Crypto nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  2023-12-09

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.

  Historisch besluit en mijlpaal

  Het betreft niet zomaar een akkoord. Het mag gezien worden als historisch en een mijlpaal in de regulering van AI. De overeenkomst dekt een breed spectrum.

  De overeenkomst gaat over het gebruik van AI door overheden in biometrische surveillance, tot aan hoe AI systemen gereguleerd moeten worden.

  Belangrijk hierbij zijn de transparantie regels vóór markttoegang. Zoals technische documentatie, EU-auteursrecht en het delen van samenvattingen van trainingsinhoud.

  De EU is een voorloper in AI-wetgeving

  Met dit akkoord wil de EU de eerste supranationale autoriteit worden met wetten over AI. Het doel is duidelijk: AI op een voordelige manier gebruiken en tegelijkertijd de risico's beperken.

  De deal is het resultaat van 24 uur debatteren en onderhandelen op 8 december. AI modellen met significante impact en systeem risico's moeten deze evalueren en aanpakken.

  Dit omvat tests voor systeemveerkracht, rapporteren van incidenten aan de Commissie, het waarborgen van cybersecurity, en het openbaar maken van energie-efficiëntie.

  Parlement houdt toezicht op implementatie

  “Correcte implementatie is essentieel. Het Parlement zal toezien op de ondersteuning van bedrijfsideeën met sandboxen en effectieve regels voor de krachtigste modellen.”

  Dat heeft een parlementslid bekendgemaakt. Na het sluiten van de deal poste Eurocommissaris Thierry Breton het volgende op social media platform X:

  “Historisch! De #AIAct is veel meer dan een regelboek. Het is een lanceerplatform voor EU-startups en onderzoekers om de wereldwijde AI-race te leiden. Het beste moet nog komen!”

  Specifieke richtlijnen voor GPAI's

  Algemene kunstmatige intelligentie (GPAI's) met risico's moeten specifieke codes volgen. Overheden mogen real-time biometrische surveillance alleen gebruiken in specifieke gevallen, zoals bepaalde misdrijven of ernstige bedreigingen in openbare ruimtes.

  De overeenkomst verbiedt cognitieve gedragsmanipulatie, gezichtsbeelden van het internet of CCTV-beelden, sociale scores, en biometrische systemen die persoonlijke details zoals overtuigingen en oriëntatie afleiden. Consumenten mogen klachten indienen.

  Boetes bij overtreding

  Boetes voor overtredingen variëren van $8.1 miljoen of 1,5% van de omzet tot $37.7 miljoen of 7% van de wereldwijde omzet, afhankelijk van de inbreuk en de grootte van het bedrijf.

  Volgens de verklaring van het Europees Parlement moet de overeenkomst nu formeel worden aangenomen door het Parlement en de Raad voordat het EU-wet wordt.

  De commissies Interne Markt en Burgerlijke Vrijheden van het Parlement zullen in een komende vergadering over de overeenkomst stemmen.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Crypto derivaten bereiken recordhoogten in dagelijkse handelsvolumes

  Redactie

  mrt. 1, 2024

  Leestijd: 2 min

  Deze week meldden Deribit en Coinbase Institutional recordhoogtes voor de activiteit en handelsvolumes van crypto-derivaten.

  *
  Nieuws

  Spot Bitcoin ETF naar nieuw record hoogtepunt van $680 miljoen

  Femke Wassink

  feb. 28, 2024

  Leestijd: 2 min

  Spot Bitcoin ETF's bereiken een nieuw recordhoogtepunt van $680 miljoen. Dit terwijl de Bitcoin bull market een versnelling opschakelt en in rap tempo toeneemt.

  *
  Nieuws

  Changpeng Zhao wil volledige aandeel Binance inzetten als borg om naar VAE te reizen

  Redactie

  jan. 25, 2024

  Leestijd: 2 min

  Voormalig CEO van Binance Changpeng Zhao wil zijn volledige aandeel in Binance inzetten om tijdelijk naar de Verenigde Arabische Emiraten te reizen. Waarde? 4,5 miljard dollar.