Crypto nieuws

MiCa verordening een feit in Europa: EU wil stablecoins en crypto aanpakken

Cheval de Vie

2022-07-01

Leestijd: 2 minuten

*

De EU heeft een overeenkomst bereikt over een nieuwe wet. Met de MiCa verordening en een nieuw regelgevend kader gaat Europa stablecoins en crypto hard aanpakken. 

Baanbrekende wet

Volgens Dante Disaparte van Circle komt de nieuwe wet overeen met de GDPR voor websites. Het Europese kader voor crypto activa gaat hiermee flinke gelijkenissen tonen.

De overeenkomst wordt bekendgemaakt op het moment dat Circle ook de lancering van zijn stablecoin Euro Coin bekend maakt. Deze wordt gedekt door de euromunt. 

Het gaat om een relatief baanbrekende wet. Deze is recent aangenomen door de Europese Unie. Het nieuwe beleidskader stelt crypto bedrijven en dienstverleners flink op de proef. 

Primeur voor Europa

Rapporteur van MiCa Stefan Berger noemt het een evenwichtige deal. Dat maakt het Europese Parlementslid bekend via Twitter. Berger brengt verslag uit van de procedures omtrent het kader.

Met dit wetsvoorstel heeft de EU een primeur. Europa is namelijk het eerste continent met een regelgeving die speciaal bedoeld is voor cryptocurrencies. 

Regels voor niet gedekte crypto, wallets en stablecoins

De regels binnen de voorlopige overeenkomst zijn van toepassing op niet gedekte cryptocurrencies en de bijbehorende wallets, handelsplatformen en stablecoins. 

Daarmee wil de Europese Raad het crypto wilde westen aan banden leggen. Dat maakt de Franse minister van Economie en Digitale Soevereiniteit Bruno Le Maire recent bekend. 

NFT valt (nog) buiten de boot

De nieuwe wet bevat geen verbod op proof-of-work-technologieën. Daarnaast behoren ook NFT niet tot het regelgevende kader. Daarover wil de raad zich de komende tijd buigen. 

De Europese Commissie laat weten dat het binnen 1,5 jaar een evenredig wetsvoorstel wil opstellen voor NFT. Het aanpakken van deze risico’s is ook zeer zeker nodig. 

Beschermen van de consument

Het grootste en belangrijkste doel is het beschermen van de consument. De EU is tot deze beslissing gekomen met de recente TerraUSD crash in het achterhoofd. 

De MiCa verordening wil de consument bescherming bieden op een aantal manieren. In de eerste plaats moeten stablecoin bedrijven voldoende liquide reserve opbouwen.

Parlementslid Ernest Urtasun legt dit op Twitter als volgt uit:

“Reserves moeten juridisch en operationeel van elkaar gescheiden en geïsoleerd zijn. In het geval van een insolventie moeten ze een volledige bescherming kunnen bieden.”

Cap op stablecoins

Ook komt er een cap op stablecoins. Deze mag per dag 200 miljoen aan transacties zijn. De reacties op Crypto Twitter zijn echter niet mals. Het nieuwe kader is daar al nietig verklaart.

Twitter gebruikers zeggen dat de nieuwe verordening niet werkbaar is. Zeker niet met de dagelijkse volumes van Tether die uitkomen op een slordige 48,13 miljard euro.

USDC zit op dit moment op 5,40 miljard euro aan transacties per 24 uur. Daarnaast vinden gebruikers dat het moeilijk is om gedecentraliseerde stablecoins aan regels te binden. 

Strenge regels en aansprakelijkheid

Om de consument op de juiste manier te kunnen beschermen moet crypto service providers zich aan strenge regels houden. Ze kunnen namelijk aansprakelijk worden gesteld. 

De aansprakelijkheid gaat in op het moment dat zij de crypto activa van de belegger verliezen. Handelsplatformen moeten verplicht een whitepaper verstrekken voor tokens. 

Urtasun laat weten dat deze regel betrekking heeft op tokens die geen duidelijke emittent hebben. In dat geval is het platform aansprakelijk voor misleidende informatie.

Een gewaarschuwd mens...

Ook de consument kan flinke waarschuwingen vooraf tegemoet zien. Deze zijn gebaseerd op de risico's en de verliezen die samen kunnen hangen met investeren in crypto activa.

Ook bevat het nieuwe kader regels voor een eerlijke marketingcommunicatie. Ook handelen met voorkennis en manipulatie worden volgens de EU meegenomen in het kader. 

De verklaring van de Europese Raad luidt als volgt:

"MiCA heeft ook betrekking op elke vorm van marktmisbruik. Dat geldt voor elke type transactie of dienst. Met name voor marktmanipulatie en handelen met voorkennis."

Vergunning of onder toezicht

CASP of crypto asset dienstverleners moeten met de nieuwe regelgeving ook in het bezit zijn van een vergunning. Daarmee krijgen ze toestemming om actief te zijn binnen de EU. 

Grote dienstverleners worden onder toezicht gesteld van de onafhankelijke toezichthouder ESMA. De afkorting staat voor de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten. 

De waakhond richt zich vooral op de effectenmarkten die in Europa opgericht zijn voor het jaar 2011. De wet is nog niet formeel goedgekeurd door de Raad van het Europees Parlement.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Crypto zakelijk kopen

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

De wereld van crypto is uitgegroeid tot een grote handelsplaats. Veel mensen investeren in crypto en proberen hier een slaatje uit te slaan. Dit geldt voor veel particulieren, maar ook voor bedrijven.

*
Nieuws

Hoe crypto kopen & investeren in crypto?

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

Hoe crypto kopen & investeren in crypto als een beginner? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn handige aandachtspunten en tips?

*
Nieuws

Grote Solana Exploit - Ongoing

*

Robin

aug. 2, 2022

1 minuut

BREAKING: Solana wallets worden geconfronteerd met een voortdurende exploit met tot nu toe meer dan $ 5.000.000 gestolen.