Crypto nieuws

Nieuwste Bitcoin upgrade Taproot is nu live

admin

Leestijd: 2 minuten

*

Het Bitcoin netwerk domineert het nieuws vandaag. De nieuwste upgrade Taproot is namelijk zojuist geactiveerd. Eén van de meest belangrijke updates sinds 2017. 

Scripting en privacy mogelijkheden

Segregated Witness of “SegWit” staat bekend als de laatste upgrade. Deze werd geïntegreerd om het schaling probleem van Bitcoin aan te kunnen pakken.

Taproot zal de scripting mogelijkheden en privacy voor het Bitcoin netwerk verbeteren. Ook maakt de upgrade Merkelized Abstract Syntax Tree of MAST mogelijk. 

“MAST kan helpen om slimme contracten efficiënter en meer privé te maken. Dat kan door bij de uitgave alleen de relevante delen van het contract vrij te geven.”

De update zal ook Schnorr handtekeningen toevoegen. Deze mogelijkheid maakt transacties met meerdere handtekeningen onleesbaar. Aldus Bitcoin miner Alejandro De La Torre.

3 belangrijke verbeteringen

De vorige SegWit upgrade was vooral gericht op het oplossen van transactie vervalsing. Dat terwijl de schaalbaarheid van het Bitcoin netwerk werd verbeterd.

Taproot richt zich op 3 belangrijke verbeteringen. Namelijk optimalisatie, privacy en slimme contracten. Qua optimalisatie maakt Key and Signature Aggregation het mogelijk om publieke sleutels en sig’s te aggregeren. 

Een voorbeeld. Als een beurs 100 transacties naar 100 mensen stuurt, kunnen ze allemaal publieke sleutels in één sleutel comprimeren. Dat geldt ook voor de handtekeningen.

Uitrol van de upgrade in november

De nieuwe upgrade werd pas in gang gezet nadat op 12 juni een consensus van 90% was bereikt onder de Bitcoin mining knooppunten. De uitrol vind echter pas in november plaats.

Dat terwijl de gebruikers al instemde met de vergrendeling. Het uitstel was bedoeld als testperiode. Verwacht werd dat dit de kans op fouten tijdens de upgrade zou verkleinen.

Verbetering kost wat tijd

Het Bitcoin netwerk heeft diverse soft en hard forks ondergaan. Aangestuurd door de gebruikers. De huidige update zal de mogelijkheden en privacy van het netwerk echter niet in één dag verbeteren.

Het kost wat tijd maar van de voordelen kan jarenlang worden geprofiteerd. Bitcoin programmeur en technisch expert Jimmy Song beaamde dit tijdens een interview.

Cryptocurrency fanaat Anthony Pompliano liet in een tweet weten:

“De Taproot upgrade voor Bitcoin is officieel geactiveerd. Mijn felicitaties en dank gaan uit naar elke ontwikkelaar, miner en Bitcoin gebruiker die dit mogelijk heeft gemaakt.”

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.