Crypto nieuws

Ethereum stakers krijgen primeur met token distributie Starknet

Redactie

2024-02-14

Leestijd: 2 minuten

*

Op 20 februari start layer-2 schaaloplossing voor Ethereum Starknet met de uitgifte van haar eigen netwerk token. 700 miljoen tokens worden verdeeld over 9 groepen ontvangers.

Layer-2

Layer-2 oplossingen helpen bij het schalen van blockchains zoals Ethereum. Dat doen ze door transacties en smart contracten buiten de off-chain te verwerken.

Dit zorgt voor snellere en goedkopere transacties. Dat terwijl de beveiliging van de onderliggende blockchain behouden blijft.

Starknet is pionier in ZK-rollup

Starknet is een pionier in de zogenaamde zero-knowledge rollup technologie of ZK-rollup. Het bedrijf stelt nu ongeveer 1,3 miljoen wallets in staat om STRK tokens te claimen.

Dit betreft stakers, ontwikkelaars, gebruikers en projecten buiten het Web3 ecosysteem. Volgens CEO van StarkWare Eli Ben-Sasson ligt de focus deze doelgroep van Starknet.

De tokens zullen niet alleen gebruikt worden voor governance en het betalen van fees. Het is ook de planning dat de tokens worden gebruikt voor staking.

Stimuleren van betrokkenheid

Ben-Sasson benadrukt dat de tokens bedoeld zijn als 'middelen' voor iedereen die betrokken is bij Starknet. Daarbij maakt het niet uit of de betrokkenen experimenteren, applicaties bouwen, transacties uitvoeren of uiteindelijk deelnemen aan staking.

De distributie is gericht op het stimuleren van betrokkenheid en bijdragen aan het netwerk. Automatische deelname aan deze token uitgifte is er voor Starknet bouwers en gebruikers.

Ook Ethereum gemeenschap kan claimen

De deelname wordt gebaseerd op aantoonbare activiteiten in het verleden. Ook fans van populaire gedecentraliseerde applicaties die draaien op Stark komen in aanmerking.

Zelfs leden van de Ethereum gemeenschap kunnen claimen. Zoals bijdragers aan de Protocol Guild, auteurs van Ethereum Improvement Proposals en ontwikkelaars.

Dit geldt ook voor stakers die hun tokens hebben ingezet voor en na de Merge in 2022.

"Potentieel impactvol"

Starknet gaat verder dan alleen de blockchain wereld. Ook open-source ontwikkelaars, voornamelijk op basis van GitHub-projectbijdragen, kunnen tokens ontvangen.

CEO van Starknet Foundation Diego Oliva benadrukt het belang van inclusiviteit:

"Deze technologie is nieuw en potentieel impactvol voor verschillende industrieën. Vele leiders in gerelateerde technologische gebieden verdienen een aandeel in wat komen gaat."

Airdrop scams

Het team waarschuwt wel voor airdrop scams. Afgelopen december probeerden oplichters al misbruik te maken van een vermeende lek van details over het Starknet portaal.

StarkWare en de Starknet Foundation zijn van plan om 10% van de netwerk fees te verdelen onder ontwikkelaars. Dit als onderdeel van een proefprogramma genaamd "Devonomics".

DApp bouwers ontvangen voorlopig 8% van de netwerk fees. Dat terwijl 2% naar infrastructuuringenieurs en kernontwikkelaars gaat via een transparant en open stemproces.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.