Crypto nieuws

Na Ripple komen ook NFT makers op de radar van de SEC

admin

Leestijd: 2 minuten

*

De laatste nieuwsfeiten rond NFT geven een signaal af. Mogelijk ontstaan er brede problemen voor cryptocurrencies en op blockchain gebaseerde activa. 

Ongekende stijging in 2021

Een NFT maakt de aankoop en de eigendom van een eenmalige digitale activa mogelijk. De stijging en de populariteit van NFT was in 2021 ongekend hoog.

Verschillende toezichthouders uiten vaak hun bezorgdheid. Zeker over de immense opkomst van deze activa klasse. Dat heeft onderzoeken, dagvaardingen en rode vlaggen als gevolg.

SEC start een onderzoek

In een recente ontwikkeling heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission haar bezorgdheid geuit. De SEC uit zijn zorgen over NFT makers en marktplaatsen. Dit vanwege de overtredingen op de regelgeving.

Volgens een recent rapport is de SEC een onderzoek gestart. De commissie wil uitzoeken of NFT wordt gebruikt om geld in te zamelen zoals dat gebeurd met traditionele effecten.

Flink wat dagvaardingen

SEC advocaten verzenden in de afgelopen maanden flink wat dagvaardingen. Zij eisen informatie over mogelijk illegale token aanbiedingen. Het richt zich vooral op fractionele NFT.

Deze stellen meerdere mensen in staat om een aandeel van een actief te kunnen houden en verhandelen. Deze hardhandige aanpak is in lijn met de visie van voorzitter Gary Gensler.

Howey Test?

De aanpak moet ervoor zorgen dat de crypto markt zich aan de regelgeving houdt. NFT wordt als effect beschouwd als ze de Howey Test doorstaan. Dit is een standaard die door de SEC wordt gebruikt.

Mede om te bepalen of een transactie voorzien is van een investeringscontract. Commissaris Hester Pierce zegt dat sommige NFT onder de bevoegdheid van de SEC kunnen vallen.

Pierce wordt ook wel de Crypto Mom genoemd. Ze staat bekend om haar industrie vriendelijke standpunten. In een interview laat Hester Pierce weten:

“Gezien de breedte van het NFT landschap  kunnen bepaalde stukken binnen onze jurisdictie vallen. Mensen moeten nadenken over mogelijke plaatsen waar NFT in botsing komen met het effect regime.”

Recordboete voor BlockFi

BlockFi is een populaire beurs voor virtuele valuta. De SEC heeft hen het vuur aan de schenen gelegd. In februari leggen de SEC en de deelstaten een boete op van 100 miljoen. 

Meer beurzen kunnen een soortgelijk lot beschoren zijn. Zeker omdat het toezicht toeneemt. Onder leiding van Gary Gensler pakt de SEC andere cryptocurrency projecten net zo hard aan.

NFT als effect

De industrie van digitale activa gaat ook de strijd aan met de CFTC voor regulerend toezicht. Een juridische vraag is of digitale activa als NFT effecten zijn. In dat geval zijn ze onderworpen aan dezelfde regels als aandelen. 

In dit opzicht heeft Ripple Labs behoorlijk geleden. Het bedrijf is verbonden aan de creatie en distributie van XRP. 

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.