Crypto nieuws

Hoe crypto kopen & investeren in crypto?

Cheval de Vie

2022-08-07

Leestijd: 2 minuten

*

Wat doe je op dit moment met het geld dat je niet direct nodig hebt? Laat je dit op je spaarrekening staan? Dan weet je zeker dat je geld alleen maar minder waarde wordt.

Dit is te wijten aan de bankkosten en aan de inflatie waar we mee te maken hebben. Het is daarom veel verstandiger om iets nuttigs met je geld te doen. Eén van de opties die je hebt, is om te investeren in crypto.

Is crypto kopen als beginner lastig? Dat is het enigszins. Je moet namelijk precies weten waar je mee bezig bent. Je moet op de juiste manier een aankoop doen en je gekochte crypto veilig bewaren.

Hoe je dit kunt doen lees je in dit artikel. We geven uitgebreid antwoord op 2 vragen:

 • Hoe kun je crypto kopen als beginner? We beantwoorden deze vraag middels een stappenplan, maar ook door allerlei handige tips voor te schotelen.
 • Hoe kun je investeren in crypto? We bespreken onder andere op welke manier je geld met crypto kunt verdienen. Dit doen we door je kennis te laten maken met verschillende mogelijkheden, aandachtspunten en handige tips. Al deze tips zijn ook op het onderwerp ‘crypto kopen als beginner’ gericht.

Wil je als beginnend crypto-investeerder alles leren over het kopen van crypto? Ga er even goed voor zitten en neem dit artikel op je gemakje door!

Waarom crypto kopen?

Is het aan iedereen aan te raden om in crypto te investeren? Dit hangt grotendeels van je situatie af. Heb je bijvoorbeeld geen geld dat je op dit moment kunt missen? Dan is het niet verstandig om in crypto te investeren.

Je kunt dit geld beter als buffer aanhouden. Voor veel mensen is het echter wel interessant om in crypto te investeren. De redenen hiervoor zetten we voor je op een rijtje:

 • Crypto heeft de toekomst. Meer en meer mensen zijn het er over eens dat crypto de toekomst heeft. De digitale munten gaan wellicht zelfs de euro vervangen, waardoor je je maar beter alvast goed in dit onderwerp kunt verdiepen.
 • Je kunt veel geld met crypto verdienen. Heb je enig idee hoeveel mensen door crypto miljonair zijn geworden? Wij hebben geen exacte cijfers voorhanden, maar wij weten wel dat de nodige mensen dankzij crypto miljonair zijn geworden. Het is hoe dan ook een feit dat je met crypto veel geld kunt verdienen.
 • Er liggen veel mogelijkheden. Voor de cryptocurrencies liggen er op dit moment heel veel mogelijkheden. Dit komt onder meer doordat de crypto wereld nog in de kinderschoenen staat. Pas in 2008 werd de blockchain technologie en Bitcoin geïntroduceerd, waardoor de digitale valuta nog niet al te oud is. Als je nú in crypto gaat investeren, ben je dus nog één van de pioniers.
 • Investeren in crypto wordt steeds makkelijker. Als je tien jaar terug crypto wilde kopen, was dit behoorlijk lastig. Als je nú crypto wilt kopen, is dit op zich niet al te lastig. Als je crypto als beginner wilt kopen, is het vooral aan te raden om dit artikel op je gemakje door te nemen. In dit artikel vind je immers alle informatie over het onderwerp ‘crypto kopen als beginner’.
 • Je doet iets nuttigs met je geld. Zoals je in de inleiding van dit artikel hebt kunnen lezen, wordt geld op dit moment alleen maar minder waard. Dit is zeker het geval als je je geld op je spaarrekening laat verstoffen. Door in crypto te investeren, doe je in ieder geval iets nuttigs met je geld.
 • Het is leuk. Tot slot is het ook een feit dat het investeren in crypto leuk is. Je gaat nieuwe dingen leren, terwijl je hier ook nog eens (veel) geld mee kunt verdienen.

Crypto kopen als beginner: waar moet je rekening mee houden?

Als beginnende crypto-investeerder zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Het eerste punt is de volatiliteit. Deze term geeft aan dat de crypto koersen flink aan veranderingen onderhevig zijn.

