Crypto nieuws

Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

Femke Wassink

2023-12-09

Leestijd: 2 minuten

*

Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Historisch besluit en mijlpaal

Het betreft niet zomaar een akkoord. Het mag gezien worden als historisch en een mijlpaal in de regulering van AI. De overeenkomst dekt een breed spectrum.

De overeenkomst gaat over het gebruik van AI door overheden in biometrische surveillance, tot aan hoe AI systemen gereguleerd moeten worden.

Belangrijk hierbij zijn de transparantie regels vóór markttoegang. Zoals technische documentatie, EU-auteursrecht en het delen van samenvattingen van trainingsinhoud.

De EU is een voorloper in AI-wetgeving

Met dit akkoord wil de EU de eerste supranationale autoriteit worden met wetten over AI. Het doel is duidelijk: AI op een voordelige manier gebruiken en tegelijkertijd de risico's beperken.

De deal is het resultaat van 24 uur debatteren en onderhandelen op 8 december. AI modellen met significante impact en systeem risico's moeten deze evalueren en aanpakken.

Dit omvat tests voor systeemveerkracht, rapporteren van incidenten aan de Commissie, het waarborgen van cybersecurity, en het openbaar maken van energie-efficiëntie.

Parlement houdt toezicht op implementatie

“Correcte implementatie is essentieel. Het Parlement zal toezien op de ondersteuning van bedrijfsideeën met sandboxen en effectieve regels voor de krachtigste modellen.”

Dat heeft een parlementslid bekendgemaakt. Na het sluiten van de deal poste Eurocommissaris Thierry Breton het volgende op social media platform X:

“Historisch! De #AIAct is veel meer dan een regelboek. Het is een lanceerplatform voor EU-startups en onderzoekers om de wereldwijde AI-race te leiden. Het beste moet nog komen!”

Specifieke richtlijnen voor GPAI's

Algemene kunstmatige intelligentie (GPAI's) met risico's moeten specifieke codes volgen. Overheden mogen real-time biometrische surveillance alleen gebruiken in specifieke gevallen, zoals bepaalde misdrijven of ernstige bedreigingen in openbare ruimtes.

De overeenkomst verbiedt cognitieve gedragsmanipulatie, gezichtsbeelden van het internet of CCTV-beelden, sociale scores, en biometrische systemen die persoonlijke details zoals overtuigingen en oriëntatie afleiden. Consumenten mogen klachten indienen.

Boetes bij overtreding

Boetes voor overtredingen variëren van $8.1 miljoen of 1,5% van de omzet tot $37.7 miljoen of 7% van de wereldwijde omzet, afhankelijk van de inbreuk en de grootte van het bedrijf.

Volgens de verklaring van het Europees Parlement moet de overeenkomst nu formeel worden aangenomen door het Parlement en de Raad voordat het EU-wet wordt.

De commissies Interne Markt en Burgerlijke Vrijheden van het Parlement zullen in een komende vergadering over de overeenkomst stemmen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.