Crypto nieuws

    Iran staat crypto betalingen toe ondanks het embargo van Amerika

    admin

    2022-01-13

    Leestijd: 2 minuten

    *

    De Islamitische Republiek Iran heeft al jarenlang een moeilijke relatie met cryptocurrencies. Iedereen die de ontwikkelingen volgt is het daar mee eens.

    Black-out

    De laatste zet van de Iraanse autoriteiten dateert van 28 december 2021. Op deze dag zijn de activiteiten van geautoriseerde crypto mining bedrijven stopgezet. 

    Mede door het stijgende energieverbruik in combinatie met de dalende temperatuur. Dit verhoogt de mogelijkheid en het risico op een eventuele black-out.

    Mogelijk heeft deze stopzetting en de strenge regelgeving toch een andere reden. Althans daar hopen de meest cryptocurrency gebruikers op. 

    Nieuwe ontwikkelingen

    De Centrale Bank van Iran en het ministerie hebben een overeenkomst bereikt. Ze willen het bedrijven toestaan om gebruik te kunnen maken van cryptocurrencies.

    Mede voor het afwikkelen van betalingen aan buitenlandse partners. Voor de samenwerking wordt crypto platform CBI gekoppeld aan het Comprehensive Trade System.

    Alireza Peyman-Pak van Trade Promotion Organization in Iran zegt:

    “We zetten de laatste stappen om het systeem in werking te stellen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor importeurs en exporteurs. Zo kunnen zij cryptocurrencies gebruiken in hun internationale deals.”

    Economisch embargo

    Deze ontwikkeling komt een aantal dagen na de verklaring. Peyman-Pak streeft naar het wegnemen van belemmeringen op het gebied van goederenvervoer over zee. 

    De cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om importen te betalen. Voor leveranciers vermindert dit het risico op sancties. Deze zijn door de Verenigde Staten opgelegd aan Iran. 

    Import verbod

    De Verenigde Staten hebben een compleet economisch embargo opgelegd aan Iran. Inclusief een verbod op alle importen. Dit treft ook de olie- en scheepvaartsector van het land. 

    Dit is precies de reden waarom de Iraanse regering Bitcoin kiest voor de internationale handel. De stap wordt ook gezien als compensatie voor de economische crisis.

    Klassieke doodspiraal

    Steve H. Hanke is hoogleraar in de toegepaste economie aan de Johns Hopkins Universiteit. Hij beschrijft de situatie in Iran als een klassieke doodsspiraal.

    De recente ontwikkelingen kunnen een belangrijke winst zijn voor cryptocurrency gebruikers in Iran. Zeker wanneer we de gebeurtenis bekijken vanuit de verbod situatie.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

    Redactie

    apr. 19, 2024

    Leestijd: 2 min

    Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

    *
    Nieuws

    Arkham top 5 crypto bezitters omvat $3,5 miljard: 35% is onbereikbaar

    Femke Wassink

    apr. 16, 2024

    Leestijd: 2 min

    Een recente update van het Arkham dashboard werpt licht op de bezittingen van enkele van de rijkste crypto houders ter wereld die hun rijkdom hebben geverifieerd via de blockchain.