De koers kan vandaag nog relatief hoog staan, maar vervolgens morgen in elkaar storten. Het kan echter ook de andere kant opwerken; de koers kan ook in één keer de lucht inschieten.

Hierdoor kan gesteld worden dat de kleinste factoren van grote invloed op de koers kunnen zijn.Sowieso moet je rekening houden met mogelijk verlies van je inleg. Investeer je bijvoorbeeld 100 euro in een bepaalde crypto?

Je kunt hier veel geld mee verdienen, maar je kunt ook een groot deel van de 100 euro kwijtraken. Er zijn helaas voldoende verhalen van crypto coins waarvan de waarde snel gedaald is. Als je juist in zo’n coin je geld geïnvesteerd hebt, leid je de nodige verliezen. 

Wij adviseren je daarom het volgende:

 • Begin met een klein bedrag. Crypto kopen als beginner is altijd even onwennig. Je moet nog een hoop leren en je maakt wellicht niet direct de juiste keuzes. Begin daarom met een klein bedrag.
 • Investeer alleen geld dat je echt kunt missen. Verder is het aan te raden om alleen geld te investeren dat je echt kunt missen. Heb je het geld nodig om bijvoorbeeld een nieuwe vaatwasser of auto te kopen? Gebruik dit geld dan absoluut niet voor het kopen van crypto.

Verder moet je rekening houden met de veiligheid. Het investeren in crypto coins is niet geheel zonder risico, onder meer doordat de coins gestolen kunnen worden. Dit los je op door je coins in een veilig wallet te bewaren.

Verderop in dit artikel bespreken we wat een wallet is én wat de veiligste oplossing is. Tot slot moet je rekening houden met de wetgeving. Op dit moment is crypto legaal, maar het is afwachten wat er in de toekomst precies gaat gebeuren.

De banken en overheden hebben op dit moment nog veel macht, maar dit kan door de opkomst van de crypto veranderen. Mede daarom kan het zomaar zijn dat de overheden in de toekomst iets aan de regulering/wetgeving gaan doen.

Crypto kopen als beginner: wat heb je nodig?

Spreken de voordelen van het investeren in crypto je aan? Dan is het de hoogste tijd om hier enkele voorbereidingen voor te treffen. Het is hierbij in ieder geval goed om te weten dat je niet al te veel nodig hebt. Om in crypto te kunnen investeren, heb je in principe drie dingen nodig. Deze drie dingen lichten we hieronder graag nader toe.

Een account bij een broker/exchange

Ten eerste is het zaak om een account bij een broker of een exchange aan te maken. Dit is een online partij waarbij je een account aan kunt maken en vervolgens geld naar je account kunt storten.

Nadat je dit hebt gedaan, kun je de gewenste coins kopen.Heb je de gewenste coins gekocht? Dan kun je deze bij de broker of exchange bewaren. Vervolgens is het ook nog mogelijk – indien gewenst – om de coins te verkopen via de broker/exchange.

Op dit moment kun je uit meerdere brokers en exchanges kiezen. Een populaire optie is bijvoorbeeld Bitvavo. Deze broker heeft haar zaakjes prima op orde en biedt een interessant geheel van coins aan. Ook geniet je bij deze broker van relatief lage kosten. Als je al helemaal van lage kosten wilt profiteren, is het nog beter om bij Binance een account aan te maken.

Dit zijn absoluut niet de enige twee populaire brokers/exchanges. Nee, er bestaan tegenwoordig vrij veel brokers en exchanges. Voordat je je keuze maakt,is het zaak om een goede vergelijking te maken. Let hierbij goed op de volgende punten:

 • Aanbod van coins. Logischerwijs biedt elke broker Bitcoin aan, maar welke altcoins worden door de broker aangeboden? De ervaring leert dat het aanbod van altcoins per broker behoorlijk verschillend is.
 • Kosten. Ga goed na wat de kosten zijn die door de broker gehanteerd worden. Des te lager de kosten zijn, des te beter uiteraard.
 • Website & app. Check goed of de website en/of de app aan je wensen voldoen. De website moet in ieder geval goed werken, moet snel zijn en moet ook overzichtelijk zijn. Verder is het wenselijk dat de website direct tot de verbeelding spreekt.
 • Ervaringen van andere gebruikers. Je doet er ook verstandig aan om goed naar de ervaringen van andere gebruikers te kijken. Geven veel andere gebruikers aan dat zij tevreden zijn met hun keuze voor de broker? Dan is dat een goed teken. Op het moment dat je vooral negatieve beoordelingen tegenkomt, kun je beter naar een andere broker op zoek gaan.

