Crypto nieuws

  Kunnen mCBDC netwerken 100 miljard dollar per jaar besparen?

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Veel machtige belanghebbenden zijn wanhopig op zoek naar manieren om te kunnen besparen. Vooral op de grensoverschrijdende transactiekosten.

  Besparen op het gebruik van digitale valuta

  Volgens het IMF zouden meer dan 100 landen zich bezighouden met de ontwikkeling van mCBDC. Steeds meer centrale banken gaan een samenwerking aan om hetzelfde te kunnen bereiken.

  Een rapport van J.P. Morgan en Oliver Wyman heeft onlangs aangetoond hoeveel geld kan worden bespaard. De besparing heeft betrekking op het gebruik van digitale valuta van centrale banken, de mCBDC’s.

  Besparingen moeten de kosten rechtvaardigen

  Internationale centrale banken moeten worden samengebracht. Dit om een platform voor CBDC transacties in verschillende valuta te kunnen creëren en testen. 

  Dit is echter geen gemakkelijke of betaalbare opgave. De besparingen moeten de kosten rechtvaardigen. Het rapport van J.P Morgan geeft daarbij ook aan;

  “Het internationale bedrijfsleven kan op jaarbasis bijna 100 miljard dollar besparen. Daarvoor is een volledig mCBDC netwerk nodig dat het mogelijk maakt om 24/7 transacties en FX PvP settlements te doen.”

  Transactiestroom van 23,5 biljoen dollar in 2020

  Ook op de vraag hoeveel er op dit moment wegvloeit wordt antwoord gegeven. Volgens het rapport bedroeg de transactiestroom in 2020 ongeveer 23,5 biljoen dollar. 

  De kosten om deze transacties mogelijk te maken bedroegen circa 120 miljard dollar. Dat is exclusief de wisselkosten. Het rapport merkt op dat deze waarde een derde van het BBP van Singapore bedraagt.

  Daarbij bedraagt de gemiddelde afwikkelingstijd ongeveer 2-3 dagen. Als conclusie kan worden gesteld dat mCBDC de kosten met wel 80% kan reduceren. 

  Deelname van ASEAN economieën

  De vorderingen van China’s CBDC zijn goed gedocumenteerd. In het rapport wordt toch ook gewezen op de deelname van ASEAN economieën. In het rapport staat;

  “De regio heeft sterke stimulansen laten zien voor het bevorderen van betaling innovatie en het stimuleren van regionale integratie.”

  De voorgestelde cijfers zijn echter garantie. In het verslag wordt namelijk gesuggereerd dat zowel gedeeltelijke als volledige mCBDC netwerken in de toekomst vorm kunnen krijgen.

  Vergelijken van bestaande systemen

  In het rapport werden bestaande systemen vergeleken. Zoals Ripple en SWIFT.  Blockchain bedrijf  SWIFT stak de loef af op het gebied van transparantie. Ripple is een winnaar op het gebied van instant settlement.

  Voor wat betreft lage kosten doen beide systemen niet onder voor elkaar. De volatiliteit van XRP werd wel als een probleem genoemd. 

  Het is de moeite waard om te vermelden dat ook de CBCD netwerken van FNALITY op deze 3 gebieden vergelijkbaar goed presteerden. 

  Centrale banken in een vechten of vluchten situatie

  Voormalig CFTC voorzitter Chris Giancarlo wees tijdens een podcast op de populariteit van stablecoins. Dit als een mogelijke reden voor de sterke toename in belangstelling voor CBDC’s. Giancarlo zei daarover;

  “Ik geloof dat centrale banken naar CBDC kijken door de opkomst van stablecoins. De populariteit van stablecoins als een internationaal betalings- en afwikkelingsmechanisme, heeft centrale banken in een vechten of vluchten situatie gebracht.”

   

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.