Crypto nieuws

Kan China e-CNY effectief concurreren met WeChat Pay en AliPay?

admin

Leestijd: 2 minuten

*

China is de koploper geworden in de wereldwijde CBDC race. De volledige lancering van China’s e-CNY wordt verwacht in februari 2022. China heeft tot nu toe al verschillende grootschalige proeven uitgevoerd.

Testfase

De testfase bevindt zich in een vergevorderd stadium. De PBoC zou mogelijk een digitale beurs in Peking kunnen opzetten. Dit voor het promoten van de digitale yuan. Particuliere crypto’s zijn immers uit beeld.  

Ook kan de Chinese overheid de strijd aangaan met private betalingsplatformen. Bijvoorbeeld met het oog op het marktaandeel en vooruitkijkend naar de Olympische Winterspelen.

Relevantie van de digitale Yuan

In een recent interview heeft ook Eswar Prasad van de Cornell University commentaar gegeven. Hij verklaart de reden van de People’s Bank of China om te kiezen voor een CBDC. 

“De bank wil er zeker van zijn dat de digitale yuan relevant is. Het geld moet op kleinschalig niveau verhandelbaar blijven. De betalingsruimte mag niet worden gedomineerd door twee betaling aanbieders.”

Concurreren met Alibaba

De e-CNY wordt niet aangeboden op de platformen van Alibaba. De gigant noteerde een verkoopcijfer van 85 miljard dollar in slechts 11 dagen. De digitale yuan bereikte dit volume in 18 maanden.

Professor Eswar Prasad zegt daar het volgende over:

“PBOC probeert een digitale munt te creëren die concurreert met deze betalingsproviders. Ik denk voor de CBDC use case. In China is die eigenlijk vrij zwak.”

Interoperabiliteit 

McKinsey meldt dat de e-CNY een matige adoptie heeft doorgemaakt. Mede omdat WeChat Pay en Alipay populaire opties blijven. De professor laat ook weten:

“Ik denk dat er bezorgdheid is over dat deze twee betalingsproviders de betalingsruimte domineren. Nu moeten enorme gegevensstromen worden gecontroleerd.”

Hij zegt dat het doel van een CBDC niet moet zijn om direct te concurreren met deze betalingsproviders. Het moet een infrastructuur bieden die interoperabiliteit geeft aan elke provider die het netwerk wil gebruiken.

Volgens de professor zou dit gelijke concurrentievoorwaarden scheppen voor nieuwe aanbieders. De Indonesische centrale bank kondigde ook plannen aan voor het lanceren van een digitale munt.

Dit om de strijd aan te gaan met particuliere crypto’s.

 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.