Crypto nieuws

Nvidia haalt Tesla in: AI laat omzet stijgen met 265%

Femke Wassink

2024-02-22

Leestijd: 2 minuten

*

Nvidia heeft Tesla ingehaald als meest verhandelde aandeel op Wall Street. De inhaalrace is mogelijk gemaakt door AI. Dit zorgde voor een indrukwekkende omzetstijging van 265%.

Meest verhandeld op Wall Street

In de afgelopen 30 handelssessies in de Verenigde Staten heeft Nvidia de koppositie van Elon Musk's Tesla overgenomen als het meest verhandelde aandeel op Wall Street.

Nvidia is een gigant in de productie van grafische verwerkingseenheden of GPU's. De omzetstijging komt door een wereldwijd toenemende vraag naar AI apparatuur.

Daardoor heeft Nvidia een jaar-op-jaar omzetstijging van maar liefst 265% gerapporteerd.

$22,1 miljard omzet in 4e kwartaal

Financiële resultaten laten zien dat Nvidia in het 4e kwartaal een omzet van $22,1 miljard behaald. Dat is een stijging van 22% ten opzichte van Q3 en 265% ten opzichte van 2023.

CEO van Nvidia Jensen Huang wijt deze verkoopstijging aan de vraag naar versnelde computerkracht en AI. De chipfabrikant pronkt met een marktkapitalisatie van $1,67 biljoen.

Tesla ingehaald

Nvidia streeft Tesla voorbij als het meest verhandelde aandeel op Wall Street. Ongeveer $30 miljard aan Nvidia aandelen wisselden de afgelopen 30 handelssessies van eigenaar.

Volgens data had Tesla een gemiddelde van ongeveer $22 miljard in dezelfde periode. Op 27 januari bevestigde Elon Musk het nieuwe plan voor Tesla voor het komende jaar.

Ze willen in 2024 alleen al meer dan $500 miljoen uitgeven aan de aankoop van AI-hardware van Nvidia. Daarop zei Elon Musk van Tesla het volgende:

"Om competitief te zijn in AI moet je minimaal enkele miljarden dollars per jaar uitgeven."

Tesla heeft ook plannen om AI-gerelateerde hardware te kopen van AMD. Dit is Nvidia's grootste concurrent in GPU-productie.

Nvidia RTX serie

De Nvidia RTX-serie is voor het eerst geïntroduceerd in september 2018. Het wordt gezien als het ultieme platform voor liefhebbers van generatieve AI, gamers en ontwikkelaars.

In het 3e kwartaal van 2023 rapporteerde Nvidia een omzet van $18,1 miljard, Dit werd ondersteund door een sterke marktkapitalisatie van maar liefst $1,2 biljoen.

"Jensen levert wapens voor AI-oorlog"

In december 2023 erkende Yann LeCun Nvidia's huidige dominantie in de AI-hardware industrie. Hoofd AI-wetenschapper van Facebook AI Research bij Meta voegde eraan toe dat de chipfabrikant de AI-oorlog aan het voeden is. Daarover zei hij het volgende:

"Ik ken Jensen. Er is een AI-oorlog gaande en hij levert de wapens."

Anderzijds bekritiseerde LeCun het uitgebreide gebruik van tekstgebaseerde modellen voor het trainen van generatieve AI-systemen. Ook daarover had de wetenschapper een mening:

"Tekst is een zeer arme informatiebron. Train een systeem met het equivalent van 20.000 jaar leesmateriaal en ze begrijpen nog steeds niet dat als A gelijk is aan B, B gelijk is aan A."

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.