Investeren

NFT’s verkopen voor miljoenen, maar hoe vind je die diamand?

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Met een niet-fungibel token(NFT)-gebaseerd digitaal kunstwerk dat voor USD 69,35 miljoen wordt verkocht, zou het je vergeven zijn om aan te nemen dat de meeste NFT’s een klein – of groot – fortuin waard zijn. Voor elke NFT van miljoenen dollars worden echter honderden, zo niet duizenden obscure tokens verkocht voor bescheiden bedragen.

Dit roept een belangrijke vraag op: met zoveel NFT’s die de markt overspoelen, hoe kan een potentiële koper de ‘inherente’ waarde van een niet-fungibel token beoordelen en evalueren welke soorten NFT het meest waarschijnlijk veel waard zullen zijn?

Speciale NFT-analisten zeiden dat, hoewel er evenveel rechtvaardiging is om NFT’s te verkopen voor hoge (of lage) prijzen als fysieke kunstwerken of verzamelobjecten, het modelleren van hun ‘fundamentele’ waarde alsof het aandelen zijn ongelooflijk beladen is. Tegelijkertijd zouden de meeste experts verwachten dat er vroeg of laat een NFT-marktcrash zal plaatsvinden.

NFT is in het oog van de toeschouwer

Volgens Mason Nystrom van Messari zal de potentiële waarde van een niet-fungibel token waarschijnlijk variëren afhankelijk van de categorie en vervolgens wat het vertegenwoordigt. “Als het NFT een kunstwerk of verzamelobject is, dan is de waarde wat de markt vraagt. NFT’s die kunnen worden gebruikt in games om prijzen te winnen zoals Sorare [een digitaal verzamelvoetbalplatform] hebben handelskaarten en daarmee een element van nut dat gewaardeerd kan worden,’’ vertelde Nystrom. Bovendien merkte Nystrom ook op dat NFT’s die financiële producten vertegenwoordigen, zoals Nori’s Carbon Removal Credits, op dezelfde manier kunnen worden geprijsd als bestaande producten.

Als het gaat om prijzen – of het voorspellen van de toekomstige prijs van – NFT-kunstwerken of verzamelobjecten, is het erg moeilijk om te zeggen welke specifieke NFT’s uiteindelijk een hoge waarde zullen aantrekken. Frederik Haga, analist bij Dune Analytics, zei: “Sommige mensen verdienen hun brood met het kopen en verkopen van kunst en ik denk niet dat daar ook voor NFT’s een reden voor is om dat niet te doen. Ik denk echter wel dat het eerlijk is om te zeggen dat het moeilijker is om een model te maken voor de ‘onderliggende’ waarde van een NFT dan bijvoorbeeld een aandeel of token.”

Ervan uitgaande dat de maker van een NFT al een gerespecteerde kunstenaar is (of gewoon een beroemde beroemdheid), kan het redelijk zijn om aan te nemen dat het een hoge prijs zal eisen. Voorspellen of de prijs in de toekomst hoger zal stijgen is waarschijnlijk bijna onmogelijk, terwijl het ook erg moeilijk is om te voorspellen welke specifieke NFT van een beroemde kunstenaar of maker uiteindelijk de meest waardevolle zal zijn.

“Hoewel Picasso’s leven relatief gedocumenteerd is, is er weinig bewijs dat suggereert dat hij zijn meest waardevolle schilderijen heeft bewaard. Dus zelfs kunstenaars zelf zijn niet altijd in staat om te bepalen welke stukken de meeste waarde zullen krijgen,” aldus Mason Nystrom.

Voor AJBell (financieel analist Laith Khalaf) mogen artwork NFT’s alleen worden gekocht omdat het betrokken werk artistieke waarde heeft voor de koper, en niet vanwege mogelijke toekomstige winst. Hij zei: “Zoals bij elke aankoop moeten consumenten overwegen of ze waar voor hun geld krijgen, in termen van wat het NFT hen waard is, maar ik zou er niet op wedden dat ze het met winst kunnen verkopen. Dat betekent niet dat je mogelijke winst niet in overweging moet nemen. Mogelijke winst zal enkel niet de primaire motivatie moeten zijn voor een aankoop.

NFT-ecosystemen

Zoals Mason Nystrom toevoegde, is kunst inherent subjectief: “Het bezit geen kasstromen, noch verstandige statistieken voor waardering, wat indexering een waardevolle portefeuillestrategie maakt.” Aan de andere kant suggereerde hij dat het mogelijk zou kunnen zijn om een redelijke schatting te maken van native tokens die behoren tot belangrijke NFT-platforms.

“Voor andere NFT’s is het misschien gemakkelijker om in te zetten op NFT-ecosystemen (tokens die de NFT-markt faciliteren vanuit infrastructuur) of consumentenstandpunt. Verschillende NFT-marktplaatsen of NFT-liquiditeitsprotocollen die tokens bezitten, bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om te wedden op het succes van NFT’s zonder individuele NFT’s te hoeven kopen,” zei hij. Nystrom vermoedt dat, zelfs als NFT’s procentueel beter presteren dan NFT-platform/protocoltokens, platformtokens meer van de waarde van deze markt zullen vangen.

 Korte termijn crash, groei op lange termijn

De meeste analisten lijken het erover eens te zijn dat de NFT-sector op dit moment in enorme hoeveelheden hype is verwikkeld, en dat als gevolg daarvan een aanzienlijk deel van de NFT’s waarschijnlijk op een bepaald moment in prijs zal dalen.

“Onmogelijk om te zeggen wanneer, maar er komt waarschijnlijk een crash aan. Er is op dit moment veel te veel hype, dus veel van de dingen die we nu voor 100s ETH zien verkopen, zullen ongetwijfeld in prijs crashen”, aldus Frederik Haga.

Of de markt na de grote crash zal verdwijnen of stabiliseren zijn de verschillende crypto-experts het nog niet over eens.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.