Crypto nieuws

  Microsoft ION wil identiteit decentraliseren met Bitcoin

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat hun ION v1 Decentralized Identity (DID) Layer 2-oplossing nu actief is op het Bitcoin-mainnet. De DID-technologie maakt identificatie van entiteiten mogelijk zonder te vertrouwen op een gecentraliseerde derde partij als beheerder van identificerende informatie.

  Een moderne aanpak

  Naarmate er meer platforms voor Bitcoin-gebruik worden gebouwd, is het behouden van de decentralisatie van gebruikersidentificatie essentieel voor het behoud van de oorspronkelijke missie van Bitcoin. Microsoft en andere medewerkers proberen dit te doen en ze ervaren enig succes.

  “Het idee hier is om gebruikersnamen overbodig te maken. In plaats van in te loggen op Facebook, e-mail of een andere applicatie met een gebruikersnaam, kunnen gebruikers in plaats daarvan een digitale gedecentraliseerde ID (DID) gebruiken. Deze DID werkt net als een privésleutel bij het ondertekenen van een transactie op het Bitcoin-netwerk. Op deze manier is de DID in staat tot het bewijzen van eigendom. Individuele ION-knooppunten op het secundaire netwerk zullen verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van deze DID’s en het tijd stempelen ervan op de Bitcoin-blockchain voor referentie en attestatie,” schreef Colin Harper toen ION voor het eerst werd aangekondigd.

  De gevolgen van DID-technologie kunnen de huidige verwachtingen overtreffen. Het loskoppelen van gebruikers van gecentraliseerde databases verandert fundamenteel de primaire interface waarmee gebruikers communiceren met netwerken. Spannend genoeg valt DID samen met de decentralisatie van geld door Bitcoin: het is gewoon de decentralisatie van identiteit.

  De woorden van Daniel Buchner

  Daniel Buchner heeft in verschillende tijdschriften, artikelen en verschillende interviews gesproken over het plan rondom de DID. De plannen van Microsoft werden gemaakt voordat de Bitcoin ontzettend populair werd en steeg in prijs. Vele handelaren en ontwikkelaren vragen zich dan ook af of de prijsstijging van de Bitcoin invloed heeft op de ontwikkeling van de ION v1 Decentralized Identitiy Layer 2-oplossing. Daniel Buchner zei van niet. Volgens hem verandert het intrinsieke nut van de Bitcoin voor het project van Microsoft niet op het moment dat de prijs van de token veranderd. Het is de voorwaartse progressie van de ontwikkeling van de blockchains die belangrijk zijn voor de ION. De werking van ION is geïsoleerd van de volatiliteit van de Bitcoin waardoor de prijs ook in de toekomst weinig van invloed zal zijn.

  Daniel Buchner sprak zeer optimistisch over de toekomst van ION. In een interview vertelde hij: ‘’We hopen zeker dat ION, en Decentralized Identifiers in het algemeen, deel zullen uitmaken van de basis waarop identiteit is gebouwd. Het internet is geboren zonder een native digitale identiteit laag, en de systemen die in de decennia daarna zijn gemaakt, zijn gebouwd rond accounttoegangsmodellen, waarin je in wezen een ‘geleasede’ ID in het systeem van iemand anders bent. We geloven in het versterken van individuen met zelfeigenaarschap en controle over hun digitale leven, wat allemaal begint met één schijnbaar eenvoudig ding: het bezitten van de ID’s die je gebruikt om te communiceren met apps, services, bedrijven, agentschappen en andere mensen.”

  Biedt ION ook meer vrijheid?

  De Bitcoin is, zoals velen wel weten, een gedecentraliseerde vorm van geld. Verschillende leiders in de crypto industrie geloven dat deze decentralisatie representatief is voor vrijheid, net zoals digitale creativiteit die door het internet wordt ontketend vrijheid vertegenwoordigt. Gezien ION gepaard gaat met de Bitcoin vragen velen zich af of en hoe ION dan vrijheid gaat vertegenwoordigen. Volgens Daniel Buchner gaat dit via het internet. Hij sprak: “er zijn veel andere vrijheden om te overwegen dan die met betrekking tot geld, zoals spraak, meningsuiting en privacy, om er maar een paar te noemen. In dit internettijdperk worden veel van onze vrijheden voornamelijk uitgeoefend in de digitale wereld.’’

  Om te begrijpen waarom identiteit belangrijk is voor vrijheid moet het woord ‘identiteit’ misschien iets meer worden gespecificeerd. Identiteit kan worden gezien als alles wat je zegt, doet, schrijft, uitdrukt en gelooft. In het digitale domein is identiteit bij bijna elke digitale interactie betrokken. Het is verbonden aan de manier waarop iemand inlogt op websites, de gegevens die worden gegenereerd in een app en de inloggegevens die je uitwisselt. Alle uitwisselingen in de digitale wereld – bijvoorbeeld op sociale media apps, e-mail, documenten, etc. – zijn verankerd in jouw identiteit. Deze identiteit wordt ook beschermt. Immers, niet iedereen kan jouw documenten lezen, jouw e-mail lezen of op jouw sociale media apps kijken. Echter, op die bescherming en digitale identiteit hebben wij op het moment geen invloed. ION is de eerste stap in het realiseren van een toekomst waarin we onze digitale identiteit ook echt bezitten.

  De nieuwe plannen van Microsoft zijn dus erg veelbelovend voor de toekomst. Zij zullen mogelijk het gebruik van, het bezit van en de bescherming van onze digitale identiteit een stuk verbeteren.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.