Crypto nieuws

    Na verbod staat Iran hervatting Bitcoin mining activiteiten toe

    admin

    Leestijd: 2 minuten

    *

    Iran is altijd “the place to be” geweest voor Bitcoin miners van over de hele wereld. De geografische omstandigheden van de Islamitische Republiek hebben daar zeker een rol bij gespeeld.

    Toch is dat Bitcoin mining in Iran niet altijd een vanzelfsprekendheid geweest. Enige tijd geleden was mining namelijk verboden in Iran. Het verbod werd destijds opgelegd door voormalig president Hassan Rouhani.

    Per oktober 2021 komt daar verandering in. De opheffing van het verbod op mining moet deze miljardenindustrie weer op gang brengen.

    Zullen mining activiteiten in Iran weer hoogtij vieren?

    Volgens de lokaal nieuwszenders in Iran wel. Zij geven aan dat de Islamitische Republiek toestaat dat gecertificeerde cryptocurrency mining machines hun activiteiten weer kunnen hervatten.

    Dit op aanbeveling van voormalig president Hassan Rouhani. De aanbeveling en hervatting komt na een lange stilte van drie maanden. In eerst instantie was het verbod ingesteld om de zorg over het elektriciteitsnetwerk.

    Het  instabiele netwerk in Iran wordt beschouwd als onbetrouwbaar. Iran heeft vaak te kampen met extreme weersomstandigheden. Temperaturen van 51 graden zijn geen uitzondering.

    Crypto mining goed voor “slechts 300 megawatt aan energie?

    Wanneer de temperatuur stijgt, neemt ook het gebruik van airconditioners toe. Dit heeft ernstige elektriciteit-tekorten als gevolg. Zoals dit in juni van dit haar het geval was.

    Dat is de reden waarom cryptocurrency mining voor drie maanden werd verboden. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de tienduizenden illegale computers wél bleven werken.

    Er is iets opvallends en opmerkelijks aan dit verhaal. Volgens sommige ambtenaren in de Islamitische Republiek, verbruikt crypto mining slechts 300 megawatt aan energie.

    Iraanse Bitcoin productie is goed voor 1 miljard dollar aan inkomsten per jaar

    Velen zien cryptocurrencies als dé manier om internationale sancties te kunnen omzeilen. Veel Iraniërs delen dit gevoel. Zeker omdat het te maken heeft met een Embargo door de Verenigde Staten.

    Cijfers tonen aan dat de Iraanse Bitcoin productie neerkomt op inkomsten van 1 miljard dollar per jaar. De hervatting van de crypto mining activiteiten zal dus zeker roering brengen in het wereldwijde beeld.

    Circa 7% van wereldwijde crypto mining vindt naar schatting plaats in Iran

    En dat wordt mede mogelijk gemaakt door zeer krachtige computers. Dit is te danken aan het feit dat het land enkele van de goedkoopste elektriciteitstarieven ter wereld biedt.

    Een aanmoediging voor lucratieve bedrijven. De belangen mogen dus niet licht worden opgevat. Bovendien vertoont de metriek, de netwerk-moeilijkheden en het hash-percentage de laatste tijd tekenen van herstel.

    Cryptocurrency mining is dus niet langer illegaal?

    Ongeveer 85% van alle cryptocurrency mining activiteiten wordt nog steeds illegaal uitgevoerd. Onlangs nog werden tientallen ASIC’s ontdekt in de kelder van Iran’s grootste effectenbeurs in Teheran. De directeur diende kort daarna zijn ontslag in. Illegale cryptocurrency mining kan binnenkort echter tot het verleden behoren.

    Zeker gezien de autoriteiten dit ter harte nemen en er maatregelen zullen worden genomen. Onlangs riep de Iraanse belastingdienst op tot een wettelijk kader voor crypto trading activiteiten in het land.

     

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

    Redactie

    apr. 19, 2024

    Leestijd: 2 min

    Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

    *
    Nieuws

    Bitcoin halvering 2024 is een feit

    Femke Wassink

    apr. 20, 2024

    Leestijd: 2 min

    Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.