Crypto nieuws

Laatste updates: Rechtszaak voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried

Redactie

2023-10-28

Leestijd: 2 minuten

*

De rechtszaak tegen voormalig FTX CEO Sam Bankman-Fried is nog steeds gaande maar loopt wel ten einde. Zijn lot hangt aan een zijden draadje. SBF wordt in New York geconfronteerd met beschuldigingen van samenzwering en fraude. Dit zijn de laatste nieuwsupdates.

27 oktober: De confrontatie met de jury

Sam Bankman-Fried geeft toe dat "veel mensen schade hebben geleden" door de ondergang van FTX. Toch ontkent de voormalig CEO dat er iets mis was met de relatie tussen FTX en Alameda Research. “Ik heb een aantal kleine en grote fouten gemaakt” vertelde hij aan de jury.

Vergeleken met de vorige dag leek Sam Bankman-Fried beter voorbereid op vragen. Hij schilderde voor de jury een beeld van de begindagen van FTX en hun relatie met Alameda. Alameda was de belangrijkste marktmaker en liquiditeitsverschaffer voor FTX.

Dit betekende dat als er iets mis ging bij FTX, Alameda zou bijspringen om klantverliezen te dekken. Alameda kreeg vanwege zijn rol wat speciale features in de FTX code. Zoals de mogelijkheid om negatief te gaan zonder het risicosysteem te activeren.

Bankman-Fried beweert dat dit nodig was om een mogelijke liquidatie van Alameda te voorkomen. Dat zou slecht zijn voor de crypto-markt.

26 oktober: Aanklagers ronden af

Op 26 oktober ontstond er grote frustratie in de rechtszaal. Advocaten bleven hangen in eindeloze herhalingsvragen en zijgesprekken. Uiteindelijk stuurde rechter Kaplan iedereen vooruit. De verdediging riep daarna Krystal Rolle op, een advocaat uit de Bahama's.

Ze deelde dat FTX al zijn digitale activa overdroeg aan de Bahamaanse regulator op dezelfde dag dat er een rechterlijk bevel werd uitgevaardigd. Financieel consultant Joseph Pimbley nam een duik in de code en de database van FTX.

19 oktober: Juridisch adviseur Can Sun toont spreadsheet

Voormalig hoofd juridische zaken van FTX Can Sun deelde wat inside information. Hij was niet op de hoogte van het mengen van fondsen tussen FTX en Alameda Research. Sun onthulde ook een spreadsheet waarin leningen werden bijgehouden die Alameda had verstrekt.

Onder andere aan Bankman-Fried en andere topmensen van FTX. Het gaat over een bedrag van 2,1 miljard dollars over 35 leningen. Het lijkt erop dat deze leningen werden gebruikt om andere investeringen door FTX te financieren.

18 oktober: "Advocaten zouden beter moeten presteren"

Rechter Lewis Kaplan verloor zijn geduld tijdens het proces tegen Sam Bankman-Fried op 18 oktober. Hij bekritiseerde de advocaten van beide partijen in de strafzaak. Een getuige die uit Texas kwam getuigde slechts ongeveer 15 minuten.

Beleidsspecialist bij Google Cory Gaddis vloog ruim 3 uur om te bevestigen dat volgens Google's metadata Caroline Ellison en Bankman-Fried eigenaar waren van een vervalste balans van Alameda Research. Ellison beweerde eerder dat ze 7 alternatieve spreadsheets had gemaakt.

Dit om de geldschieters van Alameda te misleiden over de financiële gezondheid in 2022. Tijdens het kruisverhoor eindigde de verdediging van Bankman-Fried het getuigenis van Gaddis al na de derde vraag. Toen bleek dat hij geen technisch expert was. Rechter Kaplan zegt:

"Advocaten zouden beter moeten presteren"

Eliora Kats, een voormalige lobbyist voor FTX, bevestigde bijvoorbeeld alleen dat FTX publiekelijk in Washington D.C. had gepleit voor crypto-regulatie. Dit was al algemeen bekend. Hij benadrukt: "deze mensen geven weken van hun leven op en dat is belangrijk."

13 oktober: Alameda had 57 rekeningen met negatieve balans

Accounting professor Peter Easton gaf een overzicht van de vermeende vermenging van fondsen tussen FTX en Alameda Research sinds 2021. Volgens zijn analyse heeft Alameda in verschillende bedrijven geïnvesteerd, deels met geld van FTX-klanten.

In juni 2022 had Alameda een negatieve balans van $11,3 miljard met FTX. Dat betekent een verschil van $9 miljard tussen de zusterbedrijven. Alameda had 57 rekeningen bij FTX die een negatieve balans konden hebben. Dat terwijl geen enkele andere klant dat kon.

Easton ontdekte ook dat Alameda $6,6 miljard aan leningen had terugbetaald aan crypto leners in 2022. 68% daarvan bleek afkomstig van klant-gelden. Bovendien werden er volgens Easton ten minste 35 eigendommen in de Bahama's gekocht met klant fondsen.

Het BlockFi-team waarschuwde zijn leiderschap voor te veel blootstelling aan FTX Token in augustus 2021. Oprichter en voormalig CEO van BlockFi Zac Prince, getuigde dat Alameda zijn leningen bij BlockFi had verhoogd tot $1 miljard in 2022.

Hij wist niet dat Alameda de leningen betaalde met geld van FTX klanten. Als ze niet aan zijn betalingsverplichtingen zou voldoen, zou de prijs van FTT in één dag met 60% kunnen dalen. Toen de leningen niet terugbetaald werden, vroeg BlockFi faillissement aan. Prince zegt:

"Zelfs met de uitdagingen van de bear market, zou BlockFi niet failliet zijn gegaan zonder het FTX-debacle."

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.