Crypto nieuws

Iran staat crypto betalingen toe ondanks het embargo van Amerika

admin

2022-01-13

Leestijd: 2 minuten

*

De Islamitische Republiek Iran heeft al jarenlang een moeilijke relatie met cryptocurrencies. Iedereen die de ontwikkelingen volgt is het daar mee eens.

Black-out

De laatste zet van de Iraanse autoriteiten dateert van 28 december 2021. Op deze dag zijn de activiteiten van geautoriseerde crypto mining bedrijven stopgezet. 

Mede door het stijgende energieverbruik in combinatie met de dalende temperatuur. Dit verhoogt de mogelijkheid en het risico op een eventuele black-out.

Mogelijk heeft deze stopzetting en de strenge regelgeving toch een andere reden. Althans daar hopen de meest cryptocurrency gebruikers op. 

Nieuwe ontwikkelingen

De Centrale Bank van Iran en het ministerie hebben een overeenkomst bereikt. Ze willen het bedrijven toestaan om gebruik te kunnen maken van cryptocurrencies.

Mede voor het afwikkelen van betalingen aan buitenlandse partners. Voor de samenwerking wordt crypto platform CBI gekoppeld aan het Comprehensive Trade System.

Alireza Peyman-Pak van Trade Promotion Organization in Iran zegt:

“We zetten de laatste stappen om het systeem in werking te stellen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor importeurs en exporteurs. Zo kunnen zij cryptocurrencies gebruiken in hun internationale deals.”

Economisch embargo

Deze ontwikkeling komt een aantal dagen na de verklaring. Peyman-Pak streeft naar het wegnemen van belemmeringen op het gebied van goederenvervoer over zee. 

De cryptocurrencies kunnen worden gebruikt om importen te betalen. Voor leveranciers vermindert dit het risico op sancties. Deze zijn door de Verenigde Staten opgelegd aan Iran. 

Import verbod

De Verenigde Staten hebben een compleet economisch embargo opgelegd aan Iran. Inclusief een verbod op alle importen. Dit treft ook de olie- en scheepvaartsector van het land. 

Dit is precies de reden waarom de Iraanse regering Bitcoin kiest voor de internationale handel. De stap wordt ook gezien als compensatie voor de economische crisis.

Klassieke doodspiraal

Steve H. Hanke is hoogleraar in de toegepaste economie aan de Johns Hopkins Universiteit. Hij beschrijft de situatie in Iran als een klassieke doodsspiraal.

De recente ontwikkelingen kunnen een belangrijke winst zijn voor cryptocurrency gebruikers in Iran. Zeker wanneer we de gebeurtenis bekijken vanuit de verbod situatie.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.