Crypto nieuws

Historisch! Spot Bitcoin ETF officieel goedgekeurd door de SEC

Femke Wassink

2024-01-11

Leestijd: 2 minuten

*

Na een opmerkelijke valse start op 9 januari heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission nu groen licht gegeven voor meerdere spot Bitcoin ETF's.

Historisch moment voor crypto wereld

De SEC heeft eindelijk de eerste gereguleerde spot Bitcoin exchange traded funds in de Verenigde Staten goedgekeurd. En dat slechts één dag na een foutieve aankondiging.

Dit fake nieuws kwam via het officiële X account van de SEC en zorgde voor opschudding.

11 goedkeuringen

10 januari gaf de SEC goedkeuring aan ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex en Franklin Templeton.

Dit keurt de regelwijzigingen goed die het mogelijk maken een spot Bitcoin ETF te noteren en te verhandelen op de respectievelijke beurzen. Het gaat om totaal 11 goedkeuringen.

Deze historische goedkeuring effent de weg voor het eerste gereguleerde exchange-traded product in de VS. Dit biedt beleggers directe blootstelling aan de prijs van Bitcoin.

Daarvoor hoeven beleggers niet zelf Bitcoin te kopen of zich zorgen hoeven te maken over eigen bewaring. Beleggers kopen aandelen in ETF's die Bitcoin als activa houden.

10 jaar na eerste aanvraag door Winklevoss

De goedkeuring van de ETF komt meer dan 10 jaar nadat Cameron en Tyler Winklevoss in 2013 voor het eerst een aanvraag indienden om de Winklevoss Bitcoin Trust te lanceren.

De SEC had consequent alle aanvragen voor spot Bitcoin ETF's afgewezen. De commissie uitte daarbij zijn zorgen over mogelijke marktmanipulatie en fraude.

De SEC moest haar standpunt herzien nadat Grayscale in 2023 een rechtszaak won. Die maakte de afwijzing van zijn aanvraag om zijn Trust om te zetten in een ETF ongedaan.

Nu de spot Bitcoin ETF's zijn goedgekeurd, zal de industrie nauwlettend volgen wanneer de ETF's beginnen met handelen. Naar verluidt gebeurt dit vandaag, 11 januari, al.

Instroom eerste jaar: $ 2,4 tot $ 14 miljard

Alex Thorn van Galaxy Research schat dat de instroom in spot Bitcoin ETF's in het eerste jaar $14 miljard kan bereiken. VanEck schat de instroom in op ongeveer $2,4 miljard.

Het lanceren van een spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten vereist dat de SEC zowel de S-1 (of S-3) als de 19b-4 formulieren goedkeurt die door de uitgevers zijn ingediend.

Op 8 januari hebben 10 uitgevers hun definitieve gewijzigde S-1 en S-3 aanvragen ingediend. Daarbij kondigde ze de tarieven aan die ze van plan zijn in rekening te brengen.

De ingediende tarieven hadden betrekking op hun respectievelijke Bitcoin ETF's.

Tarieven

'S werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock zal 0,2% kosten in rekening brengen tot het fonds $5 miljard aan activa onder beheer bereikt. Bitwise volgt op de voet met 0,24%.

Dat terwijl Ark 21Shares en VanEck iets achterlopen met 0,25% kosten. Opmerkelijk is dat Ark 21 Shares alle kosten zal kwijtschelden voor de eerste 6 maanden of totdat het product $1 miljard AUM bereikt. Grayscale staat bovenaan als het Bitcoin ETF-product.

Zij hanteren de hoogste kosten met een tarief van 1,5% voor zijn potentiële beleggers.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.