Crypto nieuws

    Kunnen mCBDC netwerken 100 miljard dollar per jaar besparen?

    admin

    Leestijd: 2 minuten

    *

    Veel machtige belanghebbenden zijn wanhopig op zoek naar manieren om te kunnen besparen. Vooral op de grensoverschrijdende transactiekosten.

    Besparen op het gebruik van digitale valuta

    Volgens het IMF zouden meer dan 100 landen zich bezighouden met de ontwikkeling van mCBDC. Steeds meer centrale banken gaan een samenwerking aan om hetzelfde te kunnen bereiken.

    Een rapport van J.P. Morgan en Oliver Wyman heeft onlangs aangetoond hoeveel geld kan worden bespaard. De besparing heeft betrekking op het gebruik van digitale valuta van centrale banken, de mCBDC’s.

    Besparingen moeten de kosten rechtvaardigen

    Internationale centrale banken moeten worden samengebracht. Dit om een platform voor CBDC transacties in verschillende valuta te kunnen creëren en testen. 

    Dit is echter geen gemakkelijke of betaalbare opgave. De besparingen moeten de kosten rechtvaardigen. Het rapport van J.P Morgan geeft daarbij ook aan;

    “Het internationale bedrijfsleven kan op jaarbasis bijna 100 miljard dollar besparen. Daarvoor is een volledig mCBDC netwerk nodig dat het mogelijk maakt om 24/7 transacties en FX PvP settlements te doen.”

    Transactiestroom van 23,5 biljoen dollar in 2020

    Ook op de vraag hoeveel er op dit moment wegvloeit wordt antwoord gegeven. Volgens het rapport bedroeg de transactiestroom in 2020 ongeveer 23,5 biljoen dollar. 

    De kosten om deze transacties mogelijk te maken bedroegen circa 120 miljard dollar. Dat is exclusief de wisselkosten. Het rapport merkt op dat deze waarde een derde van het BBP van Singapore bedraagt.

    Daarbij bedraagt de gemiddelde afwikkelingstijd ongeveer 2-3 dagen. Als conclusie kan worden gesteld dat mCBDC de kosten met wel 80% kan reduceren. 

    Deelname van ASEAN economieën

    De vorderingen van China’s CBDC zijn goed gedocumenteerd. In het rapport wordt toch ook gewezen op de deelname van ASEAN economieën. In het rapport staat;

    “De regio heeft sterke stimulansen laten zien voor het bevorderen van betaling innovatie en het stimuleren van regionale integratie.”

    De voorgestelde cijfers zijn echter garantie. In het verslag wordt namelijk gesuggereerd dat zowel gedeeltelijke als volledige mCBDC netwerken in de toekomst vorm kunnen krijgen.

    Vergelijken van bestaande systemen

    In het rapport werden bestaande systemen vergeleken. Zoals Ripple en SWIFT.  Blockchain bedrijf  SWIFT stak de loef af op het gebied van transparantie. Ripple is een winnaar op het gebied van instant settlement.

    Voor wat betreft lage kosten doen beide systemen niet onder voor elkaar. De volatiliteit van XRP werd wel als een probleem genoemd. 

    Het is de moeite waard om te vermelden dat ook de CBCD netwerken van FNALITY op deze 3 gebieden vergelijkbaar goed presteerden. 

    Centrale banken in een vechten of vluchten situatie

    Voormalig CFTC voorzitter Chris Giancarlo wees tijdens een podcast op de populariteit van stablecoins. Dit als een mogelijke reden voor de sterke toename in belangstelling voor CBDC’s. Giancarlo zei daarover;

    “Ik geloof dat centrale banken naar CBDC kijken door de opkomst van stablecoins. De populariteit van stablecoins als een internationaal betalings- en afwikkelingsmechanisme, heeft centrale banken in een vechten of vluchten situatie gebracht.”

     

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

    Redactie

    apr. 19, 2024

    Leestijd: 2 min

    Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

    *
    Nieuws

    Bitcoin halvering 2024 is een feit

    Femke Wassink

    apr. 20, 2024

    Leestijd: 2 min

    Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.