Expert article

    Institutionele interesse in Bitcoin neemt toe!

    *

    Robert Heilbron

    2023-08-01

    De institutionele interesse in Bitcoin vanuit grote internationale bedrijven lijkt niet af te nemen. Wereldwijd stijgt de vraag naar de munt behoorlijk.

    *

    Afgelopen weken is er veel gebeurd als het gaat om institutionele interesse in Bitcoin. Met ‘institutionele interesse’ wordt bedoelt dat bedrijven (lees: grote bedrijven) belangstelling tonen in blootstelling aan Bitcoin. Die interesse toont zich middels een Blackrock (Amerikaanse vermogensbeheerder) Bitcoin ETF her-aanvraag, een eerdere aanvraag was al afgekeurd door de Securities and Exchange Commission (de financiële beurswaakhond van de Verenigde Staten) plus de aanvraag van een Bitcoin spot ETF, ook door Blackrock.

    Daarnaast heeft eveneens de Chinese bank HSBC een Ethereum en Bitcoin ETF geïntroduceerd, dat al verhandelbaar is. En deze week nog meer bullish Bitcoin nieuws: namelijk een prijsvoorspelling vanuit Standard Chartered Bank uit London die verwachten dat Bitcoin voor het eind van 2024, $120.000 waard zou kunnen zijn!

    Instituties duiken op Bitcoin

    De crypto winter houdt nu al ± 2 jaar aan. In mei 2021 zagen de meeste altcoins hun ATH (all time high) op het gebied van de prijs. Bitcoin piekte qua prijs uiteindelijk in november 2021 en staat sindsdien ruim 50% lager. Ter vergelijking: het aandeel Netflix heeft bijvoorbeeld in de periode 2021-2022 een prijsdaling gezien van ruim 75%! Wow..

    Goed, terug naar Bitcoin. Bitcoin staat op het moment van schrijven, ten opzichte van begin dit jaar, al bijna 100% hoger! Bitcoin houdt zich daarnaast beter staande, pricewise, in vergelijking met veel altcoins. Populaire altcoin Cardano staat op het moment van schrijven 90% lager dan haar ATH en Cardano is hierin niet de enige.. De prijs van Bitcoin kent hoge pieken en lage dalen, maar blijkbaar schrikt het de grote instituties steeds minder af en zodoende zien we dus meer institutionele interesse in de munt.

    Bitcoin vs. Blackrock, HSBC en Standard Chartered bank

    Als je bovenstaande (bedrijfs) namen leest zul je wellicht denken: 'wat een random combinatie', en dan heb je gelijk. Het Amerikaanse Blackrock is een van 's werelds grootste vermogensbeheerders met ± $9 biljoen onder beheer. De HSBC bank daarentegen is een van China's grootste banken (lees: Hong Kong). Wat deze twee financiële reuzen 'verbindt'? Je raadt het al; Bitcoin! De HSBC bank biedt namelijk een Bitcoin ETF aan die al per 26 juni van dit jaar verhandelbaar is. Op haar beurt heeft Blackrock een heraanvraag ingediend bij de SEC (Securities and Exchange Commission) voor een Bitcoin "futures" ETF + een aanvraag voor een Bitcoin spot ETF!


    Het belangrijkste verschil tussen een futures ETF en een spot ETF is dat er bij een spot ETF daadwerkelijk blootstelling is aan de onderliggende activa, in dit geval dus Bitcoin. Bitcoin wordt bij deze spot ETF als reserve aangehouden. Een spot ETF is in die zin dan dus ook 'beter' voor Bitcoin en Bitcoin holders.

    En als kers op de taart nu nog meer opvallend nieuws vanuit de institutionele hoek: namelijk een bullish prijsvoorspelling van Standard Chartered Bank. Deze bank is gevestigd in London, Engeland. Het is een van de grootste banken in Engeland met ruim 85.000 werknemers wereldwijd. Eerder dit jaar, in april, heeft de bank een Bitcoin prijsvoorspelling van $100.000 gedaan. Deze week doen ze daar een schepje (een behoorlijk schepje) bovenop;
    namelijk een voorspelling van $120.000 voor het einde van 2024! De verwachting voor deze prijs zou liggen aan een mogelijke toename in winst voor Bitcoin miners. Door deze winsttoename zouden de miners minder Bitcoin hoeven te verkopen en neemt de verkoopdruk van Bitcoin af en dat is positief voor de prijs. De analyse is hiervan is gemaakt door een van de top analisten van de bank.

    Goed moment om in te stappen ?

    Bitcoin heeft sinds november 2021 een behoorlijk prijsdaling gezien. De economie heeft het afgelopen anderhalf jaar veel klappen gehad vanwege de oorlog, met daarbij horende gevolgen zoals inflatie. Daarnaast heeft crypto ook veel bizarre dingen meegemaakt zoals de FTX, Terra Luna en Celsius crash. Deze crashes waren overigens pas een van velen..

    Zoals eerder aangegeven heeft Bitcoin, op het moment van schrijven, tov het begin van dit jaar al bijna een prijsverdubbeling gezien. De prijs schommelt nu al een tijdje behoorlijk steady rond de $30.000. Je zou je dan ook kunnen afvragen of we de bodem al hebben gezien.. niemand die het weet helaas. 

    Een strategie om in Bitcoin te investeren kan een "DCA" -strategie zijn. Dat staat voor Dollar Cost Averaging en houdt in dat je gedurende een periode (maandelijks bijvoorbeeld) steeds een ‘beetje’ Bitcoin koopt. Hierdoor koop je Bitcoin op verschillende prijsniveaus; soms wat hoger, soms wat lager. Het wordt gezien als een relatief veilige investeringsstrategie. In Nederland hebben we veel betrouwbare crypto brokers en exchanges waar jij zou kunnen DCA’en. 

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

    Redactie

    sep. 2, 2023

    Leestijd: 2 min

    De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

    *
    Nieuws

    SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

    Redactie

    aug. 18, 2023

    Leestijd: 2 min

    SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

    *
    Nieuws

    Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

    Redactie

    aug. 23, 2023

    Leestijd: 2 min

    De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.