Crypto nieuws

Ontslag Sam Altman OpenAI: Emmett Shear nieuwe CEO

Redactie

2023-11-20

Leestijd: 2 minuten

*

Op 17 november maakte OpenAI bekend dat CEO Sam Altman onverwacht ontslagen was. Twee dagen later op 19 november, werd dit nog eens bevestigd met de aanstelling van Twitch mede-oprichter Emmett Shear als nieuwe CEO.

Ontslag Sam Altman: wat is er gebeurd?

In de dagen tussen 17 en 19 november was de tech-wereld in rep en roer. Collega's staan aan de zijde van Sam Altman. Na de aankondiging van het onverwachte vertrek van Altman, neemt ook Greg Brockman ontslag. Hij is de mede-oprichter en president van OpenAI.

Het bestuur van OpenAI overwoog om Sam Altman weer aan te stellen. Dit door de hevige publieke reacties van de aandeelhouders.

Donderdag 16 november

Op 16 november stuurde Ilya Sutskever een bericht naar Sam Altman. Hij is hoofdwetenschapper bij OpenAI. In het bericht aan Altman gaf Sutskever aan dat hij een vergadering wilde plannen voor de volgende dag. CTO Mira Murati wist toen al dat Altman ontslagen zou worden.

Vrijdag 17 november

Brockman werd geïnformeerd over Altmans ontslag. OpenAI publiceerde vervolgens een blogpost waarin stond dat Altman ontslagen was omdat hij "niet consistent open was in zijn communicatie met het bestuur". Murati nam tijdelijk de rol van CEO op zich.

Microsoft is de grootste investeerder en partner van OpenAI. Het bedrijf gaf een verklaring uit over Altmans vertrek. CEO Satya Nadella probeerde de markt gerust te stellen door te zeggen dat dit geen grote impact zou hebben op hun partnerschap.

Vervolgens heeft Brockman op 17 november zijn eigen ontslag aangekondigd.

Zaterdag 18 november

Brad Lightcap zei dat het ontslag van Altman een verrassing kwam voor het management. Lightcap is operationeel directeur bij OpenAI. Media zeggen dat Altman al gesprekken had met investeerders over een nieuw AI-project, met de verwachting dat Brockman ook mee zou doen.

Zondag19 november

Nieuwberichten meldde dat Microsoft een bestuurszetel zocht bij OpenAI. Dat terwijl intern druk werd uitgeoefend om Sam Altman terug te brengen als CEO. Uiteindelijk werd Emmett Shear aangesteld als de nieuwe CEO.

Dat terwijl Murati plannen had om zowel Sam Altman als Greg Brockman in hun respectievelijke rollen te herstellen.

Altman's Worldcoin schommelt

Het token van Sam Altman’s eye-scanning-ID project schommelt na het nieuws over zijn ontslag bij OpenAI. WLD piekte op 16 november met een waarde van $2,48. Op 17 november begon een snelle daling naar bijna $1,84.

Worldcoin herstelde zich snel en zag een stijging van 12% in de afgelopen 24 uur. Het beleefde een tussentijdse piek van $2,54 tijdens de Aziatische handelsuren op maandagochtend. Het zakte naar $2,30 toen bekend werd dat Emmett Shear Altman zou vervangen als CEO.

Worldcoin staat los van OpenAI

Het interessante is dat Worldcoin van Altman losstaat van OpenAI. Toch kwam de initiële rebound van WLD nadat bericht werd dat een groep leidinggevenden en investeerders van OpenAI probeerden om Altman terug te krijgen als CEO.

Worldcoin profileert zich als een digitaal identiteitsplatform. Het heeft de ambitie om een World-ID en financieel systeem op te zetten. Dit met behulp van retina-scan technologie om mensen te authenticeren. Dit wordt steeds relevanter in de tijd van opkomende AI-technologie.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.