Crypto nieuws

IMF onthult zijn rol bij de lancering van de Nigeriaanse eNaira

admin

Leestijd: 2 minuten

*

De lancering van de eNaira vond plaats op 25 oktober. Toch hebben de statistieken binnen deze korte tijd al een behoorlijke indruk gemaakt op deskundigen van over de hele wereld.

Ruim 488.000 downloads

Volgens een functionaris van de Centrale Bank van Nigeria zijn er ruim 488.000 downloaders. Meer dan 75.000 Internationale handelaars zouden zich hebben aangemeld.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) domineert vandaag het nieuws. Het fonds heeft een nota gepubliceerd met daarin zijn visie op de lancering van de Nigeriaanse eNaira.

Risico’s van de eNaira

In het bericht somt het IMF een aantal mogelijke risico’s van de eNaira op. Het orgaan wijst daarbij voornamelijk op 2 zaken. Dit is de noodzaak van cybersecurity management en de potentiële concurrentie voor banken.

In het persbericht van de IMF staat:

“eNaira wallets kunnen worden gezien of effectief functioneren als een deposito bij de centrale bank. Dit kan de vraag naar deposito’s bij commerciële banken verminderen.”

5 miljoen eNaira per wallet

Het IMF zegt ook dat de Nigeriaanse autoriteiten hun eigen manieren gebruiken om de risico’s te beperken. Er is dagelijks sprake van transactie- en saldolimieten, een identiteit controlesysteem en bankcontrole nummers. 

Daarover legt de IMF het volgende uit:

“Na verloop van tijd wordt de dekking uitgebreid. Dit geldt voor mensen met geregistreerde SIM-kaarten tot mensen met een telefoon maar zonder ID-nummer. Daarvoor gelden strengere transactie- en saldo limieten.”

Bovendien geldt er een maximum van vijf miljoen eNaira per wallet houder. Dit komt neer op ongeveer 12.200 dollar. Opmerkelijk is dat het IMF ook zijn hulp heeft aangeboden aan Nigeria. Daarover zegt het rapport:

“De afdeling Monetaire en Kapitaalmarkten van het IMF is betrokken geweest bij de uitrol van de eNaira. Onder meer door het verzorgen van de productontwerp beoordelingen.”

Drie belangrijke voordelen

Voor wat betreft de lancering van de eNaira, noemde het IMF drie belangrijke voordelen welke te danken zijn aan de CBDC. Een voordeel is dat tot 90% van de Nigeriaanse bevolking gebruik kan maken van de CBDC.

Ook de lagere kosten voor internationale transacties en een meer transparantie economie worden als voordelen aangehaald. Daartoe hebben deskundigen vergelijkingen gemaakt met de Chivo wallet van El Salvador.

Deze maakt Bitcoin transacties via het Lightning Network mogelijk. Ongeveer een maand na de invoering van Bitcoin beweerde de president van El Salvador dat ruim 3 miljoen mensen de Chivo hebben gedownload.

Ook Zimbabwe denkt na over een CBDC

Naast Nigeria onderzoekt ook een ander Afrikaans land de mogelijk van een eigen CBDC. Dat heeft Monica Mutsvangwa, de minister van Informatie, Publiciteit en Omroepdiensten van Zimbabwe, bekendgemaakt: 

“Zoals de meeste landen in de wereld bestudeert ook de regering van Zimbabwe de mogelijkheid tot een eigen CBDC. Dit in tegenstelling tot cryptocurrencies, Bitcoins of andere vormen van derivaten.”

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.