meer mensen overgestapt om deze vorm van betaling aan te nemen. Dit omvat alles, van de hotelsector tot de beroemde pizzaketen Pizza Hut. Deze beroemde pizzaketen kondigt aan de Bitcoin (BTC),de Litecoin (LTC), Dash en andere cryptocurrencies als een vorm van betaling te gaan accepteren.

Maar waar komt deze toename in acceptatie van cryptocurrencies vandaan? Halverwege 2020 kondigden cryptobeurs Cryptobuyer en betalingsverwerker Mega Soft aan dat ze een alliantie zouden vormen om ongeveer 20.000 verkopers die hun diensten gebruiken toe te staan betalingen in crypto te accepteren via de Cryptobuyer Pay-oplossing die door de exchange is ontwikkeld. Een ander belangrijk oriëntatiepunt was in september 2020 toen een Bitcoin-knooppunt werd verbonden met het satellietnetwerk van Blockstream – een primeur voor Venezuela. Als het resultaat van een gezamenlijke inspanning tussen Cryptobuyer en crypto-onderwijsaanbieder AnibalCripto, werd het knooppunt gelanceerd ondanks de logistieke beperkingen opgelegd door COVID-19-gerelateerde lockdown-maatregelen. Evenzo kondigden degenen die verantwoordelijk waren voor het knooppunt aan dat dit de eerste stap was naar het bouwen van een mesh-netwerk dat Bitcoin-transacties zou kunnen verwerken zonder dat er een internetverbinding nodig was.

Nieuwe regelgeving

Ondanks de aanhoudende economische crisis in Venezuela is de cryptomining-industrie gegroeid. Volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index draagt Venezuela het meest bij aan de Bitcoin-hashsnelheid van elk land in Latijns-Amerika. Dit betekent dat er een aanzienlijke hoeveelheid rekenkracht wordt opgewekt in het land. Venezuela introduceerde in september 2020 daarom een nieuw stuk wetgeving welke gericht is op de mijnbouw van het land. Naast de oprichting van een verplicht register en de invoering van nieuwe belastingen voor degenen die in mijnbouw gerelateerde sectoren werken, introduceerde de nieuwe wet de controversiële “Pool de Minería Digital Nacional” (National Digital Mining Pool). In het kader van deze nieuwe eis zal het voor mijnwerkers verplicht zijn om hun hashing-macht bij te dragen aan een nieuwe, door de staat gesteunde mijnbouwpool.

Het lijkt misschien paradoxaal om zo’n niveau van ondersteuning voor cryptocurrencies te zien van een overheid die vaak wordt gezien als behoorlijk beperkend voor haar burgers en hun vrijheden. Het afgelopen jaar heeft echter veel crypto-experimenten gezien. Hieronder vallen plannen om Venezolanen toe te staan om paspoorten te betalen met Bitcoins via de betalingsverwerker BTCPayServer.

Hoewel de regering van president Nicolás Maduro het paspoortplan niet heeft geïmplementeerd, is haar visie op het gebruik van crypto niet afgenomen. Maduro stelde bijvoorbeeld in september 2020 een anti-sanctieswet voor. Deze wet zouden cryptocurrencies kunnen gebruiken om de verschillende sancties die aan het land worden opgelegd te ontwijken. Dit zal het cryptogebruik in verschillende bedrijfsactiviteiten moeten stimuleren.

Recordaantal Bolivars opgesloten in de Bitcoin

De bullish stijging van de prijs van de Bitcoin is gekoppeld aan de snelle devaluatie van de Venezolaanse fiat-valuta (de Bolivar). Dit heeft geresulteerd in een recordaantal Bolivars die worden ingeruild voor Bitcoins. Alleen al in de eerste week van december 2020 wisselden peer-to-peer exchange LocalBitcoins 5,85 miljard Bolivars uit op het platform. In de eerste week van februari was dit aantal gestegen tot 8,56 miljard Bolivars. De gecompliceerde politieke en economische situatie in Venezuela heeft de regering ertoe gebracht alternatieve oplossingen te overwegen. In het midden van dit scenario zijn met name blockchaintechnologie en cryptocurrencies naar voren gebracht.

Maduro is niet de enige die cryptocurrency ziet als een uitweg uit onrustige wateren. Eén van zijn belangrijkste tegenstanders, Juan Guaidó – die voorzitter is van de Nationale Vergadering en door ongeveer 60 landen wordt erkend als de legitieme president van Venezuela – heeft de stablecoin USD Coin (USDC) gebruikt om financiële beperkingen te ontwijken die door de regering-Maduro zijn opgelegd om humanitaire hulp naar Venezolanen te sturen. Het geld dat Guaidó gebruikte, kwam van activa die door de Amerikaanse autoriteiten in beslag werden genomen van de in de VS gevestigde bankrekeningen van Venezolaanse staatsbedrijven en verschillende leden van de regering van Maduro.

Enkele meningen

De meningen over de situatie in Venezuela zijn verdeeld. Sommige mensen, zoals Jorge Farias, denken dat de wereldwijde en lokale situatie er samen toe hebben geleid dat de Bitcoin nu toch echt een goed betalingsalternatief gaat vormen. De pandemie heeft ertoe geleid dat dit alternatief meer geaccepteerd werd in de maatschappij.

Hoewel niemand kan ontkennen dat de Bitcoin succesvol is geweest de afgelopen tijd, zijn er toch ook enkele mensen met een meer voorzichtige visie op de ontwikkeling van de Bitcoin. Javier Bastardo denkt dat de angst om iets te missen de markt nu niet sterk heeft beïnvloed. Er is nu een stroom aan toetreders welke vroeger wel eens van crypto hebben gehoord, maar die nu pas echt interesse in deze valuta’s hebben. De bereidheid om rechtstreeks in crypto te gaan betalen zal leiden tot een duurzaam niveau van adoptie van dit soort valuta.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.