Crypto nieuws

BitMEX medeoprichter krijgt rechtszaak vanwege "God Access" handelsdesk

Femke Wassink

2024-04-09

Leestijd: 2 minuten

*

Medeoprichter Ben Delo van BitMEX moet een juridisch probleem onder ogen zien. Een rechter heeft bepaald dat hij een cruciale rol speelde in een vermeend complot.

Manipuleren van prijzen

Het complot heeft te maken met het manipuleren van prijzen op de exchange. In mei vorig jaar probeerde Delo de rechtszaak van tafel te krijgen.

Hij beweerde dat de Amerikaanse rechtbanken geen jurisdictie over hem hadden. Rechter Andrew Carter van het district New York was het daar niet mee eens.

Hij ondertekende op 3 april een bevel dat op 8 april werd gepubliceerd. Daarin stond dat Delo zich bewust had blootgesteld aan de jurisdictie van de Verenigde Staten.

Bedenker en maker van manipulatiesysteem

Delo wordt beschreven als de spil in de vermeende manipulatie-inspanningen. Er wordt gezegd dat hij een liquidatiesysteem heeft bedacht en ontworpen.

Met dit systeem kon BitMEX profiteren van de manipulatie. Een groep BitMEX gebruikers startte in april 2020 een rechtszaak tegen BitMEX en de medeoprichters.

God Access

De gebruikers beweerden dat de medeoprichters een handelsdesk hadden met "God Access" tot klanten accounts. Het trio kon zo informatie van klanten gebruiken.

Zo konden ze bepalen welke marktbewegingen het grootste aantal gebruikers zou liquideren voor winst. Daarna konden zij handelingen uitvoeren om dat te laten gebeuren.

"Helpdesk had neutrale rol"

In april 2018 onthulde BitMEX de desk. De exchange beweerde dat de desk een neutrale markt-makende rol had. Toch werd BitMEX in een rechtszaak beschuldigt,

De exchange zou tegen haar klanten blijven handelen op zogenaamde burner-accounts. Naast het ontwerpen van het liquidatiesysteem, toonde de rechtszaak nog meer aan.

De rol van Delo bij de exchange betekende dat hij "handel- en sleutelfinanciële" beslissingen goedkeurde. Waaronder ook de werking van de BitMEX handelsdesk.

Delo handelde persoonlijk op platform

Interessant is dat Delo persoonlijk op het platform handelde. Zo profiteerde hij van deze zelfde voordelen. Op 3 april wees rechter Carter een motie af.

De motie was bedoeld om de rechtszaak tegen BitMEX en haar op de Seychellen gevestigde moederbedrijf HDR Global Trading te seponeren.

Carter wees de motie af omdat hij vond dat de rechtszaak "voldoende beweerde" dat de handelsdesk vanuit het kantoor van BitMEX in Manhattan werd geëxploiteerd.

30 maanden voorwaardelijk

In juni 2022 werd Delo veroordeeld tot 30 maanden voorwaardelijk. Hij had in februari schuldig gepleit aan het niet onderhouden van een Anti-Money Laundering programma.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.