Investeren

  Overweeg je Coinbase’s COIN? Misschien toch Bitcoin!

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Coinbase is een zeer bekende cryptobeurs welke gevestigd is in San Francisco. Deze is op 14 april 2021 naar de beurs gegaan. Het bedrijf zal handelen onder de ticker COIN en 114.850.769 aandelen op de Nasdaq noteren met een initiële waardering van USD 100 miljard.

  In plaats van traditionele initial public offering (IPO) route te volgen is Coinbase van plan om zijn aandelen rechtstreeks op de Nasdaq-beurs te plaatsen via een directe notering. Dit is een techniek die de afgelopen jaren is geïntroduceerd door grote namen als Spotify en Palantir. Bij een beursgang gaat het om een bedrijf dat nieuwe aandelen creëert en een underwriter heeft die ze voor een vaste prijs koopt en deze vervolgens op de markt verkoopt. Bij een directe notering verkoopt een bedrijf bestaande aandelen en heeft het geen underwriter.

  Maar wat is Coinbase en waarom is dit zo’n belangrijke ontwikkeling op de cryptocurrency-markt?

  Het Coinbase business model

  Coinbase werd in 2012 opgericht door Brian Armstrong, een voormalig ingenieur bij Airbnb, en Fred Ehrsam, die handelaar was bij Goldman Sachs. Hun missie was om beleggen en handelen in cryptocurrencies gemakkelijker, efficiënter en eerlijker te maken.

  Het bedrijf is sindsdien uitgegroeid tot de grootste cryptobeurs in de VS. Hoewel er tal van andere beurzen over de hele wereld zijn met aanzienlijk grotere handelsvolumes, waaronder Binance, Huobi en OKEx, is de groei van Coinbase de laatste tijd ongelooflijk.

  Er zijn zojuist voorlopige resultaten gerapporteerd voor het eerste kwartaal van 2021, met een omzet die stijgt tot USD 1.8 miljard. Dit is een vertienvoudiging ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 en meer dan de USD 1.3 miljard die het bedrijf in heel 2020 heeft verdiend. De netto-inkomsten voor het eerste kwartaal zullen naar verwachting tussen de USD 800 miljoen liggen, vergeleken met de USD 322 miljoen in heel 2020. Alleen al in de afgelopen drie maanden is de geverifieerde gebruikersbasis met 30% gestegen tot 56 miljoen mensen.

  Hoe verdient Coinbase geld? Het verdient kosten en commissies wanneer klanten crypto-assets kopen of verkopen. Echter, er zijn geen kosten om crypto-assets in klantenportemonnees op te slaan. De kosten omvatten margekosten, waarbij Coinbase 0.5% in rekening brengt voor aan- en verkopen. Dit cijfer kan mogelijk variëren afhankelijk van de omstandigheden op de cryptomarkt.

  De bekende cryptobeurs brengt ook een zogenaamde ‘Coinbase vergoeding’ in rekening. Deze commissie zit op alle cryptotransacties en is afhankelijk van de locatie van de handelaar en het totale bedrag van de transactie. Het bedrijf heeft ook andere bedrijfsonderdelen, waaronder het internationale betalingssysteem Coinbase Commerce, een Coinbase Visa-kaart en USD Coin (USDC). USDC is een stablecoin cryptocurrency waarvan de prijs 1:1 gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Coinbase is medeoprichter van USDC samen met crypto financieel dienstenplatform Circle. Coinbase verdient geld aan de stablecoin door de dollars die gebruikers ervoor inwisselen te herinvesteren in veilige activa zoals kortlopende Amerikaanse schatkistobligaties.

  Hoe duurzaam is het?

  Als het gaat om beleggen in Coinbase dan gelden dezelfde regels voor het kopen van aandelen. Er is risico en de prestaties van het aandeel zullen afhangen van de vraag en het toekomstige succes van het bedrijf. Het lot van Coinbase hangt duidelijk samen met de prestaties en opname van de Bitcoin en andere crypto-assets. Als beleggers hun interesse in deze activa verliezen dan zullen de activiteiten van Coinbase in de problemen komen. Coinbase heeft ook te maken met concurrenten die elke dag aankomen, van wie velen heel snel groot worden. Binance, markleider met USD 39 miljard in dagelijkse volumes, werd bijvoorbeeld pas gelanceerd in 2017.

  Maar gezien de stijging van de crypto-assetprijzen (vooral de Bitcoin) in het afgelopen jaar, zijn er steeds meer individuen en grote instellingen zoals MassMutual en Tesla die blootstelling willen krijgen aan deze alternatieve investering. En nu de COVID-19 pandemie overheden dwingt om zwaar uit te geven aan steunmaatregelen en centrale banken veel extra geld creëren om hun economieën te stimuleren, maken veel beleggers zich zorgen over de inflatie die dit zou kunnen veroorzaken. De mogelijk inflatie zal fiat-valuta’s zoals de dollar en de pond flink kunnen devalueren. Aangezien de Bitcoin is ontworpen om nooit meer dan maximaal 21 miljoen in omloop te hebben wordt het door deze beleggers gezien als een winkel van waarde om hun rijkdom tegen dit probleem te beschermen.

  Wanneer Coinbase onder de ticker COIN staat dan zal dit aandacht trekken. De vraag zal hoog zijn en de markt zal tijdelijk grote schommelingen kennen. Maar als je geïnteresseerd bent in het investeren in crypto-assets dan ben je waarschijnlijk beter af om te investeren in cryptocurrencies zelf, omdat hun prestaties alleen afhankelijk zijn van het niveau van de vraag ernaar. De prestaties van COIN zullen afhangen van Coinbase die voorop blijft lopen en goedkope en veilige toegang biedt tot cryptoassets, dus het heeft een onderliggende kwetsbaarheid die verschilt van de activa zelf.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Crypto derivaten bereiken recordhoogten in dagelijkse handelsvolumes

  Redactie

  mrt. 1, 2024

  Leestijd: 2 min

  Deze week meldden Deribit en Coinbase Institutional recordhoogtes voor de activiteit en handelsvolumes van crypto-derivaten.

  *
  Nieuws

  Spot Bitcoin ETF naar nieuw record hoogtepunt van $680 miljoen

  Femke Wassink

  feb. 28, 2024

  Leestijd: 2 min

  Spot Bitcoin ETF's bereiken een nieuw recordhoogtepunt van $680 miljoen. Dit terwijl de Bitcoin bull market een versnelling opschakelt en in rap tempo toeneemt.

  *
  Nieuws

  Changpeng Zhao wil volledige aandeel Binance inzetten als borg om naar VAE te reizen

  Redactie

  jan. 25, 2024

  Leestijd: 2 min

  Voormalig CEO van Binance Changpeng Zhao wil zijn volledige aandeel in Binance inzetten om tijdelijk naar de Verenigde Arabische Emiraten te reizen. Waarde? 4,5 miljard dollar.