Hoe je vervolgens een account aan kunt maken, bespreken we graag verderop in dit artikel. Kies in ieder geval altijd voor een goede en betrouwbare broker.

Startkapitaal

Om crypto te kopen als beginner heb je uiteraard een startkapitaal nodig. Over dit startkapitaal bestaat de nodige onduidelijkheid. Zo denken sommige mensen dat je alleen met duizenden euro’s kunt starten.

Niks is echter minder waar. Ook als je ‘slechts’ een paar honderd euro als startkapitaal hebt, kun je prima investeren in crypto. Uiteraard is het hierbij de wens dat je je startkapitaal al snel (flink) op weet te hogen.

Over je startkapitaal hebben we je eerder in dit artikel al een tip gegeven. Deze tip luidt als volgt: investeer alleen met geld dat je echt kunt missen. Heb je het beschikbare geld wellicht in de toekomst voor andere dingen nodig?

Dan is het verstandiger om je geld dáárvoor te gebruiken. Voorkom in ieder geval dat je in de financiële problemen komt doordat je in crypto hebt geïnvesteerd.

Kennis

Voordat je crypto kunt kopen, moet je over de nodige kennis beschikken. Je moet weten hóe je kunt investeren en je moet weten wáár je in gaat investeren. Ons advies is daarom om heel goed onderzoek te doen naar mogelijke interessante coins. Hoe je dit onderzoek het beste uit kunt voeren, bespreken we graag verderop in dit artikel.

Tip: investeer nooit als je onvoldoende kennis over een bepaald crypto project hebt. Denk bovendien aan het gezegde ‘als iets te mooi is om waar te zijn, is dat het in veel gevallen ook’. Volg daarom ook niet lukraak alle tips op die je op het internet tegenkomt.

Stappenplan voor het kopen van crypto als beginner

In de afgelopen jaren hebben duizenden mensen in crypto geïnvesteerd. Wereldwijd hebben zelfs miljoenen mensen al in de digitale valuta’s geïnvesteerd. Wil jij bij deze selecte groep behoren? Dan is het zaak om onderstaand stappenplan op te volgen. Met dit stappenplan koop je namelijk snel en veilig crypto.

Stap 1: maak een account bij een broker aan

Als eerste is het zaak om een account bij een broker aan te maken. Je hebt, zoals hierboven al gesteld, de keuze uit tal van brokers. Wat voor in jouw situatie de beste broker is, hangt vooral van je eigen voorkeuren af.

Waar je precies op moet letten bij het uitkiezen van een broker heb je reeds hierboven kunnen lezen. Bij het aanmaken van je account moet je in ieder geval veel gegevens invullen.

Je moet je persoonsgegeven invullen, maar je moet ook nog een kopie van je paspoort uploaden. Dit is een regel waar elke broker zich in ons land aan te houden heeft. Nadat je alle stappen doorlopen hebt, krijg je een mail in je mailbox.

In deze mail staat een link, waarmee je je account kunt verifiëren. Nadat je je account geverifieerd hebt, kun je bijna van je account gebruik maken. Eerst is het namelijk zaak om nog de resterende stappen te doorlopen.

Tip: maak een account via je smartphone aan. Het uploaden van een kopie van je ID/paspoort is hierdoor een stuk makkelijker.  

Tip: vraag hulp bij de broker als je er niet helemaal uitkomt. Mocht je onverhoopt op een probleem stuiten, kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van de broker. De ervaring leert dat de meeste brokers hun klantenservice inmiddels prima op orde hebben.

Tip: vul altijd de persoonsgegevens naar waarheid in. Ben je van plan om over je geboortedatum te liegen? Dit heeft geen enkele zin. Op je paspoort/ID staat immers wat je echte geboortedatum is. Er is daardoor geen enkele ruimte voor een vorm van fraude.

