Crypto nieuws

Nic Carter gelooft dat Bitcoin het geesteskind is van de NSA

Redactie

2023-09-22

Leestijd: 2 minuten

*

De theorie die beweert dat de Amerikaanse National Security Agency Bitcoin heeft gecreëerd, wint opnieuw aan populariteit. Fervent Bitcoin voorstander Nic Carter verdubbeld zijn steun voor deze 10 jaar oude speculatie.

10 jaar oude theorie herleeft

Recent zorgde een bericht van Iris Energy voor een opleving van deze theorie. Mede-oprichter Daniel Roberts deelde screenshots van een document uit 1996 getiteld "How to Make a Mint: The Cryptography of Anonymous Electronic Cash".

Dit document besprak als één van de eerste een systeem dat vergelijkbaar is met Bitcoin. Hierbij wordt gebruik gemaakt van openbare sleutel cryptografie. Dit is een techniek om anonieme betalingen mogelijk te maken zonder identiteit te onthullen.

Het onderzoek was "voorbereid door medewerkers van de NSA."

"Bitcoin lab leak hypothesis"

Op 21 september uitte Nic Carter van Castle Island Ventures opnieuw zijn overtuiging over deze theorie.

"Ik geloof hier daadwerkelijk in. Ik noem het de Bitcoin lab leak hypothesis. Het zou kunnen dat dit een intern R&D project was dat te waardevol werd bevonden om onbenut te blijven. Een onderzoeker zou het dan stiekem kunnen hebben vrijgegeven."

Bitcoin als monetair biowapen

Het is niet de eerste keer dat Carter deze theorie oppert. Al in 2020 speculeerde hij of Bitcoin mogelijk door NSA cryptografen was geschreven als een soort monetair biowapen.

Maar Carter schept ook duidelijkheid. Hij zegt dat zelfs als de NSA betrokken was, dat niet betekent dat ze een achterdeur in de Bitcoin code hebben ingebouwd.

Tatsuaki Okamoto of Satoshi Nakamoto?

Sommige lezers van het document zagen een mogelijke link tussen één van de cryptografie experts die werd genoemd in het document uit 1996. Tatsuaki Okamoto en zijn pseudoniem Satoshi Nakamoto. De mysterieuze bedenker van Bitcoin.

Carter reageerde daarop:

"Misschien is de naam als inspiratie gebruikt voor Satoshi. Het is niet echt een cruciaal onderdeel van de theorie."

Andere theorieën

Matthew Pines is directeur inlichtingen bij cybersecurity bedrijf Krebs Stamos. Hij gelooft meer in een samenwerking tussen NSA experts en zogenaamde cypherpunk nerds.

Voormalig executive bij Goldman Sachs Raoul Pal deelde eerder dit jaar zijn eigen theorie. Hij suggereert dat de regeringen van de VS en het VK achter Bitcoin zouden zitten. Of deze theorieën waar zijn of niet, ze blijven fascineren.

Voormalig NSA crypt0 analist Jeff Man merkte op dat zelfs als ze het deden, we waarschijnlijk nooit het echte verhaal achter Bitcoin zullen kennen. Tenminste niet tot op het moment dat het er niet meer toe doet.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.