Crypto nieuws

ZachXBT vindt groot deel van $177K gestolen NFT opbrengsten terug na onderzoek

Femke Wassink

2024-02-25

Leestijd: 2 minuten

*

Anonieme blockchain onderzoeker ZachXBT heeft na een zoektocht van 9 maanden het merendeel van de opbrengsten van een gestolen DeGods NFT teruggevonden.

Nummer #3251

ZachXBT heeft de gestolen DeGods NFT gevonden en teruggegeven aan het slachtoffer. Deze zeldzame NFT werd in mei 2023 ontvreemd na een phishing-aanval.

Daarbij werd de digitale wallet van de oorspronkelijke houder van de NFT leeggeroofd.

Op 24 februari deelde ZachXBT met zijn 505.200 volgers dat de gestolen NFT met nummer #3251 verkocht was voor 99 Ethereum. De waarde bedraagt circa $177.000.

"Ik ben blij te kunnen melden dat ik een aanzienlijk deel van de gestolen fondsen heb kunnen terughalen. Deze zijn teruggegeven aan het slachtoffer."

Succesverhaal

Het slachtoffer had zich in mei 2023 tot ZachXBT gewend in de hoop zijn digitale kunst terug te kunnen krijgen. Dat was kort nadat deze ontdekte dat zijn wallet was geplunderd.

De onderzoeken van ZachXBT variëren in lengte. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de zaak. Daarbij maakt hij vaak gebruik van eenvoudige diagrammen.

Dit om zijn volgers te tonen hoe de phishing aanvallen plaatsvonden en hoe de beweging van fondsen te volgen zijn. Zelfs door crypto mixers heen. In een verklaring zegt ZachXBT:

"Herstel kan een langdurig proces zijn, maar het gebeurt. Ik deel deze verhalen altijd graag."

Pro bono onderzoekswerk

ZachXBT heeft ook aangekondigd dat hij binnenkort zal stoppen met zijn pro bono blockchain onderzoekswerk. Dit na reacties van gefrustreerde X gebruikers.

Deze groep gebruikers waren boos omdat hij hen niet had geholpen hun gestolen crypto terug te krijgen. Dit ondanks dat hij herhaaldelijk aangaf deze dienst gratis aan te bieden.

"Dit is precies waarom ik binnenkort stop met al mijn werk voor het publieke goed."

Prominente rol voor ZachXBT

ZachXBT heeft een prominente rol gespeeld in diverse gebieden van de crypto industrie. Mede door individuen en autoriteiten te helpen bij het ontcijferen van crypto-misdaden.

In oktober 2022 werd duidelijk dat zelfs de Franse autoriteiten ZachXBT's onderzoek gebruikten om fraudeurs achter de diefstal van $2,5 miljoen aan NFT's te vangen.

Adjunct-hoofd van Frankrijks cyber eenheid Christophe Durand vertelde de AFP dat ze op de hoogte raakten van het incident na het volgen van een onderzoek van ZachXBT.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.