Crypto nieuws

Nigeria ontkent bericht over $10 miljard boete voor Binance

Femke Wassink

2024-03-02

Leestijd: 2 minuten

*

Bayo Onanuga, adviseur van de Nigeriaanse president heeft recentelijk de lucht geklaard over een gerucht dat de ronde deed over een mogelijke boete van $10 miljard voor Binance.

Mogelijke boete

Er was sprake van een mogelijke boete van maar liefst $10 miljard voor de crypto exchange Binance. Volgens Onanuga is dit slechts een storm in een glas water.

Het begon toen de BBC een verslag publiceerde dat suggereerde dat Binance mogelijk een gigantische boete boven het hoofd hing. Onanuga reageerde hier snel op.

Hij stelde dat zijn woorden verkeerd waren geïnterpreteerd. Hij benadrukte dat er geen definitieve beslissing is genomen over een boete voor Binance.

Het was niet meer dan een mogelijkheid die werd overwogen, niets is nog beslist.

Toenemende regelgevende druk

Lokale media deden ook een duit in het zakje. Ze bevestigden dat Binance zelf in het duister tast over de kwestie en nog niet officieel is geïnformeerd over eventuele sancties.

Het lijkt erop dat Binance niet staat te springen om over boetes te onderhandelen met de overheid. Daarbij neemt de regelgevende druk op crypto exchanges in Nigeria toe.

Onlangs werden meerdere platforms verboden in een poging de nationale munteenheid, de Nigeriaanse naira, te beschermen. Binance heeft zelfs de naira uit haar P2P verwijderd.

Dit te midden van een hardhandig optreden tegen de crypto exchange. De P2P-functie van Binance stelt gebruikers in staat om direct met elkaar te handelen, zonder een derde partij.

Naira uit P2P dienst Binance

P2P functie won aan populariteit in Nigeria in 2021, nadat de regering de bloeiende crypto-industrie aan banden legde tijdens het bewind van voormalig president Muhammadu Buhari.

De aandacht voor Binance in Nigeria neemt toe. Zo uitte de Centrale Bank van Nigeria (CBN) haar zorgen over "verdachte geldstromen" via de Nigeriaanse tak van de exchange.

CBN-gouverneur Olayemi Cardoso benadrukte dat er in 2023 maar liefst $26 miljard door Nigeria stroomde via Binance. Afkomstig van ongeïdentificeerde bronnen en gebruikers.

Bovendien werden twee hoge Binance functionarissen onlangs vastgehouden door het kantoor van de Nationale Veiligheidsadviseur in de hoofdstad Abuja.

Strenger optreden tegen crypto exchanges

Nigeria lijkt vastberaden om de speculatie rond de naira in te dammen door strenger op te treden tegen crypto exchanges.

In december 2023 hief de CBN een tweejarig verbod op banktransacties met crypto op en introduceerde tegelijkertijd richtlijnen voor het reguleren van virtuele activa dienstverleners.

Nigeria was het tweede land dat in 2022 een digitale munteenheid van de centrale bank lanceerde. Ook zag de Africa Stablecoin Consortium de lancering van de aan de naira gekoppelde cNGN stablecoin in een door de CBN gereguleerde sandbox in februari.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.