Crypto nieuws

Kunnen mCBDC netwerken 100 miljard dollar per jaar besparen?

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Veel machtige belanghebbenden zijn wanhopig op zoek naar manieren om te kunnen besparen. Vooral op de grensoverschrijdende transactiekosten.

Besparen op het gebruik van digitale valuta

Volgens het IMF zouden meer dan 100 landen zich bezighouden met de ontwikkeling van mCBDC. Steeds meer centrale banken gaan een samenwerking aan om hetzelfde te kunnen bereiken.

Een rapport van J.P. Morgan en Oliver Wyman heeft onlangs aangetoond hoeveel geld kan worden bespaard. De besparing heeft betrekking op het gebruik van digitale valuta van centrale banken, de mCBDC’s.

Besparingen moeten de kosten rechtvaardigen

Internationale centrale banken moeten worden samengebracht. Dit om een platform voor CBDC transacties in verschillende valuta te kunnen creëren en testen. 

Dit is echter geen gemakkelijke of betaalbare opgave. De besparingen moeten de kosten rechtvaardigen. Het rapport van J.P Morgan geeft daarbij ook aan;

“Het internationale bedrijfsleven kan op jaarbasis bijna 100 miljard dollar besparen. Daarvoor is een volledig mCBDC netwerk nodig dat het mogelijk maakt om 24/7 transacties en FX PvP settlements te doen.”

Transactiestroom van 23,5 biljoen dollar in 2020

Ook op de vraag hoeveel er op dit moment wegvloeit wordt antwoord gegeven. Volgens het rapport bedroeg de transactiestroom in 2020 ongeveer 23,5 biljoen dollar. 

De kosten om deze transacties mogelijk te maken bedroegen circa 120 miljard dollar. Dat is exclusief de wisselkosten. Het rapport merkt op dat deze waarde een derde van het BBP van Singapore bedraagt.

Daarbij bedraagt de gemiddelde afwikkelingstijd ongeveer 2-3 dagen. Als conclusie kan worden gesteld dat mCBDC de kosten met wel 80% kan reduceren. 

Deelname van ASEAN economieën

De vorderingen van China’s CBDC zijn goed gedocumenteerd. In het rapport wordt toch ook gewezen op de deelname van ASEAN economieën. In het rapport staat;

“De regio heeft sterke stimulansen laten zien voor het bevorderen van betaling innovatie en het stimuleren van regionale integratie.”

De voorgestelde cijfers zijn echter garantie. In het verslag wordt namelijk gesuggereerd dat zowel gedeeltelijke als volledige mCBDC netwerken in de toekomst vorm kunnen krijgen.

Vergelijken van bestaande systemen

In het rapport werden bestaande systemen vergeleken. Zoals Ripple en SWIFT.  Blockchain bedrijf  SWIFT stak de loef af op het gebied van transparantie. Ripple is een winnaar op het gebied van instant settlement.

Voor wat betreft lage kosten doen beide systemen niet onder voor elkaar. De volatiliteit van XRP werd wel als een probleem genoemd. 

Het is de moeite waard om te vermelden dat ook de CBCD netwerken van FNALITY op deze 3 gebieden vergelijkbaar goed presteerden. 

Centrale banken in een vechten of vluchten situatie

Voormalig CFTC voorzitter Chris Giancarlo wees tijdens een podcast op de populariteit van stablecoins. Dit als een mogelijke reden voor de sterke toename in belangstelling voor CBDC’s. Giancarlo zei daarover;

“Ik geloof dat centrale banken naar CBDC kijken door de opkomst van stablecoins. De populariteit van stablecoins als een internationaal betalings- en afwikkelingsmechanisme, heeft centrale banken in een vechten of vluchten situatie gebracht.”

 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.