Stap 2: geld overmaken naar je account

Heb je je account bij de broker aangemaakt? Dan is het de hoogste tijd om daadwerkelijk de coins te gaan kopen. Voordat je de coins kunt kopen, moet je geld naar je account overmaken.

Bij de meeste brokers doe je dit op een simpele manier: via iDeal. Vul het gewenste bedrag in en doorloop de gangbare stappen. Dit zijn ook stappen die je moet doorlopen bij het afrekenen van een online bestelling.

Let wel goed op: start in eerste instantie met een klein bedrag. Het is namelijk eerst even aftasten en ondervinden hoe alles werkt. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, is het mogelijk om qua budget op te schalen.

Overigens is het niet verplicht om middels iDeal geld over te maken. Je kunt ook voor een andere betaalmethode kiezen, afhankelijk van de broker waarbij je een account aangemaakt hebt. Dit is belangrijk voordat je een broker uitkiest.

Het makkelijkste is toch wel om middels iDeal geld over te maken.

Tip: houd rekening met de kosten. Bij het overmaken van geld naar je account betaal je in de meeste gevallen kosten. Ga goed na hoe dit precies zit én wat de hoogte van deze kosten zijn. Uiteraard is het wenselijk dat je de kosten zo laag mogelijk houdt, zodat je rendement zo hoog mogelijk uitvalt.

Stap 3: onderzoek naar cryptocurrency

Vervolgens is het zaak dat je een goed onderzoek gaat verrichten. Hierbij is het vooral zaak dat je op zoek gaat naar een crypto project waar je volledig achter staat. Om dit te bepalen, is het vooral zaak om je heel veel en goed in te lezen.

Als je eenmaal alles over een bepaald project weet, kun je de juiste keuze voor jezelf maken. Het advies is om je pijlen op meerdere digitale valuta te richten. Indien je in meerdere valuta investeert, spreid je het risico dat je loopt.

Stop je bijvoorbeeld 3000 euro in één altcoin en klapt de koers van deze altcoin in? Dan ben je een flink bedrag in één keer kwijt. Indien je in meerdere coins investeert, loop je dit risico een stuk minder.

Ons advies is om vooral de whitepaper van een crypto project goed door te nemen. In een whitepaper zie je staan waar het project omdraait, wie de ontwikkelaars zijn en wat het doel van de coin is.

Als dit je allemaal aanspreekt, kun je met een gerust hart in de coin investeren. Hierbij raden wij je aan om niet alles te geloven dat je op het internet leest. Als je de tips op een crypto forum bekijkt, krijg je het idee dat elke coin je miljonair gaat maken.

In werkelijkheid is dit uiteraard niet zo. Het gaat erom dat je de juiste keuzes maakt én dat je de keuzes ergens op baseert. Voer daarom zelf uitgebreide onderzoeken/analyses uit.

Bijkomende tip: laat je nooit leiden door je emoties. Je moet je aankopen op rationele gronden doen en niet omdat je ergens een goed gevoel bij hebt. Ook moet je je niet laten verleiden door interessante tips op het internet. Zoals hierboven al gesteld, zijn veel tips helemaal niet zo interessant als dat ze lijken.

Stap 4: koop de gewenste coins

Heb je goed onderzoek uitgevoerd? En ben je bijvoorbeeld bij 2 coins uitgekomen? Dan is het zaak om deze coins te kopen. Dit doe je op een vrij simpele manier:

 • Zoek bij je broker de betreffende coin op
 • Klik vervolgens op ‘Kopen’ of ‘Buy’
 • Vul de gewenste hoeveelheid euro’s in. Je ziet daarbij direct staan hoeveel je van de betreffende coins krijgt
 • Check de kosten. Check voor de zekerheid even wat de kosten precies zijn. Je wilt uiteraard de kosten zo laag mogelijk houden.
 • Rond de aankoop af. Met één druk op de muisknop kun je nu de aankoop afronden. Nadat je dit hebt gedaan, verschijnen de coins in je account.

