Crypto nieuws

  Kan China e-CNY effectief concurreren met WeChat Pay en AliPay?

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  China is de koploper geworden in de wereldwijde CBDC race. De volledige lancering van China’s e-CNY wordt verwacht in februari 2022. China heeft tot nu toe al verschillende grootschalige proeven uitgevoerd.

  Testfase

  De testfase bevindt zich in een vergevorderd stadium. De PBoC zou mogelijk een digitale beurs in Peking kunnen opzetten. Dit voor het promoten van de digitale yuan. Particuliere crypto’s zijn immers uit beeld.  

  Ook kan de Chinese overheid de strijd aangaan met private betalingsplatformen. Bijvoorbeeld met het oog op het marktaandeel en vooruitkijkend naar de Olympische Winterspelen.

  Relevantie van de digitale Yuan

  In een recent interview heeft ook Eswar Prasad van de Cornell University commentaar gegeven. Hij verklaart de reden van de People’s Bank of China om te kiezen voor een CBDC. 

  “De bank wil er zeker van zijn dat de digitale yuan relevant is. Het geld moet op kleinschalig niveau verhandelbaar blijven. De betalingsruimte mag niet worden gedomineerd door twee betaling aanbieders.”

  Concurreren met Alibaba

  De e-CNY wordt niet aangeboden op de platformen van Alibaba. De gigant noteerde een verkoopcijfer van 85 miljard dollar in slechts 11 dagen. De digitale yuan bereikte dit volume in 18 maanden.

  Professor Eswar Prasad zegt daar het volgende over:

  “PBOC probeert een digitale munt te creëren die concurreert met deze betalingsproviders. Ik denk voor de CBDC use case. In China is die eigenlijk vrij zwak.”

  Interoperabiliteit 

  McKinsey meldt dat de e-CNY een matige adoptie heeft doorgemaakt. Mede omdat WeChat Pay en Alipay populaire opties blijven. De professor laat ook weten:

  “Ik denk dat er bezorgdheid is over dat deze twee betalingsproviders de betalingsruimte domineren. Nu moeten enorme gegevensstromen worden gecontroleerd.”

  Hij zegt dat het doel van een CBDC niet moet zijn om direct te concurreren met deze betalingsproviders. Het moet een infrastructuur bieden die interoperabiliteit geeft aan elke provider die het netwerk wil gebruiken.

  Volgens de professor zou dit gelijke concurrentievoorwaarden scheppen voor nieuwe aanbieders. De Indonesische centrale bank kondigde ook plannen aan voor het lanceren van een digitale munt.

  Dit om de strijd aan te gaan met particuliere crypto’s.

   

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

  Redactie

  apr. 10, 2024

  Leestijd: 2 min

  EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

  *
  Nieuws

  Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

  Redactie

  apr. 19, 2024

  Leestijd: 2 min

  Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

  *
  Nieuws

  Bitcoin halvering 2024 is een feit

  Femke Wassink

  apr. 20, 2024

  Leestijd: 2 min

  Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.