Crypto nieuws

    Innovatie en concurrentie als gevolg van de Bitcoin

    Robin Plus

    Leestijd: 2 minuten

    *

    Het is geen geheim dat de productie van de Verenigde Staten de afgelopen decennia is gedaald. De dagen van de industriële revolutie zijn al lang voorbij, want de Verenigde Staten zijn veranderd in een op consumenten gebaseerde economie. Deze divergentie werd echt duidelijk rond de jaarwisseling van de 21e eeuw. Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor and Statistics zijn de banen in de Amerikaanse industrie gedaald van ongeveer 17,5 miljoen in 2000 tot ongeveer 12,5 miljoen vandaag. Als je kijkt naar de invoer in de Verenigde Staten versus de export als een percentage van het BBP, dan komt er een vergelijkbare trend naar voren. Gezien cryptocurrencies de potentie hebben om zich te ontwikkelen tot wereldwijd betaalmiddel kan het gebruik van cryptocurrencies het importeren en exporteren van producten vergemakkelijken. Maar wat voor invloed heeft dit bijvoorbeeld op de wereldwijde handelsdynamiek?

    Een verschuiving in de productie van de industrie

    Waar is al die productie gebleven? In China, en meer recentelijk, andere ontwikkelingslanden in Azië. Veel van deze landen hebben export gestuurde groeistrategieën geïmplementeerd om een productieaandeel uit Amerika te halen. Deze regeringen hebben de neiging om buitenlandse bedrijven aantrekkelijke belastingvoordelen te bieden om hun fabrieken binnen te halen. Bovendien hebben deze ontwikkelingslanden comparatieve voordelen ten opzichte van ontwikkelde landen zoals Amerika. Exportafhankelijke landen zoals China hebben minder arbeidsbeperkingen, waardoor hun werknemers productiever kunnen zijn voor minder loon dan de meeste werkgevers in ontwikkelde landen.

    Hoewel er veel factoren spelen die China een productievoordeel geven ten opzichte van andere landen, is het misschien wel het belangrijkste comparatieve voordeel in valuta. China devalueert de yuan consequent om zijn export goedkoop te laten prijzen voor buitenlanders. Toen de Chinese export in 2015 met 8,3 procent daalde, nam de People’s Bank of China drastische maatregelen om de yuan te devalueren om hun door export geleide strategie te ondersteunen.

    Historisch gezien concurreerde China met andere fiat-valuta’s om de meest aantrekkelijke prijzen aan te bieden. Met de recente opkomst van de wereldwijde cryptocurrency, de Bitcoin, transformeren veel industrieën echter in een snel tempo. Zal de Bitcoin concurreren met fiat-valuta’s als betalingsoptie binnen de wereldwijde productie en handel? En zo ja, hoe zal deze nieuwe betalingsoptie de huidige machtsdynamiek binnen het wereldwijde handelsecosysteem beïnvloeden?

    Waarom de Bitcoin als nieuwe valuta van de wereldhandel?

    Het gebruik van de Bitcoin bij internationale transacties heeft een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van zijn fiat-tegenhangers. De Bitcoin bezit unieke kwaliteiten die niet beschikbaar zijn in overheidsvaluta’s.

    Hoewel de Bitcoin veel warmte krijgt voor zijn transactieverwerkingstijd, is de uiteindelijke afwikkeling veel efficiënter dan het oude deviezenproces. De gemiddelde Bitcoin-transactie wordt in ongeveer 10 minuten afgehandeld. Vergelijk dit met de wereldwijde valutamarkt waar de meeste valutabeurzen zich één of twee dagen na de handelsdatum vestigen. Transacties met de Bitcoin zijn efficiënter, omdat beide partijen met slechts één valuta te maken zouden hebben en de betaling sneller zou verlopen dan via het internationale banksysteem.

    Bij het analyseren van transacties met grote waarde in Bitcoin is het duidelijk dat de Bitcoin aantrekkelijkere vergoedingsopties biedt dan het fiat-banksysteem. Fiat-valuta’s hebben bankkosten die van de ene bank naar de andere gaan, en ook conversiekosten voor de partij die wordt omgezet in de valuta van zijn eigen land. De Bitcoin heeft alleen miners-kosten bij elke transactie en is daarmee duidelijk de goedkopere optie voor grote transacties.

    Ondanks al deze voordelen is het de Bitcoin nog niet gelukt om een wereldwijd betaalmiddel te worden. Echter, de Bitcoin is nog vol in ontwikkeling dus de tijd zal het leren. Bedrijven zoals Zap, met zijn Lightning Strike-app, en Square, met zijn Cash App, zorgen voor een revolutie in betalingen. Ze integreren zowel Bitcoin- als fiat-betalingssystemen in gebruikersaccounts, waardoor zowel de Bitcoin als fiat door elkaar over de hele wereld kunnen worden verzonden. Misschien zal de beslissing voor een korting van 10 procent in Bitcoin de koper niet eens dwingen om de Bitcoin te bezitten, maar zal het een naadloze overgang in betalingen tussen Bitcoin- en fiat-valuta’s mogelijk maken.

    Zal Bitcoin de machtsdynamiek in de wereldwijde productie veranderen?

    Als we op het punt zouden komen dat de Bitcoin het universeel geaccepteerde betalingsnetwerk zou worden, zouden landen met zwakkere valuta’s zoals China hun comparatieve voordeel verliezen. Hiermee zou het kat-en-muisspel tussen regelgevers en productiebedrijven komen. Veel landen waarvan de economie afhankelijk is van export, kunnen de Bitcoin zien als een bedreiging voor hun comparatieve voordelen. Aan de andere kant heb je fabrikanten die de Bitcoin voor hun goederen willen ontvangen. Zou er een migratie kunnen zijn van traditionele export gedreven landen naar landen die gastvrij zijn voor de Bitcoin? Het is goed denkbaar dat deze ontwikkeling in de loop van tijd zal plaatsvinden.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Arkham top 5 crypto bezitters omvat $3,5 miljard: 35% is onbereikbaar

    Femke Wassink

    apr. 16, 2024

    Leestijd: 2 min

    Een recente update van het Arkham dashboard werpt licht op de bezittingen van enkele van de rijkste crypto houders ter wereld die hun rijkdom hebben geverifieerd via de blockchain.

    *
    Nieuws

    Yuga Labs doet afstand van 2 NFT-games: poging om BAYC-team te "bevrijden"

    Femke Wassink

    apr. 18, 2024

    Leestijd: 2 min

    Yuga Labs is het bedrijf achter de NFT-collectie Bored Ape Yacht Club BAYC. Het heeft de eigendomsrechten van 2 van zijn games verkocht aan Web3-gaming bedrijf Faraway.