Stap 5: bewaar de coins goed

Het is nu zaak om de coins goed en veilig te bewaren. Je hebt hiervoor de keuze uit drie soorten wallets:

 • Exchange wallet. Dit is de wallet van je broker/exchange. Nadat je de coins gekocht hebt, worden deze automatisch in je account opgeslagen. Je kunt deze coins in je account laten staan, zolang je je account goed beschermd hebt. Zorg er daarom voor dat je tweestaps authenticatie aan vinkt.
 • Software wallet. Je kunt ook op je PC software installeren. In deze software kun je vervolgens je coins veilig bewaren. Om dit veilig te doen, is het zaak om een goed wachtwoord op de software te zetten. Je moet er nu alleen voor zorgen dat je dit wachtwoord niet vergeet.
 • Hardware wallet. Heb je het liefste je coins in een fysiek apparaat bij de hand? Dan kun je voor een hardware wallet kiezen. Dit is een soort van kleine USB stick waarop je de codes van je coins kunt bewaren. Dit klinkt interessant, maar je moet wel voor een back-up zorgen. Als je de hardware wallet kwijt raakt, zit je immers met de gebakken peren.

Wat de beste manier is om je coins te bewaren? Dat is vooral van je eigen voorkeuren afhankelijk. Een exchange wallet is om meerdere redenen interessant, maar dit geldt ook voor de twee andere soorten wallets. Maak daarom voor jezelf een goede vergelijking.

Crypto kopen als beginner: de beste tips

Je weet nu precies hóe je crypto als beginner kunt kopen. Maar, hoe kun je nou de beste crypto op de best mogelijke manier kopen? Daarvoor is het aan te raden om onderstaande tips op te volgen.

Met deze tips is de kans groot dat je succesvol handelt in cryptocurrency.

Tip 1: bepaal vooraf welke strategie je aan gaat houden

In de wereld van crypto kun je tussen meerdere strategieën kiezen. Eén van de strategieën is om de coins zo snel mogelijk te flippen. Dit wordt ook wel aangeduid met de term ‘daytraden’.

Deze term geeft aan dat je op één dag de coins koopt en vervolgens weer verkoopt. Uiteraard is het hierbij de wens/bedoeling dat de verkoop koers hoger ligt dan de inkoop koers

Je kunt ook voor de HODL strategie kiezen. Deze term geeft aan dat je de coins langere tijd in je wallet laat staan. Je kunt hierbij denken aan een periode van een paar maanden, maar ook aan een periode van een paar jaar.

Het ligt maar net aan je eigen voorkeuren. Wat de beste strategie is, hangt van jezelf af. Het is vooral van belang dat je het bij één strategie houdt. Als je de strategieën voortdurend afwisselt, zit er weinig lijn in je investeringen. 

Tip 2: omring je met de juiste mensen

Wil je succesvol in crypto investeren? Dan is het zaak om je met de juiste mensen te omringen. Dit zijn mensen die in je investeringen geloven en die je steunen. Aan mensen die negatief zijn, heb je in de basis niks.

Waar je wel iets aan hebt, zijn aan mensen met veel kennis. Het kan daarom geen kwaad om je bij een forum aan te melden. Of om deel te nemen aan een community. In zo’n forum of community ontmoet je gelijkgestemden en mensen met veel kennis. Hier kun je een hoop van leren én je kunt veel inspiratie op doen.

Tip 3: verdiep je in de blockchain technologie

De wereld van crypto gaat hand in hand met de blockchain technologie. Als deze technologie niet zou bestaan, zou cryptocurrency ook niet bestaan.

Om echt succesvol in crypto te kunnen investeren, moet je dus precies begrijpen hoe de blockchain technologie werkt. In onderstaande video krijg je in een paar minuten uitgelegd hoe de blockchain werkt.

Ons advies is om deze video aandachtig te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=r43LhSUUGTQ

Tip 4: pas op voor scams

In de afgelopen jaren is cryptocurrency erg populair geworden. Dit uit zich onder meer in veel mensen die ook zijn gaan investeren in cryptocurrency. Helaas heeft deze wereld ook de nodige cowboys aangetrokken.

Dit zijn mensen die snel geld willen verdienen over de rug van andere mensen. Dit resulteert in zogeheten scams of pump and dump projecten.

Dit zijn crypto projecten waarbij een heel mooi plaatje geschetst wordt, maar waarbij de ontwikkelaar maar één doel heeft: zelf veel geld verdienen. Als de ontwikkelaar zijn/haar geld verdiend heeft, wordt de stekker uit het project getrokken.

