Crypto nieuws

Sam Altman van OpenAI werpt blik op wereldwijde chipindustrie met steun van grote spelers

Femke Wassink

0024-01-20

Leestijd: 2 minuten

*

CEO van OpenAI Sam Altman zet zijn zinnen op de wereldwijde chipindustrie. Daarbij kan hij rekenen op de steun van enkele grote spelers

OpenAI's plannen voor chips

Op 19 januari kwam naar voren dat Sam Altman, de energieke CEO van OpenAI, gesprekken voert met een paar zwaargewichten in de investeringswereld.

Dit zijn onder andere G42 uit Abu Dhabi en de SoftBank Group uit Japan. Het doel is het leggen van een financiële basis voor een reeks nieuwe semiconductor fabrieken of "fabs."

Wereldwijde ambities

Volgens bronnen is Altman druk bezig met het veiligstellen van de nodige fondsen. Het gaat hierbij niet om kleingeld. OpenAI heeft sinds oktober 2023 gesprekken met G42.

Ze willen maar liefst 8 tot 10 miljard dollar ophalen. Het plan is om samen te werken met toonaangevende chipproducenten en een wereldwijd netwerk van fabs op te zetten.

Samsung en Intel ook betrokken

Er is nog geen definitieve lijst van partners en financiers. Wel worden grote namen genoemd als eventuele partners. Dit zijn Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company en Samsung Electronics. Dit geeft aan hoe serieus OpenAI is over deze onderneming.

Niet de enige in de "chiprace"

Interessant genoeg is OpenAI niet de enige die investeert in semiconductor chips. Mark Zuckerberg van Meta gaf onlangs aan dat zijn bedrijf fors wil investeren in computerchips.

Dit alles om nieuwe generatieve AI-modellen en producten te ontwikkelen. Meta wil eind 2024 circa 350.000 H100 grafische verwerkingseenheden van Nvidia in huis te hebben.

De terugkeer en visie van Altman

Na een korte en verrassende afwezigheid keerde Altman in november 2023 terug bij OpenAI. Hij pakte meteen de draad weer op en hervatte zijn inspanningen.

Ditmaal om financiering te verkrijgen voor de wereldwijde chipfabricage. Er wordt ook gefluisterd over gesprekken met Microsoft, die interesse hebben getoond.

Altman ziet de toekomst van AI niet alleen in chips. Hij gelooft dat AI afhankelijk zou kunnen zijn van een ambitieuze, maar onzekere energievorm die vandaag nog niet bestaat.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.