Crypto nieuws

Breaking: Hong Kong wijst "verdachte" crypto platformen aan na JPEX schandaal

Femke Wassink

2023-09-25

Leestijd: 2 minuten

*

Het JPEX schandaal houdt de gemoederen flink bezig. De Securities and Futures Commission in Hong Kong heeft recent besloten een openbare lijst van "verdachte" crypto handelsplatformen te publiceren.

Lijst met verdachte VATP's

De SFC is één van de belangrijkste financiële toezichthouders in Hong Kong. Het wil de strijd tegen ongereguleerde crypto handelsplatformen in hun gebied aanscherpen. Dat maakte de SFC op 25 september bekend.

Volgens de aankondiging is de SFC van plan om een lijst te publiceren met alle gelicentieerde, als gelicentieerd beschouwde, in afbouw zijnde en in aanvraag zijnde virtuele activa handelsplatformen of VATPs.

Hiermee willen ze het publiek helpen potentiële ongereguleerde VATPs in Hong Kong te identificeren. Maar daar blijft het niet bij. Ze willen ook een specifieke lijst bijhouden van "verdachte VATPs". De lijst zal opvallend en makkelijk te vinden zijn op hun website.

JPEX schandaal

Deze nieuwe regels volgen direct na het schandaal rond de JPEX crypto exchange. Lokale media noemen dit één van de ergste financiële fraudezaken all-time. JPEX wordt beschuldigd van het promoten van haar diensten aan inwoners van Hong Kong.

Dat deed de crypto exchange zonder daarvoor een licentie te hebben aangevraagd. Christopher Wilson is directeur handhaving bij de SFC. Hij vertelde op 25 september over de nieuwe regels en het JPEX schandaal.

JPEX al vanaf juli 2022 op de lijst

JPEX werd al in juli 2022 op de waarschuwingslijst geplaatst. Dit vanwege "ontwijkend" gedrag en onbevredigende antwoorden. In juni 2023 trad er een Anti-Money Laundering Ordinance (AMLO) in werking. Hierdoor startte de SFC een fraudeonderzoek.

Na dit onderzoek werd er op 13 september een officiële waarschuwing uitgegeven en werd de zaak naar de politie verwezen. De schade is enorm. De financiële nasleep van JPEX wordt geschat op zo'n $178 miljoen.

Ruim 2200 gedupeerden

Meer dan 2.200 klachten zijn al ingediend door gedupeerde gebruikers. Maar liefst 11 mensen zijn gearresteerd en vastgezet voor verhoor. Waaronder ook crypto influencers, YouTubers en medewerkers van de exchange.

De SFC benadrukt dat het JPEX drama de risico's van het handelen met ongereguleerde VATPs onderstreept. Ook toont het aan hoe essentieel goede regulatie is om vertrouwen in de markt te behouden. De SFC wil samen met de politie een kanaal opzetten.

Via het kanaal zouden burgers informatie kunnen delen over verdachte activiteiten en mogelijke overtredingen door VATPs. Het doel is het voor het gerecht slepen van de daders van het JPEX incident en de rechtvaardigheid laten zegevieren.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.