Crypto nieuws

Groen licht collectieve rechtszaak: Silvergate Bank mogelijk helpende hand in FTX fraude

Redactie

2024-03-22

Leestijd: 2 minuten

*

Silvergate Bank is geconfronteerd met een gerechtelijke uitdaging. Een federale rechter geeft groen licht voor een rechtszaak tegen de bank met betrekking tot FTX fraude.

Onder vuur

Silvergate Bank was ooit een grote steunpilaar voor crypto gerelateerde transacties.

De bank ligt nu onder vuur. Gebruikers van FTX beweren dat de bank een handje heeft geholpen bij fraude binnen de exchange en het daaraan verbonden Alameda Research.

Op 20 maart wees het federale hof in San Diego het verzoek tot seponering van Silvergate af. Dit betekent dat de bank zich nu moet verdedigen tegen een groepsvordering.

De vordering beweert dat Silvergate op de hoogte was van de frauduleuze activiteiten binnen FTX. Het profiteerde desondanks van de situatie, ten koste van de FTX-gebruikers.

Silvergate Bank ontkent

De relatie tussen de bank en het crypto bedrijf wordt onder de loep genomen. Silvergate was niet zomaar een bank voor FTX en Alameda. De instelling speelde een cruciale rol.

De bank verwerkte en accepteerde de klantengelden van de gebruikers van het inmiddels failliete FTX van Sam Bankman-Fried. Dit droeg uiteindelijk bij aan de problemen.

Van $7,6 miljoen naar $75,5 miljoen

Fascinerend is het bedrag dat ermee gemoeid is. Voordat het FTX bankierde, genereerde Silvergate jaarlijks $7,6 miljoen. Na hun samenwerking met de exchange schoot dit omhoog.

Silvergate Bank noteerde tijdens de samenwerking jaarlijks $75,5 miljoen. Dit onderstreept de enorme financiële belangen die gemoeid zijn de fraude binnen crypto exchange FTX.

Deze zaak werpt licht op de verantwoordelijkheid van banken binnen de industrie. Silvergate Bank zegt niet verantwoordelijk te zijn geweest voor het toezicht op de klantengelden.

Het argument werd door de rechter afgewezen. Silvergate zegt dat FTX een andere bank zou vinden als zij de transfers weigerde. De rechter bestempeld dit als "zeer speculatief."

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.