Crypto nieuws

Laatste updates: Sam Bankman-Fried zegt: "F**k de toezichthouders"

Redactie

2023-11-01

Leestijd: 2 minuten

*

Dag 15 van de rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried is net is afgesloten. Een definitieve uitspraak laat niet lang meer op zich wachten. De FTX CEO staat terecht voor 7 aanklachten voor samenzwering en fraude.

31 oktober: Rechtszaak nadert afsluitende opmerkingen

Op 31 oktober vervolgde SBF zijn getuigenis. Aanklager Danielle Sassoon uit het zuidelijke district van New York vroeg hem of hij het acceptabel vond om $8 miljard van klantendeposito's uit te geven. SBF zegt:

"Ik dacht dat het onder risicobeheer viel. Als CEO van Alameda maakte ik me zorgen over hun portfolio. Bij FTX lette ik op, maar niet zoveel als ik had moeten doen."

Sassoon vervolgde met:

"Je zei dat de regelgeving PR was?" Bankman-Fried antwoordde met: "Ik zei zoiets."

Hoofd verdedigingsadvocaat Mark Cohen verzocht om vrijspraak voor Bankman-Fried. Rechter Lewis Kaplan wees dit af. Dit betekent dat de slotpleidooien op 1 november gehoord zullen worden.

Zowel de verdediging als de aanklager willen geen extra getuigen oproepen.

30 oktober: "F**k de toezichthouders"

Dat zijn de woorden die Sam Bankman-Fried achter gesloten deuren uitsprak. Dat terwijl hij in het openbaar pleitte voor het opstellen van een crypto regelgeving ter bescherming van klanten.

Met deze uitspraak lijkt SBF een diepe minachting voor toezichthouders te hebben. Tijdens zijn lopende rechtszaak vroeg aanklager Sassoon of hij zich zijn eerdere Twitter uitspraken kon herinneren.

Die gingen over zijn steun voor blockchain regulatie. "Ik weet het niet meer" zei Bankman-Fried.

Sassoon vroeg verder: "Maar in privé zei je, f**k toezichthouders, toch?"

"Ik zei dat een keer" luidde het antwoord van Sam Bankman-Fried. Voordat hij werd gearresteerd getuigde hij in 2021 voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de crypto regulering.

Tijdens het verdere verhoor gaf SBF ook aan dat hij, door te helpen met het opstellen van crypto regelgeving, FTX kon helpen om marktaandeel te winnen van concurrent Binance.

Voordat FTX vorig jaar november instortte, onthulde SBF dat de exchange, samen met zuster hedgefonds Alameda Research, bijna $15 miljard aan klantendeposito's had, waarvan $10 miljard werd vermist.

27 oktober: Bankman-Fried staat voor de jury

Sam Bankman-Fried erkende dat "veel mensen pijn hebben geleden" door de ineenstorting van FTX. Toch ontkende hij enig wangedrag in de relatie van de exchange met Alameda Research.

"Ik heb een aantal kleine en een aantal grote fouten gemaakt" vertelde hij aan de jury. Hij was beter voorbereid dan de vorige dag en vertelde over de oorsprong van FTX en de relatie met Alameda.

Volgens hem was Alameda de belangrijkste marktmaker en liquiditeitsverschaffer voor FTX. Het bedrijf zou volgens hem verantwoordelijk zou voor het dekken van klantverliezen als het systeem van FTX zou falen.

SBF merkte op dat Alameda geld kon lenen van de exchange als er onderpand werd geleverd. Als onderdeel van de voorwaarden zouden kredietnemers geen beperkingen hebben over hoe het geld werd gebruikt.

Over het algemeen betoogde zijn getuigenis dat de relatie van het bedrijf werd beschermd door juridische documenten, hoewel er fouten waren gemaakt tijdens de snelle uitbreiding van de bull markt.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.