Crypto nieuws

  Is Janet Yellen bang voor de Bitcoin?

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Deze week publiceerde het CNBC nieuwsplatform een artikel over de Amerikaanse minister van financiën genaamd Janet Yellen. Het artikel sprak over de waarschuwing die Janet Yellen deed met betrekking tot de inefficiëntie van de Bitcoin. Het artikel versterkte haar kritiek op de waarde en het energieverbruik van de Bitcoin. Echter, er zijn geen duidelijke bewijzen of vergelijkingen aan bod gekomen in dit artikel. Daarom zullen een aantal uitspraken van deze Amerikaanse minister van financiën opnieuw bekeken en besproken moeten worden om vast te kunnen stellen of Janet Yellen echt bang is voor de Bitcoin of dat dit slechts voorkomt uit een interpretatie van een journalist.

  Illegale financiering

  Volgens het CNBC heeft Yellen een waarschuwing afgegeven over de gevaren die de Bitcoin met zich meebrengt voor zowel beleggers als het publiek. Het nieuwsplatform maakt bekend dat de Amerikaanse minister van financiën sprak: ‘’Ik denk niet dat Bitcoin ….. veel wordt gebruikt als transactiemechanisme. Ik vrees dat het vaak voor illegale financiering is. Het is een uiterst inefficiënte manier om transacties uit te voeren, en de hoeveelheid energie die wordt verbruikt bij het verwerken van die transacties is onthutsend.’’ Aan deze uitspraak zitten een aantal haken en ogen. Het is namelijk bekend dat er illegale financieringen worden gedaan met behulp van cryptocurrencies. Echter, er zijn ook ontzettend veel illegale financieringen die worden uitgevoerd met fiatvaluta zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar. Janet Yellen heeft geen duidelijke cijfers gegeven waardoor het onbekend is of er meer illegale financieringen plaatsvinden met de Bitcoin dan met andere fiatvaluta. Daardoor is de uitspraak van de Amerikaanse minister van financiën op dit moment niet gegrond.

  Enorm energieverbruik

  In de eerder genoemde uitspraak werd door Janet Yellen ook duidelijk gemaakt dat de Bitcoin enorm veel energie verbruikt bij het opslaan en uitvoeren van transacties. Echter, Nic Carter deed laatst juist een compleet tegenovergestelde uitspraak met betrekking tot het energieverbruik van de Bitcoin. Hij zei: ‘’De Bitcoin-energie-zorgenmakers hoeven echter niet te wanhopen. Er is een oplossing. Het enige dat ze hoeven te doen, is Bitcoin-fans overtuigen om een alternatief afwikkelingsmedium te gebruiken en te waarderen. Hun beste gok zal zijn om een systeem te bedenken dat nog veiliger is, sterkere garanties biedt, sneller bezinkt, meer privacy behoudt en meer censuurbestendig is – allemaal zonder Proof-of-Work te gebruiken. Zo’n systeem zou wonderbaarlijk zijn. Ik wacht met opgestoken adem.” Hieruit is op te maken dat er hard wordt gewerkt aan systemen die het energieverbruik moeten laten dalen.

  Janet Yellen over de volatiliteit van de Bitcoin

  Volgens CNBC deed Janet Yellen ook nog een uitspraak over de volatiliteit van de Bitcoin. Zij sprak: ‘’Het is een zeer speculatieve en actieve handelsmarkt en je weet dat ik denk dat mensen zich ervan bewust moeten zijn dat het extreem volatiel kan zijn. Ik maak me zorgen over mogelijke verliezen die beleggers kunnen lijden.” De cryptomarkt staat inderdaad bekend als een erg bewegelijke markt. Echter, op dit moment maakt Janet Yellen zich zorgen over ’s werelds best presterende aanwinst in het afgelopen decennium. De goede prestaties die de Bitcoin de afgelopen tijd heeft neergezet zijn wel degelijk een bewijs dat ook de volatiliteit van deze cryptocurrency sterk verbeterd is. Het is een gedecentraliseerd mondiaal monetair systeem en eenheid die het monetaristisch-proces doorloopt met constante prijsidentificatie 24/7. En zeg nou eerlijk, het ontwikkelen van een geheel nieuw monetair systeem kan toch niet geheel zonder slag of stoot verlopen?

  Kunnen overheden de Bitcoin stoppen?

  Janet Yellen waarschuwt dus voor de risico’s die de Bitcoin en de cryptomarkt met zich meebrengen. Echter, is zij als Amerikaanse minister van financiën ook in staat om de Bitcoin te stoppen? Alex Gladstein deed hierover uitspraak. Hij sprak: “als niemand een devaluatiebestendig, censuurbestendig, zonder toestemming, grenzeloos, niet-discriminerend, financieel actief wil, dan zal niemand het energie geven en zal het sterven”. Het is dus niet zo dat Janet Yellen van de ene op de andere dag de cryptocurrencies kan stoppen. En daarnaast heeft CNBC ook helemaal niet goed duidelijk gemaakt of zij dit eigenlijk wel wil, of dat haar uitspraken puur informatief waren om mensen op de hoogte te stellen van de risico’s. De waarschuwingen van Janet Yellen zijn duidelijk overgekomen maar zij heeft nooit uitgesproken dat zij ook echt bang is voor de ontwikkeling van en de kracht van het nieuwe monetaire systeem.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  VN ontwikkelingsprogramma investeert in blockchain educatie voor 22.000 medewerkers

  Femke Wassink

  dec. 1, 2023

  Leestijd: 2 min

  Het UNDP staat bekend om zijn strijd tegen armoede in meer dan 170 landen. De organisatie wil 22.000 medewerkers scholen in de blockchain technologie.

  *
  Nieuws

  Breaking: Coinbase omarmt Bitcoin Lightning Network

  Redactie

  sep. 13, 2023

  Leestijd: 2 min

  Een flinke doorbraak in de wereld van crypto. Als één van de grootste crypto exchanges heeft Coinbase recent aangekondigd het Lightning Network te zullen integreren.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.