Crypto nieuws

Oostenrijk wil gelijke behandeling voor crypto en aandelen

admin

Leestijd: 2 minuten

*

De beurswaarde van de crypto markt is onlangs de biljoen gepasseerd. Dat betekent dat veel landen cryptocurrencies serieus zijn gaan nemen. Oostenrijk is er daar één van. 

Wantrouwen en vooroordelen verminderen

Uit een recent rapport blijkt dat het land grote belastingwijzigingen aangekondigd. Volgens de nieuwe regels zal Oostenrijk cryptocurrencies net zo behandelen als aandelen en obligaties. 

Naar verwachting zal dit ook het vertrouwen van beleggers in de activa klasse vergroten.  Het ministerie van Financiën van Oostenrijk zegt daarover;

“We zetten een stap in de richting van gelijke behandeling. Dit doen we om wantrouwen en vooroordelen ten opzichte van nieuwe technologieën te verminderen.

Vermogenswinst

Vanaf maart 2022 zal naar verluidt 27,5% vermogenswinst van toepassing zijn op investeringen in digitale tokens. Zoals Bitcoin en Ethereum. 

De belasting geldt alleen wanneer de activa worden verkocht. De nieuwe crypto belasting is ook niet van toepassing op digitale tokens die vóór de invoeringsdatum van 22 maart 2022 zijn aangekocht.

Profiteren van potentiële verliezen

Op dit moment wordt de korte termijn belasting al toegepast op bezittingen die worden aangehouden voor een periode tot maximaal 12 maanden.

Beleggers kunnen ook profiteren van potentiële verliezen bij de verkoop van hun holdings. Dit omdat aandelen de bepaling van een beschikbare verliesverrekening hebben.

Wat doen andere landen in Europa?

Hiermee is Oostenrijk misschien wel het eerste land binnen de Europese Unie dat dergelijke ingrijpende veranderingen doorvoert. Andere EU landen hanteren verschillende belastingregimes.

In Zwitserland worden cryptocurrencies bijvoorbeeld onderworpen aan vermogensbelasting. In juli van dit jaar heeft de Europese Commissie verklaard dat zij haar beleidskader zal wijzigen.

Dit om cryptocurrency activa en elektronisch geld op te kunnen nemen. Dit betekent dat de belasting wordt uitgebreid tot digitale activa.

Rond dezelfde periode heeft de Oostenrijkse startup Blockpit een grote financiering binnengehaald. Het bedrijf biedt geautomatiseerde belastingberekeningen aan voor cryptocurrency handel. 

Geschatte winst van 4,2 miljard

Een gecoördineerde regeling voor EU landen moet nog worden ingevoerd. Een recent onderzoek van wetgevers laat zien dat deze landen miljarden aan belastinginkomsten kunnen genereren.

Het gaat dan om belastinginkomsten uit cryptocurrency kapitaalwinsten. Fiscaal onderzoeker Andreas Thiemann heeft een schatting gemaakt. 

Daaruit blijkt dat de gerealiseerde vermogenswinst in de EU voor 2020 is geschat op 4,2 miljard dollar. Dit heeft alleen nog maar betrekking op Bitcoin. De onderzoeker merkt daarbij het volgende op;

“De omvang van de belasting op crypto vermogenswinsten is nog onduidelijk. Dat komt door “pseudo-anonimiteit” en de onbeschikbaarheid van “het volledige beeld” over crypto gerelateerde transacties.”  

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.