Crypto nieuws

Is Coinbase de volgende Netflix?

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De toonaangevende Amerikaanse cryptobeurs Coinbase staat aan de vooravond van een directe notering voor aandelen in het bedrijf op NASDAQ. Hierdoor staat Coinbase open voor controle op de openbare aandelenmarkt en de buitengewone vraag naar cryptocurrencies aantoont. De duizelingwekkende resultaten in het eerste kwartaal hebben allesbehalve gegarandeerd dat dit beursdebuut er één zal zijn voor de geschiedenisboeken. Eéntje waarbij analisten de waarde van het bedrijf schatten in de tientallen tot honderden miljarden.

Maar hoe lang kan Coinbase gedijen naarmate meer en meer financiële activiteiten zich van nature online bewegen? Wat gebeurt er met de originele fiat-naar-crypto on-ramp wanneer mensen stoppen met het nodig hebben van op- en afritten, omdat het geld dat ze verdienen en alle plaatsen waar ze het uitgeven zich bevinden in de leaderless record-keeping systemen die bekend staan als blockchains?

Dergelijke scenario’s kunnen op dit moment fantasierijk klinken, zelfs voor gelovigen in de technologie. Maar ze zijn niet uitgesloten. ‘’Dat overbruggingsproces gaat tientallen jaren duren’’, vertelde Augur-oprichter en co-investment lead bij Pantera Capital, Joey Krug. En zelfs als het proces is voltooid ziet hij nog steeds een rol voor tussenpersonen. ‘’Je kunt nog steeds veel doen en veel geld verdienen als iedereen in dit nieuwe financiële systeem zit.’’

Blockbuster en Netflix

De meningen over de lange termijn vooruitzichten van Coinbase varieerden wijd naarmate meer internetgebruikers native gaan in een wereld van internet-native geld. Er volgen hierna een aantal verschillende meningen over hoe Coinbase het zou doen in een verre toekomst van steeds meer gedigitaliseerde waarde.

Het huidige favoriete voorbeeld voor een bedrijf dat de wereld passeerde is Blockbuster Video. Ooit een geweldige keten van VHS-tape en vervolgens dvd-verhuurwinkels, kwam de daling snel toen Netflix het kijken naar films op internet gemakkelijk maakte. Het is niet zo dat video voorheen niet online bestond. BitTorrent was springlevend en werd veel gebruikt door jongeren en internet hardcores, maar het maakte de meeste normen nerveus.

Ondertussen had Netflix al een relatie met miljoenen filmfans via zijn postorder-dvd-verhuur. Toen de leidinggevenden ervan overtuigd waren dat het streaming video voor iedereen gemakkelijk kon maken, lanceerde het in 2007 een service zonder piraterij en een klik gemak van spelen.

Wat is Coinbase? Is het Blockbuster of is het al die tijd Netflix geweest?

Toen Coinbase zijn prospectus indiende om een beursgenoteerd bedrijf te worden, maakte het bekend dat het gedecentraliseerde financiering (DeFi) als een potentiële bedreiging zag. Niet iedereen gelooft dat het bedrijf het echt meende (“risicofactoren” onthullingen zijn vaak aanrecht-gootsteen, cover-your-behind zaken). Maar stel je een toekomst voor waarin mensen in crypto worden betaald en rekeningen zoals huur en nutsvoorzieningen peer-to-peer kunnen betalen. Als die dag komt, waarom zou iemand dan een app als Coinbase nodig hebben om ze terug te brengen naar Fiat?

Coinbase is in de kern een uitwisseling. Het is een plek om verschillende cryptocurrencies te kopen en te verhandelen. Dus de vraag is: kunnen blockchain-native exchanges, zogenaamde decentrale exchanges (DEXs), uiteindelijk veel, zo niet al zijn activiteiten wegnemen? Het zal niet snel genoeg gebeuren om te voorkomen dat deze aanbieding een blowout is, dat is zeker. 

DeFi

“Gedecentraliseerde uitwisselingen zullen zeker enorm groeien, Maar ik geloof dat ze zullen samenvallen met gecentraliseerde uitwisselingen omdat elk hun voordelen heeft”, vertelde Linda Xie, managing director van Scalar Capital en een Coinbase-alum. “Niet iedereen kan of wil zijn eigen privésleutels opslaan en velen vinden het leuk dat er een entiteit beschikbaar is en/of wettelijk aansprakelijk kan worden gesteld als zich problemen voordoen.”

Anderson Kill advocaat Stephen Palley was het daarmee eens. “Het is waarschijnlijker dat Coinbase integraties zal bieden die DeFi-producten of dingen zoals DeFi zullen gebruiken,” zei hij. Maar Do Kwon, een van de oprichters van het stablecoin-protocol, Terra, kijkt verder op de weg. Hij vertelde: “Coinbase heeft vandaag de dag de overhand op [gebruikerservaring] en gemakkelijke on-ramps voor de Amerikaanse retail. Beide zullen in de loop van de tijd in DeFi open systemen inspireren en ontwikkelaars mobiliseren om beide problemen agressief aan te pakken op een manier die een gesloten monopolie als Coinbase nooit kan.”

De toekomst?

In feite verwacht één van de meest vocale voorstanders van DeFi dat Coinbase hier nog lang zal zijn. “Coinbase heeft fantastisch werk geleverd door hun activiteiten uit te breiden”, vertelde Spencer Noon van Variant Fund. “Het is een echt bewijs dat dat team niet op zijn lauweren rust.”

Coinbase kan blijven, maar DeFi zal er vrijwel zeker altijd zijn en dat betekent dat Coinbase-klanten een plek hebben om naartoe te gaan. Het feit dat ze een belangrijkere controle kunnen zijn op de beursgenoteerde kolos van crypto dan toezichthouders ooit zullen zijn.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.