Investeren

Nieuw WWF-project om NFT’s te gebruiken om dieren te redden

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Terwijl sommige sceptici niet-fungibele tokens (NFT’s) bekritiseren vanwege hun vermeende koolstofvoetafdruk, is er een ongewoon partnerschap ontstaan.

Deze keer werkt Carbonbase samen met de Panda Labs-divisie van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Carbonbase is een in Hong Kong gevestigde greentech-start-up die gebruik maakt van opkomende technologieën om emissies voor individuen en ondernemingen te verminderen. Carbonbase en het WWF werken samen om een marktplaats te lanceren voor zeldzame digitale verzamelobjecten. Dit geheel wordt ook wel Project Ark genoemd. Het werd deze maand gelanceerd en heeft als doel ‘’dieren te redden en de biodiversiteit te beschermen door middel van verzamelobjecten die het waard zijn om te worden gered’’. Kunstenaars en kopers kunnen hier worden verbonden met als doel internationale NGO’s en lokale gemeenschappen te ondersteunen.

De NFTs-verkoop wordt gebruikt om crowdfundingcampagnes voor projecten te vormen, waarbij het grootste deel van de opbrengst naar de instandhoudingsinspanningen gaat en de rest naar de kunstenaars en het platform. Kopers weten precies waar hun geld naartoe gaat en welke impact het heeft. Dit komt omdat er een rapport wordt gemaakt voor elke voltooide campagne, aldus het team. Ondertussen hopen de samenwerkende organisaties toegang te krijgen tot nieuwe financiering.

Het eerste project

Het eerste project is opgezet met WWF Romania, een onderdeel van Panda Labs, met het idee om ‘’zowel een lokaal als internationaal perspectief te hebben. Er moest een Proof of Concept tot leven worden gebracht en vervolgens moet dat een model bieden dat kan worden gebruikt voor andere locaties en andere schalen.’’

‘’Voor degenen onder ons, die in een natuurlijke hotspot wonen en werken, is het altijd een kwestie van hoe we de lokale bevolking in staat kunnen stellen om natuurbeschermers te worden’’, zei Oana Mondoc. Hij is Community and Innovation Specialist voor WWF Romania. ‘’Daarom willen we verschillende mechanismen proberen om de meeste voordelen te richten op gemeenschappen in de fontlinie, om verantwoord gebruik van middelen te stimuleren totdat het de nieuwe norm wordt. […] Ik zie Project Ark als een transparante pijpleiding voor motivatie en impact om sneller en met minder intermediairs te stromen.’’

Ondertussen vertelde Projectmanager bij Project Ark, Mihai Hrimiuc, dat het team de gemiddelde uitstoot voor de campagne al heeft berekend. Deze uitstoot komt neer op ongeveer 30 ton CO2 waarvan ze emissies voor 100 t zullen kopen. Hierdoor blijft het project niet alleen neutraal maar wordt het ook nog eens CO2-negatief.

NFT eieren

In dit stadium ligt de focus van dit proefproject op het verbeteren van de bestaande instandhoudingsinspanningen in de Karpatenbossen van Roemenië. Immers Roemenië is de thuisbasis van wolven, beren, lynxen en de bedreigde Europese bizons.

Je hoort mensen ook wel zeggen dat het proefproject van de Ark NFT-eieren verkoopt om hun doelen te bereiken. Het beperkte aantal aangeboden eieren wordt beschreven als sierlijk, 3D en komt in vier lagen: brons, zilver, goud en platina. De eieren worden ook geleverd met originele muziek, met traditionele Roemeense instrumenten om ‘’de plaats van het project te behouden’’, aldus Hrimiuc.

Voor de eerste partnerschapscampagne zullen ze vervolgens Carbonbase-oprichter Max Song proberen zoveel mogelijk op te halen. Als ze succesvol zijn dan zullen de eieren uitkomen. Dit betekent dat het een beloning zal activeren voor iedereen die betrokken is bij het project in de vorm van bonus NFT’s, die lokale bedreigde dierenbeelden en unieke kunstwerken vertegenwoordigen.

In beide gevallen is WWF Panda Labs nog maar het begin, zei Hrimiuc, omdat ze het model samen met andere NFO’s willen uitbreiden naar andere locaties van WWF. Project Ark werkt al samen met 20 kunstenaars voor de eerste campagne, met een wachtlijst van nog eens zo’n 100 kunstenaars, voegde hij eraan toe.

Ondertussen zei Business Development Advisor bij Carbonbase, Roy Weissbach, dat niet-gespecificeerde luxemerken ‘’geïnteresseerd raken om NFT’s te combineren als onderdeel van hun MVO-activiteiten (maatschappelijk verantwoord ondernemen) die goed werken met Project Ark.’’

In termen van toekomstige samenwerkingen: de bedrijven die ze konden onthullen zijn de Nashulai Massai Conservancy en Wildography.

De toekomst

De toekomstplannen van het project omvatten ook de overgang van de gemeenschap naar een gedecentraliseerde autonome organisatie (DAO). Dit omvat de governance ARK-token. Deze zal worden gebruikt om projecten en kunstenaars te kiezen voor samenwerkingen, evenals het creëren van een schenkingsfonds om grote natuurlijke hulpbronnen op een duurzame manier te ondersteunen zonder afhankelijk te zijn van een regelmatige basisbijdrage.

Het team zei ook dat hun project was geselecteerd voor pitching in de finale voor de onlangs aangekondigde Sound Ventures NFT-uitdaging. Hier presenteerden zij Project Ark en deden zij een interview met de juryleden. Onder deze juryleden waren een aantal erg bekende individuen aanwezig zoals Mark Cuban, Ashton Kutcher, Snoop Dogg en anderen.

Dus ben jij een NFT kunstenaar of een handelaar en wil jij wat bijdragen aan de natuur, de dieren en de biodiversiteit via het WWF? Dan is Project Ark zeker een goede investering.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.