Aandelen

    Nog twee Binance Smart Chain-projecten melden incidenten

    Robin Plus

    Leestijd: 2 minuten

    *

    Binance Smart Chain (BSC), gerund door de crypto-uitwisselingsgigant Binance, is opnieuw in heet water beland vanwege de incidenten die zijn projecten hebben opgelopen. Gisteren was het Venus Protocol (XVS), en vandaag Pancake Bunny (BUNNY).

    Venus is een project dat gebouwd is door Binance. Het Binance Labs MOUND vormt het team achter het opbrengstplatform Pancake Bunny. Beide projecten zijn gebouwd op BSC.

    Het verhaal van Venus

    Op 19 mei bracht Venus een incidentrapport uit. Hierin werd het incident beschreven als ‘’een grote reeks marktliquidaties op de XVS-markt’’. Naarmate er meer liquidaties plaatsvinden gaat de prijs omlaag. Het bedrijf legde uit: ‘’door de prijsdaling zullen er weer opnieuw meer liquidaties plaatsvinden. Deze gebeurtenis wordt herhaald totdat deze een bodem bereikt waar er niets meer te liquideren valt.’’

    Op een gegeven moment op 18 mei steeg de XVS-prijs van USD 78,3 naar USD 139,8. De volgende dag daalde de prijs gelijk terug tot USD 43,2.

    Er ging geen geld verloren, aldus het team. “Hoewel er een negatief saldo is als gevolg van de snelle prijsdaling en vereffenaars die ten volle profiteren van de situatie, zal Venus zijn subsidieprogramma inzetten en XVS gebruiken om het systeemtekort te dekken.”

    “Het systeem werkte zoals bedoeld en vereffenaars deden hun werk”, betoogde Joselito Lizarondo, oprichter van Venus Protocol. Hij drong er bij mensen op aan om niet te veel te lenen en “aandacht te besteden aan marktomstandigheden en volatiele schommelingen om ervoor te zorgen dat jouw posities niet worden geliquideerd met vergoedingen.”

    Volgens journalist ‘’Wu Blockchain’’ had Venus eerder vergelijkbare mazen. Ondertussen schreef een onderzoek analist bij The Block (Igor Igamberdiev) dat de manipulatie van de XVS-prijs ‘’resulteerde in USD 200M + DeFi-liquidaties en een USD 100M + van protocol slechte schuld.’’ Dit werd mogelijk gecreëerd door twee afzonderlijke exploiters

    “Deze fondsen hier zijn niet verloren gegaan door degenen die het slachtoffer zouden worden van liquidatie, maar door gewone protocolgebruikers die er geld in storten,” zei Igamberdiev. “Totdat Venus een manier vindt om van de slechte schuld af te komen, is het protocol ondercollateralized, en de bankrun zal een uitdaging zijn.”

    Het verhaal van Pancake Bunny

    Vandaag meldde Pancake Bunny Finance dat ze te lijden hadden onder een economische exploit die de prijs van BUNNY aanviel met behulp van flashleningen, waardoor de prijs kelderde. De prijs daalde plotseling van USD 150,9 naar USD 11,8.

    De hacker gebruikte gedecentraliseerde uitwisseling PancakeSwap om een enorme hoeveelheid Binance-munt (BNB) te lenen. Vervolgens manipuleerde de hacker de prijs van USDT/ BNB en BUNNY / BNB en kreeg “een enorme hoeveelheid” BUNNY via deze flitslening. Hierna dumpten ze alles op de markt en betaalden ze de BNB terug via PancakeSwap, zei het team.

    Ze benadrukten dat geen van de kluizen is geschonden en dat er rapporten zijn met “een onnauwkeurig aantal verliezen”. Sommigen, waaronder Igamberdiev, betoogden dat het verlies meer dan USD 40 miljoen bedroeg.

    Momenteel zijn de bevroren opnames weer beschikbaar. Het team zei ook dat ze werken aan een terugbetalingsplan. “Transacties kunnen niet worden teruggedraaid, maar het BUNNY-team werkt aan een plan om verloren waarde terug te betalen,” zeiden ze .

    Zorgen over kwaliteit

    Dit is niet de eerste (of de tweede) keer dat een BSC-gebaseerd project problemen ondervond, waardoor de Cryptoverse-leden de algehele kwaliteit van BSC-gerelateerde projecten en teams erachter in twijfel trekken.

    Waarnemers uit de industrie suggereren dat het maar al te gebruikelijk werd dat projecten op BSC tapijten waren of werden uitgebuit door hackers.

    Eind april leed Uranium Finance bijvoorbeeld aan een beveiligingslek, zag miljoenen dollars in Ethereum (ETH) in beweging en witgewassen via een populaire privacytool.

    Sinds de lancering in september 2020 is BSC waargenomen als een potentiële concurrent van Ethereum. Een aantal projecten, waaronder enkele gedecentraliseerde financiering (DeFi) projecten, zijn uitgebreid naar BSC of zijn naar het gemigreerd vanuit Ethereum. Dit had hoge kosten als reden.

    Dat gezegd hebbende, lijkt BSC nu steeds meer negatieve aandacht te krijgen vanwege een aantal van haar projecten die met problemen worden geconfronteerd.

    Populaire crypto-analist Hasu beschreef dit als een “dure dag voor BSC-projecten”, en voegde eraan toe dat “copy-paste misschien niet alles is”, wat suggereert (net als wat vele anderen suggereren) dat dit projecten van lage kwaliteit zijn.

    Bovendien beweren sommigen problemen met de keten zelf, waarbij ook opnieuw de gecentraliseerde aspecten van de keten worden besproken.

    “BSC’s bewijs van inzetimplementatie is concurrerend in plaats van coöperatief en aangezien CZ [Changpeng Zhao, CEO van Binance] beweert dat de meeste protocolcontrole er een verhoogde stimulans is van netwerkdeelnemers om “de uiteindelijke baas te verslaan”, betoogde Chief Operating Officer bij AltMarket Bryce Weiner.

    Een commentator beweerde een BSC-knooppunt te runnen en verklaarde dat het “netwerk constant ongecontroleerd smeedt”, met ongeveer vijf gevorkte blokken die bij elk blok komen dat deel uitmaakt van de hoofdketen. “Verschillende validators draaien sub-par hardware en kunnen de rest van het netwerk niet bijhouden”, aldus Crypto Ultron.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

    Redactie

    apr. 10, 2024

    Leestijd: 2 min

    EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

    *
    Nieuws

    Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

    Redactie

    apr. 19, 2024

    Leestijd: 2 min

    Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

    *
    Nieuws

    Arkham top 5 crypto bezitters omvat $3,5 miljard: 35% is onbereikbaar

    Femke Wassink

    apr. 16, 2024

    Leestijd: 2 min

    Een recente update van het Arkham dashboard werpt licht op de bezittingen van enkele van de rijkste crypto houders ter wereld die hun rijkdom hebben geverifieerd via de blockchain.