Crypto nieuws

Cristiano Ronaldo aangeklaagd voor promoten Binance en niet-geregistreerde effecten

Femke Wassink

2023-11-29

Leestijd: 2 minuten

*

Voetbalster Cristiano Ronaldo ligt onder vuur door een collectieve rechtszaak. Deze beschuldiging komt na zijn promotie van de crypto exchange Binance.

Niet-geregistreerde effecten

Het document is ingediend op 27 november bij een federale rechtbank in Florida. Hierin wordt beweerd dat de wereldberoemde voetballer Christiano Ronaldo:

"heeft bijgedragen aan en/of actief heeft deelgenomen aan het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten in samenwerking met Binance."

Samenwerking Binance en Ronaldo voor NTF

Binance ging halverwege 2022 een meerjarige samenwerking aan met Ronaldo. Dit om een reeks van zijn eigen NFT te promoten. 3 daarvan zijn direct verbonden aan Binance.

De klacht stelt dat gebruikers die zich inschreven voor Ronaldo's NFT waarschijnlijk ook Binance zouden gebruiken voor andere doeleinden.

Volgens de aanklagers zou dat gaan om het investeren in wat volgens hen niet-geregistreerde effecten zijn. Waaronder de BNB en rendementsprogramma's van Binance.

Bereik van 850 miljoen volgers

De recentelijke aanklacht tegen Christiano Ronaldo stelt ook:

"De promoties hebben geholpen bij het aantrekken van investeringen in niet-geregistreerde effecten door zijn miljoenen volgers aan te moedigen om te investeren via Binance."

Ronaldo's invloed en bereik maakten hem een sleutelfiguur in de groeiende populariteit van Binance. De stervoetballer heeft 850 miljoen volgers op sociale media.

In de week die volgde op de initiële verkoop van de NFT's, werd er een toename van 500% in zoekopdrachten voor Binance gemeld.

"Ronaldo wist dit of had dit moeten weten"

De aanklagers beweren dat Ronaldo wist of had moeten weten dat "Binance niet-geregistreerde crypto effecten verkoopt."

Zij vinden dat Ronaldo op de hoogte kon zijn gezien zijn "investeringservaring en uitgebreide middelen om externe adviseurs in te schakelen."

De rechtszaak verwijst naar richtlijnen van de Amerikaanse SEC. De commissie waarschuwt dat beroemdheden betalingen voor het promoten van cryptocurrencies moeten onthullen.

Ronaldo zou dit volgens de klacht niet hebben gedaan.

Schadevergoeding en dekking juridische kosten

De eisers in de collectieve rechtszaak zijn Michael Sizemore, Mikey Vongdara en Gordon Lewis. Zij eisen schadevergoeding en dekking van juridische kosten.

Ondertussen hebben Binance en oprichter Changpeng Zhao toegegeven schuldig te zijn. Zij hebben een schikking van $4,3 miljard betaald aan de Amerikaanse overheid.

Dit voor overtredingen van de anti-witwas wetgeving en het runnen van een niet-geregistreerde geldtransactie onderneming.

5 jaar compliance monitoring voor Binance

Zhao is als CEO afgetreden en kan tot 18 maanden gevangenisstraf krijgen. Binance heeft ingestemd met maximaal 5 jaar compliance monitoring.

Dit wordt uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie en Financiën. De SEC heeft Binance ook aangeklaagd voor het verkopen van niet-geregistreerde effecten.

De commissie onderzoekt momenteel of Binance klanten fondsen heeft misbruikt.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.