Investeren

  NFT’s verkopen voor miljoenen, maar hoe vind je die diamand?

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Met een niet-fungibel token(NFT)-gebaseerd digitaal kunstwerk dat voor USD 69,35 miljoen wordt verkocht, zou het je vergeven zijn om aan te nemen dat de meeste NFT’s een klein – of groot – fortuin waard zijn. Voor elke NFT van miljoenen dollars worden echter honderden, zo niet duizenden obscure tokens verkocht voor bescheiden bedragen.

  Dit roept een belangrijke vraag op: met zoveel NFT’s die de markt overspoelen, hoe kan een potentiële koper de ‘inherente’ waarde van een niet-fungibel token beoordelen en evalueren welke soorten NFT het meest waarschijnlijk veel waard zullen zijn?

  Speciale NFT-analisten zeiden dat, hoewel er evenveel rechtvaardiging is om NFT’s te verkopen voor hoge (of lage) prijzen als fysieke kunstwerken of verzamelobjecten, het modelleren van hun ‘fundamentele’ waarde alsof het aandelen zijn ongelooflijk beladen is. Tegelijkertijd zouden de meeste experts verwachten dat er vroeg of laat een NFT-marktcrash zal plaatsvinden.

  NFT is in het oog van de toeschouwer

  Volgens Mason Nystrom van Messari zal de potentiële waarde van een niet-fungibel token waarschijnlijk variëren afhankelijk van de categorie en vervolgens wat het vertegenwoordigt. “Als het NFT een kunstwerk of verzamelobject is, dan is de waarde wat de markt vraagt. NFT’s die kunnen worden gebruikt in games om prijzen te winnen zoals Sorare [een digitaal verzamelvoetbalplatform] hebben handelskaarten en daarmee een element van nut dat gewaardeerd kan worden,’’ vertelde Nystrom. Bovendien merkte Nystrom ook op dat NFT’s die financiële producten vertegenwoordigen, zoals Nori’s Carbon Removal Credits, op dezelfde manier kunnen worden geprijsd als bestaande producten.

  Als het gaat om prijzen – of het voorspellen van de toekomstige prijs van – NFT-kunstwerken of verzamelobjecten, is het erg moeilijk om te zeggen welke specifieke NFT’s uiteindelijk een hoge waarde zullen aantrekken. Frederik Haga, analist bij Dune Analytics, zei: “Sommige mensen verdienen hun brood met het kopen en verkopen van kunst en ik denk niet dat daar ook voor NFT’s een reden voor is om dat niet te doen. Ik denk echter wel dat het eerlijk is om te zeggen dat het moeilijker is om een model te maken voor de ‘onderliggende’ waarde van een NFT dan bijvoorbeeld een aandeel of token.”

  Ervan uitgaande dat de maker van een NFT al een gerespecteerde kunstenaar is (of gewoon een beroemde beroemdheid), kan het redelijk zijn om aan te nemen dat het een hoge prijs zal eisen. Voorspellen of de prijs in de toekomst hoger zal stijgen is waarschijnlijk bijna onmogelijk, terwijl het ook erg moeilijk is om te voorspellen welke specifieke NFT van een beroemde kunstenaar of maker uiteindelijk de meest waardevolle zal zijn.

  “Hoewel Picasso’s leven relatief gedocumenteerd is, is er weinig bewijs dat suggereert dat hij zijn meest waardevolle schilderijen heeft bewaard. Dus zelfs kunstenaars zelf zijn niet altijd in staat om te bepalen welke stukken de meeste waarde zullen krijgen,” aldus Mason Nystrom.

  Voor AJBell (financieel analist Laith Khalaf) mogen artwork NFT’s alleen worden gekocht omdat het betrokken werk artistieke waarde heeft voor de koper, en niet vanwege mogelijke toekomstige winst. Hij zei: “Zoals bij elke aankoop moeten consumenten overwegen of ze waar voor hun geld krijgen, in termen van wat het NFT hen waard is, maar ik zou er niet op wedden dat ze het met winst kunnen verkopen. Dat betekent niet dat je mogelijke winst niet in overweging moet nemen. Mogelijke winst zal enkel niet de primaire motivatie moeten zijn voor een aankoop.

  NFT-ecosystemen

  Zoals Mason Nystrom toevoegde, is kunst inherent subjectief: “Het bezit geen kasstromen, noch verstandige statistieken voor waardering, wat indexering een waardevolle portefeuillestrategie maakt.” Aan de andere kant suggereerde hij dat het mogelijk zou kunnen zijn om een redelijke schatting te maken van native tokens die behoren tot belangrijke NFT-platforms.

  “Voor andere NFT’s is het misschien gemakkelijker om in te zetten op NFT-ecosystemen (tokens die de NFT-markt faciliteren vanuit infrastructuur) of consumentenstandpunt. Verschillende NFT-marktplaatsen of NFT-liquiditeitsprotocollen die tokens bezitten, bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid om te wedden op het succes van NFT’s zonder individuele NFT’s te hoeven kopen,” zei hij. Nystrom vermoedt dat, zelfs als NFT’s procentueel beter presteren dan NFT-platform/protocoltokens, platformtokens meer van de waarde van deze markt zullen vangen.

   Korte termijn crash, groei op lange termijn

  De meeste analisten lijken het erover eens te zijn dat de NFT-sector op dit moment in enorme hoeveelheden hype is verwikkeld, en dat als gevolg daarvan een aanzienlijk deel van de NFT’s waarschijnlijk op een bepaald moment in prijs zal dalen.

  “Onmogelijk om te zeggen wanneer, maar er komt waarschijnlijk een crash aan. Er is op dit moment veel te veel hype, dus veel van de dingen die we nu voor 100s ETH zien verkopen, zullen ongetwijfeld in prijs crashen”, aldus Frederik Haga.

  Of de markt na de grote crash zal verdwijnen of stabiliseren zijn de verschillende crypto-experts het nog niet over eens.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  VN ontwikkelingsprogramma investeert in blockchain educatie voor 22.000 medewerkers

  Femke Wassink

  dec. 1, 2023

  Leestijd: 2 min

  Het UNDP staat bekend om zijn strijd tegen armoede in meer dan 170 landen. De organisatie wil 22.000 medewerkers scholen in de blockchain technologie.

  *
  Nieuws

  Breaking: Coinbase omarmt Bitcoin Lightning Network

  Redactie

  sep. 13, 2023

  Leestijd: 2 min

  Een flinke doorbraak in de wereld van crypto. Als één van de grootste crypto exchanges heeft Coinbase recent aangekondigd het Lightning Network te zullen integreren.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.