Het gevolg is dat alle investeerders met lege handen en een flink verlies komen te staan.

Tip 5: ga goed met FOMO om

In de wereld van crypto is de term FOMO een belangrijke term. Deze term staat voor Fear Of Missing Out. Deze term geeft aan dat je bang bent om iets te missen. Lees je op het internet bijvoorbeeld veel verhalen over een bepaalde crypto coin?

Dan ben je snel geneigd om hier een bedrag in te investeren. Je doet dit puur omdat je bang bent om een flinke winst mis te lopen. Loopt de koers van een coin flink op? Dan kan er ook sprake van FOMO zijn.

Je hebt hierbij het geval dat de koers verder gaat stijgen, waardoor je bang bent om deze winstgevende coin mis te lopen. De werkelijkheid leert ons echter dat in veel van deze gevallen de koers niet blijvend stijgt.

Je koopt hierdoor juist de coin tegen een (te) hoge prijs in. Het advies is daarom om goed met FOMO om te gaan. Dit doe je op de volgende manieren:

 • Geloof niet alles dat je online leest. Online delen veel mensen hun bevindingen, maar vrij weinig mensen zijn echte experts. Geloof daarom zeker niet alles dat je online leest.
 • Blijf bij je strategie. Het is heel belangrijk om altijd bij je eigen strategie te blijven. Is in deze strategie geen ruimte voor een bepaalde coin? Dan is er ook geen ruimte voor FOMO. Je weet immers maar al te goed dat er geen ruimte voor deze coin in je portefeuille/strategie is.
 • Blijf zelf onderzoek doen. Het is erg verleidelijk om in een project te investeren als je hier veel goede verhalen over leest. Het is echter veel verstandiger om eerst zelf goed onderzoek uit te voeren. Op basis van dit onderzoek kun je voor jezelf de juiste knoop doorhakken.

Tip 6: meld je aan voor een crypto cursus

Ben je van plan om als beginner crypto te kopen? Crypto kopen als beginner zorgt voor enkele uitdagingen; deze uitdagingen los je gelukkig op een vrij makkelijke manier op. Dit doe je namelijk door je aan te melden voor een crypto cursus.

In een crypto cursus leer je alles wat met crypto te maken heeft. Je maakt kennis met de blockchain technologie, je leert hoe je coins kunt kopen en je begint het hele wereldje hieromheen te begrijpen.

Alleen al daarom raden wij je aan om je voor een goede crypto cursus aan te melden. Volg deze cursus aandachtig en doe daarmee alle benodigde kennis op!

Tip 7: neem genoegen met winst

Heb je in een bepaalde crypto coin geïnvesteerd en gaat de koers hiervan al snel de lucht in? Dan is het wellicht verstandig om genoegen te nemen met je winst.

Het is mens eigen om altijd maar meer en meer te willen, maar soms moet je juist genoegen nemen met hetgeen dat je hebt. Ook als is dit minder winst dan je wellicht op termijn zou krijgen.

Ook hierbij is het zaak dat je continu je eigen strategie blijft volgen. Je strategie moet tijdens het investeren in crypto altijd leidend zijn.

Crypto kopen als beginner: onze conclusie

Crypto kopen als beginner is niet overdreven lastig, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Dat is sowieso het geval als je in de komende periode gaat investeren in crypto.

Volg daarom bovenstaande tips op en ga vol goede moed aan de slag als crypto-investeerder. Onthoud in ieder geval dat er altijd mogelijkheden zijn om (veel) geld met cryptocurrency te verdienen!

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Crypto zakelijk kopen

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

De wereld van crypto is uitgegroeid tot een grote handelsplaats. Veel mensen investeren in crypto en proberen hier een slaatje uit te slaan. Dit geldt voor veel particulieren, maar ook voor bedrijven.

*
Nieuws

Hoe crypto kopen & investeren in crypto?

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

Hoe crypto kopen & investeren in crypto als een beginner? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn handige aandachtspunten en tips?

*
Nieuws

Grote Solana Exploit - Ongoing

*

Robin

aug. 2, 2022

1 minuut

BREAKING: Solana wallets worden geconfronteerd met een voortdurende exploit met tot nu toe meer dan $ 5.000.000 gestolen.