Crypto nieuws

  Na Ripple komen ook NFT makers op de radar van de SEC

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De laatste nieuwsfeiten rond NFT geven een signaal af. Mogelijk ontstaan er brede problemen voor cryptocurrencies en op blockchain gebaseerde activa. 

  Ongekende stijging in 2021

  Een NFT maakt de aankoop en de eigendom van een eenmalige digitale activa mogelijk. De stijging en de populariteit van NFT was in 2021 ongekend hoog.

  Verschillende toezichthouders uiten vaak hun bezorgdheid. Zeker over de immense opkomst van deze activa klasse. Dat heeft onderzoeken, dagvaardingen en rode vlaggen als gevolg.

  SEC start een onderzoek

  In een recente ontwikkeling heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission haar bezorgdheid geuit. De SEC uit zijn zorgen over NFT makers en marktplaatsen. Dit vanwege de overtredingen op de regelgeving.

  Volgens een recent rapport is de SEC een onderzoek gestart. De commissie wil uitzoeken of NFT wordt gebruikt om geld in te zamelen zoals dat gebeurd met traditionele effecten.

  Flink wat dagvaardingen

  SEC advocaten verzenden in de afgelopen maanden flink wat dagvaardingen. Zij eisen informatie over mogelijk illegale token aanbiedingen. Het richt zich vooral op fractionele NFT.

  Deze stellen meerdere mensen in staat om een aandeel van een actief te kunnen houden en verhandelen. Deze hardhandige aanpak is in lijn met de visie van voorzitter Gary Gensler.

  Howey Test?

  De aanpak moet ervoor zorgen dat de crypto markt zich aan de regelgeving houdt. NFT wordt als effect beschouwd als ze de Howey Test doorstaan. Dit is een standaard die door de SEC wordt gebruikt.

  Mede om te bepalen of een transactie voorzien is van een investeringscontract. Commissaris Hester Pierce zegt dat sommige NFT onder de bevoegdheid van de SEC kunnen vallen.

  Pierce wordt ook wel de Crypto Mom genoemd. Ze staat bekend om haar industrie vriendelijke standpunten. In een interview laat Hester Pierce weten:

  “Gezien de breedte van het NFT landschap  kunnen bepaalde stukken binnen onze jurisdictie vallen. Mensen moeten nadenken over mogelijke plaatsen waar NFT in botsing komen met het effect regime.”

  Recordboete voor BlockFi

  BlockFi is een populaire beurs voor virtuele valuta. De SEC heeft hen het vuur aan de schenen gelegd. In februari leggen de SEC en de deelstaten een boete op van 100 miljoen. 

  Meer beurzen kunnen een soortgelijk lot beschoren zijn. Zeker omdat het toezicht toeneemt. Onder leiding van Gary Gensler pakt de SEC andere cryptocurrency projecten net zo hard aan.

  NFT als effect

  De industrie van digitale activa gaat ook de strijd aan met de CFTC voor regulerend toezicht. Een juridische vraag is of digitale activa als NFT effecten zijn. In dat geval zijn ze onderworpen aan dezelfde regels als aandelen. 

  In dit opzicht heeft Ripple Labs behoorlijk geleden. Het bedrijf is verbonden aan de creatie en distributie van XRP. 

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Tether: beleid bevriezen wallets voor personen die gesanctioneerd zijn door OFAC

  Redactie

  dec. 10, 2023

  Leestijd: 2 min

  Tether neemt een grote stap in de samenwerking met regelgevende instanties. Vanaf 1 december biedt Tether op de secundaire markt de mogelijkheid om activiteiten te bevriezen.

  *
  Nieuws

  SEC onder vuur: rechter betwijfelt juistheid van DEBT Box rechtszaak

  Redactie

  dec. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  Ontwikkelingen in de rechtszaak van de SEC tegen DEBT Box. Rechter Robert Shelby stelt serieuze vragen over de nauwkeurigheid van de beweringen van de SEC.

  *
  Nieuws

  Europese Unie zet grote stap in AI regulatie

  Femke Wassink

  dec. 9, 2023

  Leestijd: 2 min

  Op vrijdag 8 december bereikten onderhandelaars van het Europees Parlement en de Raad een voorlopige overeenkomst over de regels voor het gebruik van kunstmatige intelligentie.