Crypto nieuws

  Oostenrijk wil gelijke behandeling voor crypto en aandelen

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De beurswaarde van de crypto markt is onlangs de biljoen gepasseerd. Dat betekent dat veel landen cryptocurrencies serieus zijn gaan nemen. Oostenrijk is er daar één van. 

  Wantrouwen en vooroordelen verminderen

  Uit een recent rapport blijkt dat het land grote belastingwijzigingen aangekondigd. Volgens de nieuwe regels zal Oostenrijk cryptocurrencies net zo behandelen als aandelen en obligaties. 

  Naar verwachting zal dit ook het vertrouwen van beleggers in de activa klasse vergroten.  Het ministerie van Financiën van Oostenrijk zegt daarover;

  “We zetten een stap in de richting van gelijke behandeling. Dit doen we om wantrouwen en vooroordelen ten opzichte van nieuwe technologieën te verminderen.

  Vermogenswinst

  Vanaf maart 2022 zal naar verluidt 27,5% vermogenswinst van toepassing zijn op investeringen in digitale tokens. Zoals Bitcoin en Ethereum. 

  De belasting geldt alleen wanneer de activa worden verkocht. De nieuwe crypto belasting is ook niet van toepassing op digitale tokens die vóór de invoeringsdatum van 22 maart 2022 zijn aangekocht.

  Profiteren van potentiële verliezen

  Op dit moment wordt de korte termijn belasting al toegepast op bezittingen die worden aangehouden voor een periode tot maximaal 12 maanden.

  Beleggers kunnen ook profiteren van potentiële verliezen bij de verkoop van hun holdings. Dit omdat aandelen de bepaling van een beschikbare verliesverrekening hebben.

  Wat doen andere landen in Europa?

  Hiermee is Oostenrijk misschien wel het eerste land binnen de Europese Unie dat dergelijke ingrijpende veranderingen doorvoert. Andere EU landen hanteren verschillende belastingregimes.

  In Zwitserland worden cryptocurrencies bijvoorbeeld onderworpen aan vermogensbelasting. In juli van dit jaar heeft de Europese Commissie verklaard dat zij haar beleidskader zal wijzigen.

  Dit om cryptocurrency activa en elektronisch geld op te kunnen nemen. Dit betekent dat de belasting wordt uitgebreid tot digitale activa.

  Rond dezelfde periode heeft de Oostenrijkse startup Blockpit een grote financiering binnengehaald. Het bedrijf biedt geautomatiseerde belastingberekeningen aan voor cryptocurrency handel. 

  Geschatte winst van 4,2 miljard

  Een gecoördineerde regeling voor EU landen moet nog worden ingevoerd. Een recent onderzoek van wetgevers laat zien dat deze landen miljarden aan belastinginkomsten kunnen genereren.

  Het gaat dan om belastinginkomsten uit cryptocurrency kapitaalwinsten. Fiscaal onderzoeker Andreas Thiemann heeft een schatting gemaakt. 

  Daaruit blijkt dat de gerealiseerde vermogenswinst in de EU voor 2020 is geschat op 4,2 miljard dollar. Dit heeft alleen nog maar betrekking op Bitcoin. De onderzoeker merkt daarbij het volgende op;

  “De omvang van de belasting op crypto vermogenswinsten is nog onduidelijk. Dat komt door “pseudo-anonimiteit” en de onbeschikbaarheid van “het volledige beeld” over crypto gerelateerde transacties.”  

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen

  Redactie

  sep. 2, 2023

  Leestijd: 2 min

  De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.

  *
  Nieuws

  SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022

  Redactie

  aug. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.

  *
  Nieuws

  Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling

  Redactie

  aug. 23, 2023

  Leestijd: 2 min

  De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.