Crypto nieuws

Microsoft ION wil identiteit decentraliseren met Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Microsoft heeft onlangs aangekondigd dat hun ION v1 Decentralized Identity (DID) Layer 2-oplossing nu actief is op het Bitcoin-mainnet. De DID-technologie maakt identificatie van entiteiten mogelijk zonder te vertrouwen op een gecentraliseerde derde partij als beheerder van identificerende informatie.

Een moderne aanpak

Naarmate er meer platforms voor Bitcoin-gebruik worden gebouwd, is het behouden van de decentralisatie van gebruikersidentificatie essentieel voor het behoud van de oorspronkelijke missie van Bitcoin. Microsoft en andere medewerkers proberen dit te doen en ze ervaren enig succes.

“Het idee hier is om gebruikersnamen overbodig te maken. In plaats van in te loggen op Facebook, e-mail of een andere applicatie met een gebruikersnaam, kunnen gebruikers in plaats daarvan een digitale gedecentraliseerde ID (DID) gebruiken. Deze DID werkt net als een privésleutel bij het ondertekenen van een transactie op het Bitcoin-netwerk. Op deze manier is de DID in staat tot het bewijzen van eigendom. Individuele ION-knooppunten op het secundaire netwerk zullen verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van deze DID’s en het tijd stempelen ervan op de Bitcoin-blockchain voor referentie en attestatie,” schreef Colin Harper toen ION voor het eerst werd aangekondigd.

De gevolgen van DID-technologie kunnen de huidige verwachtingen overtreffen. Het loskoppelen van gebruikers van gecentraliseerde databases verandert fundamenteel de primaire interface waarmee gebruikers communiceren met netwerken. Spannend genoeg valt DID samen met de decentralisatie van geld door Bitcoin: het is gewoon de decentralisatie van identiteit.

De woorden van Daniel Buchner

Daniel Buchner heeft in verschillende tijdschriften, artikelen en verschillende interviews gesproken over het plan rondom de DID. De plannen van Microsoft werden gemaakt voordat de Bitcoin ontzettend populair werd en steeg in prijs. Vele handelaren en ontwikkelaren vragen zich dan ook af of de prijsstijging van de Bitcoin invloed heeft op de ontwikkeling van de ION v1 Decentralized Identitiy Layer 2-oplossing. Daniel Buchner zei van niet. Volgens hem verandert het intrinsieke nut van de Bitcoin voor het project van Microsoft niet op het moment dat de prijs van de token veranderd. Het is de voorwaartse progressie van de ontwikkeling van de blockchains die belangrijk zijn voor de ION. De werking van ION is geïsoleerd van de volatiliteit van de Bitcoin waardoor de prijs ook in de toekomst weinig van invloed zal zijn.

Daniel Buchner sprak zeer optimistisch over de toekomst van ION. In een interview vertelde hij: ‘’We hopen zeker dat ION, en Decentralized Identifiers in het algemeen, deel zullen uitmaken van de basis waarop identiteit is gebouwd. Het internet is geboren zonder een native digitale identiteit laag, en de systemen die in de decennia daarna zijn gemaakt, zijn gebouwd rond accounttoegangsmodellen, waarin je in wezen een ‘geleasede’ ID in het systeem van iemand anders bent. We geloven in het versterken van individuen met zelfeigenaarschap en controle over hun digitale leven, wat allemaal begint met één schijnbaar eenvoudig ding: het bezitten van de ID’s die je gebruikt om te communiceren met apps, services, bedrijven, agentschappen en andere mensen.”

Biedt ION ook meer vrijheid?

De Bitcoin is, zoals velen wel weten, een gedecentraliseerde vorm van geld. Verschillende leiders in de crypto industrie geloven dat deze decentralisatie representatief is voor vrijheid, net zoals digitale creativiteit die door het internet wordt ontketend vrijheid vertegenwoordigt. Gezien ION gepaard gaat met de Bitcoin vragen velen zich af of en hoe ION dan vrijheid gaat vertegenwoordigen. Volgens Daniel Buchner gaat dit via het internet. Hij sprak: “er zijn veel andere vrijheden om te overwegen dan die met betrekking tot geld, zoals spraak, meningsuiting en privacy, om er maar een paar te noemen. In dit internettijdperk worden veel van onze vrijheden voornamelijk uitgeoefend in de digitale wereld.’’

Om te begrijpen waarom identiteit belangrijk is voor vrijheid moet het woord ‘identiteit’ misschien iets meer worden gespecificeerd. Identiteit kan worden gezien als alles wat je zegt, doet, schrijft, uitdrukt en gelooft. In het digitale domein is identiteit bij bijna elke digitale interactie betrokken. Het is verbonden aan de manier waarop iemand inlogt op websites, de gegevens die worden gegenereerd in een app en de inloggegevens die je uitwisselt. Alle uitwisselingen in de digitale wereld – bijvoorbeeld op sociale media apps, e-mail, documenten, etc. – zijn verankerd in jouw identiteit. Deze identiteit wordt ook beschermt. Immers, niet iedereen kan jouw documenten lezen, jouw e-mail lezen of op jouw sociale media apps kijken. Echter, op die bescherming en digitale identiteit hebben wij op het moment geen invloed. ION is de eerste stap in het realiseren van een toekomst waarin we onze digitale identiteit ook echt bezitten.

De nieuwe plannen van Microsoft zijn dus erg veelbelovend voor de toekomst. Zij zullen mogelijk het gebruik van, het bezit van en de bescherming van onze digitale identiteit een stuk verbeteren.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.