Crypto nieuws

  IMF onthult zijn rol bij de lancering van de Nigeriaanse eNaira

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De lancering van de eNaira vond plaats op 25 oktober. Toch hebben de statistieken binnen deze korte tijd al een behoorlijke indruk gemaakt op deskundigen van over de hele wereld.

  Ruim 488.000 downloads

  Volgens een functionaris van de Centrale Bank van Nigeria zijn er ruim 488.000 downloaders. Meer dan 75.000 Internationale handelaars zouden zich hebben aangemeld.

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) domineert vandaag het nieuws. Het fonds heeft een nota gepubliceerd met daarin zijn visie op de lancering van de Nigeriaanse eNaira.

  Risico’s van de eNaira

  In het bericht somt het IMF een aantal mogelijke risico’s van de eNaira op. Het orgaan wijst daarbij voornamelijk op 2 zaken. Dit is de noodzaak van cybersecurity management en de potentiële concurrentie voor banken.

  In het persbericht van de IMF staat:

  “eNaira wallets kunnen worden gezien of effectief functioneren als een deposito bij de centrale bank. Dit kan de vraag naar deposito’s bij commerciële banken verminderen.”

  5 miljoen eNaira per wallet

  Het IMF zegt ook dat de Nigeriaanse autoriteiten hun eigen manieren gebruiken om de risico’s te beperken. Er is dagelijks sprake van transactie- en saldolimieten, een identiteit controlesysteem en bankcontrole nummers. 

  Daarover legt de IMF het volgende uit:

  “Na verloop van tijd wordt de dekking uitgebreid. Dit geldt voor mensen met geregistreerde SIM-kaarten tot mensen met een telefoon maar zonder ID-nummer. Daarvoor gelden strengere transactie- en saldo limieten.”

  Bovendien geldt er een maximum van vijf miljoen eNaira per wallet houder. Dit komt neer op ongeveer 12.200 dollar. Opmerkelijk is dat het IMF ook zijn hulp heeft aangeboden aan Nigeria. Daarover zegt het rapport:

  “De afdeling Monetaire en Kapitaalmarkten van het IMF is betrokken geweest bij de uitrol van de eNaira. Onder meer door het verzorgen van de productontwerp beoordelingen.”

  Drie belangrijke voordelen

  Voor wat betreft de lancering van de eNaira, noemde het IMF drie belangrijke voordelen welke te danken zijn aan de CBDC. Een voordeel is dat tot 90% van de Nigeriaanse bevolking gebruik kan maken van de CBDC.

  Ook de lagere kosten voor internationale transacties en een meer transparantie economie worden als voordelen aangehaald. Daartoe hebben deskundigen vergelijkingen gemaakt met de Chivo wallet van El Salvador.

  Deze maakt Bitcoin transacties via het Lightning Network mogelijk. Ongeveer een maand na de invoering van Bitcoin beweerde de president van El Salvador dat ruim 3 miljoen mensen de Chivo hebben gedownload.

  Ook Zimbabwe denkt na over een CBDC

  Naast Nigeria onderzoekt ook een ander Afrikaans land de mogelijk van een eigen CBDC. Dat heeft Monica Mutsvangwa, de minister van Informatie, Publiciteit en Omroepdiensten van Zimbabwe, bekendgemaakt: 

  “Zoals de meeste landen in de wereld bestudeert ook de regering van Zimbabwe de mogelijkheid tot een eigen CBDC. Dit in tegenstelling tot cryptocurrencies, Bitcoins of andere vormen van derivaten.”

   

   

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.

  *
  Nieuws

  Google rolt GPT-4 killer Gemini uit

  Femke Wassink

  dec. 7, 2023

  Leestijd: 2 min

  Google Gemini is hier en de uitrol is een feit. Het AI-model van Google is naar verluidt slimmer en krachtiger dan GPT-4 van OpenAI en biedt ook meerdere functies.