Crypto nieuws

Dencun upgrade Ethereum: doorbraak voor schaalbaarheid en kostenverlaging

Redactie

2024-02-02

Leestijd: 2 minuten

*

Ontwikkelaars hebben aangekondigd dat de tests voor de langverwachte Dencun upgrade van Ethereum "zeer goed" zijn verlopen. De update belooft een revolutie teweeg te brengen.

Nieuw proces: Proto danksharding

De upgrade belooft de schaalbaarheid en de transactiekosten aanzienlijk te verlagen. Het gaat om layer-2 netwerken door middel van een proces genaamd proto-danksharding.

Op donderdag 8 februari plannen Ethereum ontwikkelaars de lancering datum om de Dencun upgrade op het hoofdnetwerk vast te stellen.

Deze update omvat meerdere Ethereum Improvement Proposals of EIPs. Inclusief proto-danksharding. Dit proces moet de transactiekosten op layer-2's drastisch verlagen.

Succesvolle tests

 Tim Beiko zei dat tests indrukwekkende resultaten lieten zien. Hij benadrukte de succesvolle Sepolia-fork op 30 januari en de upgrade van het Holesky-testnet op 7 februari.

De Dencun-upgrade introduceert significante wijzigingen in de consensus- en uitvoeringslagen van Ethereum. Dit was te lezen in een blog van Ethereum op 24 januari.

Deze upgrade volgt op de Shapella-upgrade van vorig jaar. Deze werd uitgevoerd op het Ethereum-hoofdnet op 12 april 2023. Die upgrade maakte het on-staken van Ether mogelijk.

Tijdstip voor hoofdnetwerk fork bepalen

De Shapella-upgrade werd gezien als cruciaal om meer institutionele investeerders naar Ethereum te trekken. Ontwikkelaar Tim Beiko van Ethereum liet tevens het volgende weten:

"Als alles er goed uitziet, kiezen we volgende week tijdens de ACDC [All Core Developers Call] een tijdstip voor de hoofdnetwerk fork."

De volgende ACDC-call is gepland voor eind volgende week. Christine Kim is vicepresident onderzoek bij Galaxy Digital. Zij schat de kans op een Dencun-hoofdnetwerk activatie tegen eind maart op 80%. Ze denkt dat de kans 40% is dat Dencun eind februari live gaat.

Langverwachte verbetering?

De Dencun netwerkupgrade werd op 17 januari geactiveerd op het Goerli-testnet. Daarbij werden meerdere EIPs geïntroduceerd. Waaronder EIP-4844.

Dit maakt proto-danksharding mogelijk. Dit is een langverwachte verbetering die volgens ontwikkelaars de transactiekosten op Ethereum layer-2 aanzienlijk zal verlagen.

Proto-danksharding moet de kosten voor rollups verminderen. Rollups bundelen transacties en data buiten de keten en dienen een computationeel bewijs in bij de Ethereum-blockchain.

Dit wordt bereikt door data beschikbaarheid goedkoper te maken, mede door een gecompartimenteerde container voor data genaamd blobs te introduceren.

De Dencun-upgrade belooft niet alleen de kosten te verlagen, maar ook de weg te effenen voor meer innovatie en adoptie op de lange termijn.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.