Crypto nieuws

BlackRock vernieuwt Bitcoin ETF voor betere toegankelijkheid voor banken

Femke Wassink

2023-12-13

Leestijd: 2 minuten

*

Vermogensbeheerder BlackRock heeft zijn spot Bitcoin ETF aangepast. Dit kan grote gevolgen hebben voor hoe Wall Street banken met Bitcoin omgaan.

Naast crypto ook contant geld

BlackRock heeft zijn spot Bitcoin ETF model gewijzigd. Nu kunnen Wall Street banken zoals JPMorgan en Goldman Sachs, gemakkelijker nieuwe aandelen in het fonds creëren.

Dat kan nu ook met contant geld in plaats van alleen met crypto. Dit opent nieuwe deuren voor banken met beperkingen in het direct houden van Bitcoin of crypto op hun balansen.

In het nieuwe model storten geautoriseerde deelnemers contant geld bij een broker-dealer. Deze zet het vervolgens om in Bitcoin en slaat het op bij bewaarder Coinbase Custody.

Sterkere beleggers bescherming

Het nieuwe model heeft een aantal voordelen. Volgens BlackRock biedt het een betere weerstand tegen marktmanipulatie. Het is gebleken dat dit een belangrijk punt is.

Zeker aangezien de SEC dit lang als reden heeft gebruikt om spot Bitcoin ETF aanvragen af te wijzen. Daarnaast biedt het nieuwe ETF model ook een sterke beleggers bescherming.

Ook moet het de transactiekosten verlagen en de eenvoud en harmonisatie in het bredere Bitcoin ETF ecosysteem verbeteren. Het risico verschuift van de AP naar de market makers.

Game-changer Wall Street banken bij goedkeuring

BlackRock en Gary Gensler hebben onlangs voor de derde keer een ontmoeting gehad met de SEC. Deze ontmoetingen zijn cruciaal voor de goedkeuring van hun aanvraag.

Als de SEC het model goedkeurt, kan dit een game-changer zijn voor Wall Street banken. Veel van deze banken kunnen vanwege strenge regelgeving zelf geen Bitcoin houden.

Ook andere bedrijven in afwachting

Naast BlackRock wachten ook andere financiële bedrijven op de beslissing van de SEC. Dit zijn onder andere Grayscale, Bitwise en VanEck.

Deze ontwikkeling van BlackRock kan de manier waarop grote financiële instellingen met Bitcoin en andere cryptocurrencies omgaan fundamenteel veranderen.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.