Ledger wallets zo lek als een mandje? Trouble in paradise..
Robert
2 minuten
De afgelopen weken hebben we veel gehoord over crypto wallets. En in het specifiek over de wallets van Ledger. Ledger, één van de oudste (fysieke) wallets in de crypto-space, kwam met een nieuwe backup service, de zogenaamde “recover” dienst. Nu ontstond er nogal wat paniek over deze hersteldienst, omdat mensen dachten dat toegang tot de herstel sleutels, eventueel, gehackt kon worden. De paniek brak online (Twitter) uit.
Belangrijk om te vermelden; deze dienst is *optioneel* en dus níet verplicht, wat veel mensen wel dachten. Het is een extra dienst voor het opslaan van je recovery sleutels (seed phrase). Het wordt overigens ook niet automatisch geïmplementeerd door bijvoorbeeld een firmware-update. Niks aan het handje dus.
Laten we van de Ledger situatie gebruik maken om weer eens op te frissen wat een crypto wallet is, waarom je het nodig hebt en welke type crypto wallets er zijn. We gaan daarom eerst even helemaal terug naar de basis.
Op de bank of onder je matras?
Als het goed is heb jij geld op de bank staan. Om geld te sparen, uit te geven en om te verzenden & ontvangen heb je een account bij je bank. Hier bewaar jij jouw geld, in die zin is dit ook een soort wallet. De bank beheert jouw geld en jij kan vanuit je app (wallet) betalingen etcetera doen.
Not your keys, not your..
Cryptocurrencies kun je bewaren op een exchange maar dit kan linke soep zijn, denk bijvoorbeeld aan het fiasco met FTX. Een wallet bij een exchange is een voorbeeld van een “custodial” wallet, wat betekent dat de exchange, en dus niet alleen jij als enige, de controle heeft over jouw funds. Een gevalletje “not your keys, not your coins” zeg maar..
Je kan je crypto ook bewaren op een "non-custodial" crypto wallet, dit kunnen apps op je smartphone of computer zijn, of andere software programma's. Hier beheer JIJ je eigen sleutels/ wachtwoorden van jouw funds. Dit betekent dus wel dat jij je seed phrase (herstelzin) veilig moet houden; “your keys, your coins”. Het betekent ook dat jij de enige bent die toegang heeft tot de funds, anders dan bij een bank of exchange waar zij ook toegang hebben tot jouw funds.
Wallets anno 2023: meer dan alleen hodlen
Dus, wil je crypto kopen, bewaren, staken (vorm van rente) en uiteindelijk verkopen met winst? Dan is het wel handig om in de tussentijd je crypto veilig te bewaren. Hoe en waar doe je dat? Allereerst moet je crypto kopen. Dit doe je bij een broker/ exchange, op onze site vind je hiervan een uitgebreid overzicht. Hier kan je crypto kopen met iDEAL of creditcard. Je surft naar de broker, kiest je coin en koopt de crypto. Niet veel anders dan online een t-shirt kopen.
- Ledger (fysieke wallet + app voor smartphone of pc) *voorlopig dus even zonder recover service ;)
- Qredo (software wallet + app)
- Exodus (app voor smartphone & pc)
Dit vind je misschien ook leuk
Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet
Redactie
Leestijd: 2 min
EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.
Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert
Redactie
Leestijd: 2 min
Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.
Bitcoin halvering 2024 is een feit
Femke Wassink
Leestijd: 2 min
Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.