Investeren

Nieuw WWF-project om NFT’s te gebruiken om dieren te redden

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Terwijl sommige sceptici niet-fungibele tokens (NFT’s) bekritiseren vanwege hun vermeende koolstofvoetafdruk, is er een ongewoon partnerschap ontstaan.

Deze keer werkt Carbonbase samen met de Panda Labs-divisie van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Carbonbase is een in Hong Kong gevestigde greentech-start-up die gebruik maakt van opkomende technologieën om emissies voor individuen en ondernemingen te verminderen. Carbonbase en het WWF werken samen om een marktplaats te lanceren voor zeldzame digitale verzamelobjecten. Dit geheel wordt ook wel Project Ark genoemd. Het werd deze maand gelanceerd en heeft als doel ‘’dieren te redden en de biodiversiteit te beschermen door middel van verzamelobjecten die het waard zijn om te worden gered’’. Kunstenaars en kopers kunnen hier worden verbonden met als doel internationale NGO’s en lokale gemeenschappen te ondersteunen.

De NFTs-verkoop wordt gebruikt om crowdfundingcampagnes voor projecten te vormen, waarbij het grootste deel van de opbrengst naar de instandhoudingsinspanningen gaat en de rest naar de kunstenaars en het platform. Kopers weten precies waar hun geld naartoe gaat en welke impact het heeft. Dit komt omdat er een rapport wordt gemaakt voor elke voltooide campagne, aldus het team. Ondertussen hopen de samenwerkende organisaties toegang te krijgen tot nieuwe financiering.

Het eerste project

Het eerste project is opgezet met WWF Romania, een onderdeel van Panda Labs, met het idee om ‘’zowel een lokaal als internationaal perspectief te hebben. Er moest een Proof of Concept tot leven worden gebracht en vervolgens moet dat een model bieden dat kan worden gebruikt voor andere locaties en andere schalen.’’

‘’Voor degenen onder ons, die in een natuurlijke hotspot wonen en werken, is het altijd een kwestie van hoe we de lokale bevolking in staat kunnen stellen om natuurbeschermers te worden’’, zei Oana Mondoc. Hij is Community and Innovation Specialist voor WWF Romania. ‘’Daarom willen we verschillende mechanismen proberen om de meeste voordelen te richten op gemeenschappen in de fontlinie, om verantwoord gebruik van middelen te stimuleren totdat het de nieuwe norm wordt. […] Ik zie Project Ark als een transparante pijpleiding voor motivatie en impact om sneller en met minder intermediairs te stromen.’’

Ondertussen vertelde Projectmanager bij Project Ark, Mihai Hrimiuc, dat het team de gemiddelde uitstoot voor de campagne al heeft berekend. Deze uitstoot komt neer op ongeveer 30 ton CO2 waarvan ze emissies voor 100 t zullen kopen. Hierdoor blijft het project niet alleen neutraal maar wordt het ook nog eens CO2-negatief.

NFT eieren

In dit stadium ligt de focus van dit proefproject op het verbeteren van de bestaande instandhoudingsinspanningen in de Karpatenbossen van Roemenië. Immers Roemenië is de thuisbasis van wolven, beren, lynxen en de bedreigde Europese bizons.

Je hoort mensen ook wel zeggen dat het proefproject van de Ark NFT-eieren verkoopt om hun doelen te bereiken. Het beperkte aantal aangeboden eieren wordt beschreven als sierlijk, 3D en komt in vier lagen: brons, zilver, goud en platina. De eieren worden ook geleverd met originele muziek, met traditionele Roemeense instrumenten om ‘’de plaats van het project te behouden’’, aldus Hrimiuc.

Voor de eerste partnerschapscampagne zullen ze vervolgens Carbonbase-oprichter Max Song proberen zoveel mogelijk op te halen. Als ze succesvol zijn dan zullen de eieren uitkomen. Dit betekent dat het een beloning zal activeren voor iedereen die betrokken is bij het project in de vorm van bonus NFT’s, die lokale bedreigde dierenbeelden en unieke kunstwerken vertegenwoordigen.

In beide gevallen is WWF Panda Labs nog maar het begin, zei Hrimiuc, omdat ze het model samen met andere NFO’s willen uitbreiden naar andere locaties van WWF. Project Ark werkt al samen met 20 kunstenaars voor de eerste campagne, met een wachtlijst van nog eens zo’n 100 kunstenaars, voegde hij eraan toe.

Ondertussen zei Business Development Advisor bij Carbonbase, Roy Weissbach, dat niet-gespecificeerde luxemerken ‘’geïnteresseerd raken om NFT’s te combineren als onderdeel van hun MVO-activiteiten (maatschappelijk verantwoord ondernemen) die goed werken met Project Ark.’’

In termen van toekomstige samenwerkingen: de bedrijven die ze konden onthullen zijn de Nashulai Massai Conservancy en Wildography.

De toekomst

De toekomstplannen van het project omvatten ook de overgang van de gemeenschap naar een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO). Dit omvat de governance ARK-token. Deze zal worden gebruikt om projecten en kunstenaars te kiezen voor samenwerkingen, evenals het creëren van een schenkingsfonds om grote natuurlijke hulpbronnen op een duurzame manier te ondersteunen zonder afhankelijk te zijn van een regelmatige basisbijdrage.

Het team zei ook dat hun project was geselecteerd voor pitching in de finale voor de onlangs aangekondigde Sound Ventures NFT-uitdaging. Hier presenteerden zij Project Ark en deden zij een interview met de juryleden. Onder deze juryleden waren een aantal erg bekende individuen aanwezig zoals Mark Cuban, Ashton Kutcher, Snoop Dogg en anderen.

Dus ben jij een NFT kunstenaar of een handelaar en wil jij wat bijdragen aan de natuur, de dieren en de biodiversiteit via het WWF? Dan is Project Ark zeker een goede investering.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Crypto zakelijk kopen

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

De wereld van crypto is uitgegroeid tot een grote handelsplaats. Veel mensen investeren in crypto en proberen hier een slaatje uit te slaan. Dit geldt voor veel particulieren, maar ook voor bedrijven.

*
Nieuws

Hoe crypto kopen & investeren in crypto?

Cheval de Vie

aug. 7, 2022

Leestijd: 2 min

Hoe crypto kopen & investeren in crypto als een beginner? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn handige aandachtspunten en tips?

*
Nieuws

Grote Solana Exploit - Ongoing

*

Robin

aug. 2, 2022

1 minuut

BREAKING: Solana wallets worden geconfronteerd met een voortdurende exploit met tot nu toe meer dan $ 5.000.000 gestolen.