Crypto nieuws

Lancering Bitcoin ETF kan biljoenen aantrekken op lange termijn

Femke Wassink

2024-01-01

Leestijd: 2 minuten

*

De lancering van Bitcoin ETF's kan in eerste instantie tegenvallen. Maar, op de lange termijn kunnen de funds mogelijk biljoenen aantrekken.

Impact op lange termijn

Beleggers kunnen in het begin teleurgesteld zijn door spot Bitcoin ETFs. Toch mag de impact op lange termijn niet worden onderschat.

Dat zegt Gabor Gurbacs, adviseur bij VanEck. De introductie van de ETFs zal waarschijnlijk niet veel impact hebben op Bitcoin.

Toch kan het biljoenen dollars naar de cryptocurrency sector brengen.

"Initiële impact" drastisch overschat

In een bericht op X betoogde Gurbacs dat de "initiële impact" van een Bitcoin ETF drastisch wordt overschat.

Hij schatte dat het bij de lancering mogelijk slechts netto instroom van ongeveer $100 miljoen zal zien. Volgens Gurbacs gaat het om "voornamelijk gerecycled" geld van grote institutionele beleggers.

Positief: prijs goud na lancering ETF verviervoudigd

Gurbacs was echter veel positiever over de impact van de ETFs op Bitcoin op de lange termijn. Wijzend op de waardestijging van goud.

Deze stijging kwam na de lancering van goud ETFs. Op 18 november 2004 lanceerde State Street de eerste goud ETF.

Gurbacs legde uit dat in de 8 jaar na de lancering, de prijs van goud meer dan verviervoudigde van $400 naar $1,800.

Deze buitensporige waardering zag de totale marktkapitalisatie van goud groeien van $2 biljoen naar $10 biljoen binnen dezelfde tijd.

Prijs Bitcoin in voetsporen van goud?

Bitcoin heeft vandaag een marktkapitalisatie van $834 miljard, ongeveer 41% van de marktkapitalisatie van goud in 2004.

Gurbacs gelooft dat na de verwachte goedkeuring van een spot Bitcoin ETF in de VS, de prijs van BTC in de voetsporen van goud kan treden.

Gurbacs zei dat het mogelijk "veel sneller" zal gebeuren door beperkte voorraad en schaarste-verhogende evenementen zoals de halvering.

Hij zei dat een van de meest cruciale voordelen van een ETF komt door het vermogen om Bitcoin te legitimeren en de-stigmatiseren.

Zeker in de ogen van institutionele beleggers en natie-staten. Ook ETF-analisten Eric Balchunas en James Seyffart zijn het eens met Gurbacs.

BTC stijgt 1,1% in 24 uur

Seyffart was het ermee eens dat ze de langetermijnimpact van zo'n product niet waarderen. BTC wordt nu verhandeld voor $42.525.

Dat is een stijging van 1,1% in de laatste 24 uur. Sommigen beweren dat de goedkeuring direct een significante prijsstijging zal creëren.

Anderen betogen dat de goedkeuring een "sell the news" evenement is.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.