Crypto nieuws

  Breaking: Hong Kong wijst "verdachte" crypto platformen aan na JPEX schandaal

  Femke Wassink

  2023-09-25

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Het JPEX schandaal houdt de gemoederen flink bezig. De Securities and Futures Commission in Hong Kong heeft recent besloten een openbare lijst van "verdachte" crypto handelsplatformen te publiceren.

  Lijst met verdachte VATP's

  De SFC is één van de belangrijkste financiële toezichthouders in Hong Kong. Het wil de strijd tegen ongereguleerde crypto handelsplatformen in hun gebied aanscherpen. Dat maakte de SFC op 25 september bekend.

  Volgens de aankondiging is de SFC van plan om een lijst te publiceren met alle gelicentieerde, als gelicentieerd beschouwde, in afbouw zijnde en in aanvraag zijnde virtuele activa handelsplatformen of VATPs.

  Hiermee willen ze het publiek helpen potentiële ongereguleerde VATPs in Hong Kong te identificeren. Maar daar blijft het niet bij. Ze willen ook een specifieke lijst bijhouden van "verdachte VATPs". De lijst zal opvallend en makkelijk te vinden zijn op hun website.

  JPEX schandaal

  Deze nieuwe regels volgen direct na het schandaal rond de JPEX crypto exchange. Lokale media noemen dit één van de ergste financiële fraudezaken all-time. JPEX wordt beschuldigd van het promoten van haar diensten aan inwoners van Hong Kong.

  Dat deed de crypto exchange zonder daarvoor een licentie te hebben aangevraagd. Christopher Wilson is directeur handhaving bij de SFC. Hij vertelde op 25 september over de nieuwe regels en het JPEX schandaal.

  JPEX al vanaf juli 2022 op de lijst

  JPEX werd al in juli 2022 op de waarschuwingslijst geplaatst. Dit vanwege "ontwijkend" gedrag en onbevredigende antwoorden. In juni 2023 trad er een Anti-Money Laundering Ordinance (AMLO) in werking. Hierdoor startte de SFC een fraudeonderzoek.

  Na dit onderzoek werd er op 13 september een officiële waarschuwing uitgegeven en werd de zaak naar de politie verwezen. De schade is enorm. De financiële nasleep van JPEX wordt geschat op zo'n $178 miljoen.

  Ruim 2200 gedupeerden

  Meer dan 2.200 klachten zijn al ingediend door gedupeerde gebruikers. Maar liefst 11 mensen zijn gearresteerd en vastgezet voor verhoor. Waaronder ook crypto influencers, YouTubers en medewerkers van de exchange.

  De SFC benadrukt dat het JPEX drama de risico's van het handelen met ongereguleerde VATPs onderstreept. Ook toont het aan hoe essentieel goede regulatie is om vertrouwen in de markt te behouden. De SFC wil samen met de politie een kanaal opzetten.

  Via het kanaal zouden burgers informatie kunnen delen over verdachte activiteiten en mogelijke overtredingen door VATPs. Het doel is het voor het gerecht slepen van de daders van het JPEX incident en de rechtvaardigheid laten zegevieren.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt door $41K terwijl goudprijs nieuwe recordhoogte bereikt

  Redactie

  dec. 4, 2023

  Leestijd: 2 min

  Bitcoin komt voor het eerst sinds 19 maanden boven de $41.000 uit. De crypto munt laat een parallelle stijging met goud zien. Het edelmetaal bereikt een historisch hoogtepunt.