Crypto nieuws

Ook Amerikaanse staat Vermont onderwerpt Celsius aan een onderzoek

Cheval de Vie

2022-07-13

Leestijd: 2 minuten

*

De financiële toezichthouders van Vermont starten een onderzoek tegen Celsius. Dit is de 6e Amerikaanse staat die de werkwijze van het crypto leenbedrijf onder de loep neemt. 

Wat vooraf ging ...

De crypto gemeenschap uitte zijn zorgen over Celsius al eerder. Recent verplaatst het bedrijf voor 529 miljoen dollar aan Wrapped BTC naar de FTX exchange.

De gemeenschap denkt dat de overdracht kan leiden tot het dumpen van ruim $500 miljoen Bitcoin in de markt. Het gaat om bijna 25.000 wBTC munten. 

De overdracht vindt plaats nadat Celsius de resterende schuld van $ 41,2 miljoen afbetaald aan Maker. Hierdoor komt het volledige wBTC onderpand van de lening vrij.

Celsius aangeklaagd door 6 Amerikaanse staten

Op dit moment ligt Celsius wederom onder vuur. Het leenbedrijf is al aangeklaagd door 5 andere Amerikaanse staten. Ook Vermont voegt zich nu bij dit rijtje.

De financiële toezichthouder van Vermont vindt dat Celsius de veiligheidswetten van de staat schendt. Het leenbedrijf biedt klanten rekeningen aan met hoge crypto rentes.

Ook zou Celsius de fondsen van klanten op een onethische manier gebruiken. De tegoeden worden onder andere gebruikt om te investeren in illiquide producten.

Officiële waarschuwing

De financiële waakhond van Vermont geeft hieromtrent recent een officiële waarschuwing uit jegens Celsius. Het DFR herinnert gebruikers eraan dat het bedrijf geen vergunning heeft. 

De waakhond zegt dat Celsius zeer insolvabel is. Daarnaast bezit het geen activa en liquiditeit om aan zijn verplichtingen naar de klanten toe te kunnen voldoen. De toezichthouder van Vermont beschuldigd Celsius ervan de fondsen van klanten verkeerd te beheren.

Ze worden toegewezen aan risicovolle en illiquide investeringen. In een reactie laat de DFR weten:

"De houders van Celsius renterekeningen worden blootgesteld aan het kredietrisico dat het leenbedrijf niet kan teruggeven bij een opname. Dit naast de andere risico’s van beleggingen in cryptocurrencies.” 

Geen vergunning voor aanbieden beleggingsdiensten

De waakhond van de Amerikaanse staat merkt op dat de hoge renterekening van Celsius een niet-geregistreerd effect is. Ook mist het bedrijf  een vergunning voor geld transmissies. Daardoor is het helemaal niet bevoegd om beleggingsdiensten aan te bieden in de staat.

De DRF stelt dat Celsius werkt zonder regulerend toezicht. Daarnaast stelt het zijn klanten bloot aan beleggingen met een hoog risico. Voor hun resulteert dit in aanzienlijke verliezen.

Multi State onderzoek

Met deze zorgen in gedachten sluit de financiële toezichthouder zich aan bij het multi state onderzoek tegen het in moeilijkheden verkerende crypto bedrijf. Vermont is de 6e Amerikaanse staat op rij die een onderzoek instelt naar de crypto renterekeningen van Celsius. 

Eerder deden de staten Washington, New Jersey, Alabama en Kentucky dit al. De onderzoeken werden gestart nadat Celsius alle opnames en transfers pauzeerde. Dat gebeurde ongeveer een maand geleden op 13 juni.

De pauzeknop werd precies één dag na het goed nieuwsbericht van Alex Mashinsky ingedrukt. De chief executive officer van het cryptocurrency leenbedrijf beweerde toen nog dat alles goed ging met het bedrijf. 

Belangrijk tijdens de bull market

Tijdens de bull market werd het bedrijf één van de belangrijkste geldschieters in de cryptocurrency sector. Celsius beheerde miljarden aan fondsen van klanten. Het jaagde hoge rentetarieven uit voor rekeninghouders. Klanten sloegen de waarschuwingen in de wind. 

Crypto leners bleven de waarschuwingen bagatelliseren. Ze werden afgedaan als een truc van hebzuchtige bankiers.

Rapport van Financial Times

Dankzij een recent rapport van de Financial Times wordt duidelijk dat Celsius agressief wedde met fondsen van klanten. De tegoeden werden in riskante DeFi rendement producten gestopt. Het compliance team van Celsius ontdekt al in februari van vorig jaar enkele problemen. 

Uit interne documenten blijkt dat medewerkers in de fondsen mochten beleggen. Zonder dat ze hiervoor expliciete toestemming kregen. Ook compliance controles waren niet nodig. Op deze manier is het Celsius gelukt om zijn verliezen geheim te kunnen houden.

Bear market = fouten aan het licht

Door de bear market van afgelopen mei kwamen de fouten aan het licht. Verschillende rapporten benadrukken dat de marktomstandigheden niet de enige reden was voor de ondergang van Celsius. Ook het mismanagement en onethische bedrijfspraktijken zijn hier schuldig aan.

Op dit moment maakt Celsius gebruik van nieuwe juridische teams. Er wordt gewerkt aan herstructureringsplannen. Dit om een faillissement te kunnen voorkomen. Het bedrijf heeft de afgelopen weken ook gewerkt aan de terugbetaling van verschillende DeFi leningen.

Op 11 juli betaalt het 20 miljoen USD Coin aan Aave. Daarvoor al werd de restschuld van $ 41,2 miljoen aan Maker Protocol betaald. Daardoor kwam er $ 500 miljoen aan Wrapped Bitcoin aan onderpand vrij.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

De opkomst van Metaverse Tokens

Cheval

mrt. 28, 2023

Leestijd: 2 min

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.